Проф. Костов: Добре е да се постави трета доза след шестия месец

Според специалиста тогава ефективността на ваксините намалява
86
Проф. Костов: Добре е да се постави трета доза след шестия месец
Снимка: БГНЕС, архив

След шестия месец е добре да се постави трета доза ваксина, коментира пулмологът проф. Коста Костов.

По думите му след шестия месец ефективността на ваксините намалява, като спадът при векторните ваксини е драстичен, предаде БТА.

Третата доза трябва да бъде с РНК ваксина, посочи той и апелира ваксинираните да не гледат антителата си, преди да решат дали да си я сложат.

Антителата не са добър източник на информация, затова, когато се ваксинирах с трета доза, аз не си изследвах антителата. Не разчитайте на нивото на вашите антитела, а на времето от ваксинацията и от преболедуването, доказано с PCR тест, посочи професорът в отговор на въпроси на граждани в Националния клуб на БТА.

Мотивирам всички учители, лекари да се ваксинират, както и всички работници в обществената сфера - в хранителни магазини, шофьори, в общините, в областната управа, тези, които работят с хора, репортери, кореспонденти, каза още той.

Проф. Костов обясни, че за хората под 40-годишна възраст трябва да се взима индивидуално решение, на база къде работят, дали живеят с възрастни родители. По думите му, ако е лекар, медицинска сестра, учител, не бива да се колебае. Най-потърпевшите в тази пандемия са хората със свръх тегло, отбеляза още той.

Има две абсолютни противопоказания за ваксинация - алергична реакция към съставките, т.е. да сте имали тежка алергична реакция при поставяне в миналото на ваксина, и анамнеза за анафилаксия.

Такива хора могат да се ваксинират под наблюдение на реанимиационен екип, посочи проф.  Костов.

Според него няма противопоказания за ваксиниране при лимфоми, хашимото, астма и имуносупресивни заболявания.

Проф. Костов посочи, че за заразяване със сегашния Делта вариант са необходими 15 секунди без защита. Инкубационният период е 4-5 дни, допълни той.

При Делта варианта РНК ваксините имат над 50 процента ефективност. Проф. Костов обясни, че също като при противогрипните ваксини, има 50 процента шанс да не заболееш, но, ако се заразиш, ще го прекараш леко.

Той апелира хората да си сложат и противогрипни ваксини и обясни, че интервалът между поставянето на ваксината срещу коронавирус и противогрипната ваксина трябва да бъде минимум две седмици. Две години не сме се срещали с грипния вирус, а имунната защита не продължава повече от една година след ваксинация и след преболедуване, обоснова се той.

На въпрос кога ще приключи пандемията от коронавирус, проф. Костов очерта няколко сценария - единият е да ни напусне заради висока ваксинационна защита, но в този сценарий България щяла да е като "един Галапагос"; най-вероятният е постепенно да се маргинализира и да идва като малки сезонни епидемии; да има антивирусен медикамент, който да действа на репликацията на вируса; и четвъртият сценарий е панкоронавирусна ваксина.

Предстои изработването през 2022 г. на т.нар. панкоронавирусни ваксини - първо се очаква бустерна доза, която съдържа парчета от всички антигени на вируса, на всички варианти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: ваксинакоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 72 Абе ти си Врачка бе... Ка как да не е вярно. Чел си много.. в Google. Всичко ти е ясно на теб, и само на теб... Капацитет си
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Месец Април 2020 казах(готовите тогава ваксини все още отлежаваха): дупнете ли се веднъж ставате абонат на фарма мафията. Не съм врачка, но изглежда това, което "посветените" казват излиза вярно.
63
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Абе, направо си го кажете, всяка пролет и есен!
62
4
 
7
 
! Отговори
11 преди 2 години
Аве откъде ги копаете по цял ден тия пишман професори, ве? С третата доза направо сай пръснал с антитела. След Нова Година ша си фрасне и панкоронавирус, баш Целият.
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаир да не видиш и по черва да влачиш !
60
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре е, пък ако нещо не ви е добре, ще ви спрем сертификатчето и ще ви принудим. Кхъ кхъ хъ
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лека редакция на заглавието за да е коректно по смисъл: Добре е да се поставя доза след шестия месец на предишната доза
58
2
 
9
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Дано след днешния ден поне медиците се осъзнаят, че нито ще бъдат пощадени, нито ще бъдат до безкрай привилегировани от Новия ред. Такива като тоя и още 10-тина професори са изключение. Останалите също като нас ще бъдете"препаратизирани" периодично, скоро и авантата за "първа линия" ще свърши. Продължавайте да мълчите и да слугувате на ковидмафията.
57
0
 
13
 
! Отговори
Ганчо зубидрен преди 2 години
Тази сутрин написах мнение във"факти" и веднага ме изтриха, а след минути ме налазиха троловете... Написах, че, ако зеления сертификат, след преболедуване и положителен pcr тест е 6 месеца, след ваксинация няма как да е безсрочен. Няма как да се изгубят милиарди долари всяка година. Максимум " годност" на ваксината ще е 1 година. И всяка пролет ще е нужно да се заплати ваксината, както се плащат данъци.Бърза сметка 3000000 ваксини за една година в БГ по 5 долара печалба са 15 000 000 милиона
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много вреден и глупав човек.
55
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професоре, това било най-добре според вас, онова трябвало да се направи, казвате... Професоре, най-добре е, за почти всички ни, най-после да си затворите човката.
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха, ами бодете се зомбита.
53
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сега ,вирусолози, имунолози, сега и пулмолога се изказа. Значи хубаво е професор и лекува бял дроб но хайде да не се меси в работата на тези дето само вируси са учили. Не съм антиваксър но тези изказвания вече да малко в повече. Като си закарате колата в сервиз да ви сменят ремъците не търсите бояджията или тенекеджията търсите механика по двигателитв.
52
1
 
21
 
! Отговори
проф. преди 2 години
после не е лошо и четвърта , пета ,,,,,,,,,,
51
1
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Нека не забравяме, че лекарите са лобисти на фармацевтичните компании. Спомнете си колко пъти сте чакали пред лекарски кабинет заедно с някой служител на такава компания, който също чака, но не за преглед, а за да прави презентация на нов продукт.
50
1
 
19
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Професоре,*** на сянка,бе човек!
49
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи вълните няма да имат край.
48
2
 
8
 
! Отговори
а 5-та, 6-та... преди 2 години
..47-***, кога? Не че ще си инжектирам тези ескпериментални препарати, де. Питам, за да си онагледя как са си планирали приходите фарма концерните.
47
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЮРНБЕРГ 2 идва!!
46
2
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Това, че 2 години не сме се срещали с грипният вирус означава, че двата вируса са се наговорили тайно да ни тормозят един след друг, а не едновременно. Влезли са в конспирация. Грипът сега чака удобен момент и той да се появи. Само дано не са включили и холерата в конспирацията.