35% от учителите ще напуснат, ако им искат зелен сертификат

86% е неодобрението му в образователната система
Обновена: 22 окт 2021 18:02 | 22 окт 2021 18:00, Анисия Иванова
470
35% от учителите ще напуснат, ако им искат зелен сертификат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Близо 35% от българските учители казват, че биха напуснали системата при въвеждане на зелен сертификат.

Неодобрението на въвеждането на зелен сертификат в образователната система е 86% срещу едва 12% одобрение.

Неговото неочаквано въвеждане ще блокира образователната система, ще доведе до отлив на учители и ще създаде брутални трудности на българските родители.Това пишат от Синдикат "Образование" в отворено писмо до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров по повод напрежението в образователната система.

"През последните дни в медийното пространоство се загатва за задължителен зелен сертификат за учителите в България. Какъв е вашият стратегически план за образователната система, за въвеждането на ОРЕС и диференцирания подход, за евентуално въвеждане на зелен сертификат към учители и ученици.....Образователната система е най-организирана и най-планомерна система в България, тя е най-голямата публична сфера и ефекта на брейнсторма не би бил приложим", пишат още синдикалистите.

Още по темата

В писмото си те задават няколко основни въпроса:
•    Ще бъде ли въведен зелен сертификат към българските учители?
•    Ще бъде ли въведен зелен сертификат към ученици след 12 годишна или след 18 годишна възраст?
•    Ако бъда въведен, какъв ще бъде гратисния период за неговото въвеждане?
•    Зеленият сертификат ще има ли обвързаност с процента на заболеваемост?
•    Ако бъда въведен зелен сертификат, ще се осигурят ли безплатни антигенни тестове /3 пъти седмично/ за работещите в образователни институции, които все още не са ваксинирани?
•    Каква ще бъде организацията от страна на МЗ при евентуално въвеждане на заления сертификат?
•    Ако бъда въведен зелен сертификат, ще се осигурят ли пунктове за антигенни тестове във всяка образователна институция?
•    Ще бъдат ли признати за учителите тестовете за антитела, при условие, че наша анкета установи, че 45% от работещите в системата са преболедували, но не са обявили това в РЗИ?
•    Учители боледуващи от кои болести, ще получат зелен сертификат без ваксина?

"Освен това организиране на хибриден учебен процес при липса на учители е невъзможен за организиране.
Преминаването в ОРЕС на начален етап води до огромни дефицити в учениците на тази възраст, а вредите за първокласниците ще бъдат непреодолими, при по-дълго прилагане на тази мярка.

Социалните партньори ви съветват да подобрите Вашата комуникация с Нас образователните експерти и нека диалогът, а не политическия дикат да бъде водещ при Вашите следващи решения и заповеди.

Синдикат „Образование“ запазва своята готовност да реагира с всички възможни средства, включващи протести и стачка при липса на диалог в тази трудна ситуация.", категорични са експертите.
 


470
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
442
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 426:Кефи ме как лъжеш безочливо
441
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Супер - да напуснат. Те и без това болшинството са некадърни баби.
440
1
 
1
 
! Отговори
435 преди 1 месец
Изискването за сертификат се оказа, че не нарушава правата на хората. Не знам защо медиите у нас си мълчат за тая новина, по запитване от Прага.
439
1
 
3
 
! Отговори
хм преди 1 месец
Има учители на 68 ,на 70, на 72 години.На тези години не може да се преподава качествено, каквито и да са били като по-млади. Държат ги, защото са близки с директорите,макар да е известно, че качеството им на работа не е на ниво.Тоест почти не преподават,а само фигурират в час.В училище има и много работещи пенсионери от непедагогическия персонал- домакини,хигиенисти и др. Защо не освобождават местата за млади хора? Кой е казал, че няма кандидати?
438
1
 
5
 
! Отговори
Qanon преди 1 месец
Скоро на шайката свят ше им се завие!
437
7
 
5
 
! Отговори
Иванова преди 1 месец
До Влак GT И къде ще отидат ,да не ги приемат на бюрото по труда.И от ресторантите се прищят да напускат -ОК ,да видим къде ще отидат.Аз знам ще си направят ваксина и ще си седнат на г*зовете.Лекари не останаха ,измряха ...да лекуват хора ,които не мислят с главите си .
436
5
 
10
 
! Отговори
Натали преди 1 месец
Каквото и да си говорим учениците са основните разпространители на заразата. Не спазват мерки, постоянно са в близък контакт, за тях сертификат не се изисква, не се спират.
435
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Следва да обявят говоренето против ваксините за престъпление и да ни наложат задължителна ваксинация, нищо че производителите не носят на практика никаква отговорност и подобни "мерки" нарушават Конституцията.
434
13
 
12
 
! Отговори
Влак GT преди 1 месец
Щели да напуснат?!---Направо да ги изгонят, ето къде бил ключа от бараката.
433
0
 
7
 
! Отговори
анонимна преди 1 месец
До Анонимен 433Aко наистина сте учител в която и да е гимназия или селско училище,няма как да не знаете,че в момента вакцинираните учители са между 35 и 40%.20% твърдо заявяват,че няма да се вакцинират при никакви обстоятелства.Това е официалната статистика на министерството.В нашата престижна математическа гимназия вакцинираните са 11%,но останалите в по-голямата си част са преболедували.
432
14
 
6
 
! Отговори
Каракольо преди 1 месец
Как так щели да напуснат бе аланколу? Това да не ти е концерт по желание? Бой с жилави пръчки и обратно в класната стая!
431
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Учител съм във френска престижна гимназия. Не сме задължени да сме ваксинирани, нито пък трябва да се тестваме. Иначе има зелени сертификати за достъп до всички останали обществени места в страната. Това, че не сме задължени, не значи, че не се ваксинирахме-93% от преподавателите били ваксинирани според министерството. При нас, от 50 преподаватели само една не е, тя по принцип си е от тези, които гласуват за крайната десница, те така....
430
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв свят обитаваме? Каква цивилизация направихме? Учители да вземат по-малко от бармани? ВИНОВНИ СА ВСИЧКИ ХОРА! За пиячка пари давате, но образованието там някак трябва да е безплатно и децата да ходят там в някакво училище па каквото научат. Милиони бири изпити - прочетени книги = 0. Учителите постигат резултати на мускули. Не могат да понесат И това. БЕЗХАРАКТЕРНИ ХОРА = БЕДНА ДЪРЖАВА.
429
0
 
10
 
! Отговори
Реалността преди 1 месец
И понеже за сега не могат да боцкат учениците дай да обвиним учителите!!!!!!
428
2
 
16
 
! Отговори
Реалността преди 1 месец
До българин: Учителите бяха на работа от 1.09 на работа!!!!! Защо тогава нямаше заразени???? След 15.09 се започна!!!! Отиди в някое училище и влез в един час и виж къде е учителя...с маска и на разстояние А учениците 20-30 и особено в междучасията са като свободни електрони....и почти не спазват нищо!!!!! Влез в градския транспорт,метрото и виж как спазват мерките!!!! И ако малко поне вденеш кой е виновен за разпространението и защо първо тях ги затвориха!!!!!!
427
4
 
4
 
! Отговори
33 преди 1 месец
Подкрепа е една терористична организация!Зачената е като такава и такав си остава!
426
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Краси - Науката не е религия, за да вярваш в нея. Науката трябва да доказва твърденията си. Можеш да вярваш в Бог, но не можеш да вярваш в мнението на който и да е представител на науката. Те са длъжни да доказват твърденията си. Доказано е, че ваксините нито предпазват от боледуване, нито от смърт. Ето това е научно твърдение, което е доказано. Другото е за шамани. Щаманите място нямат в науката. Естествено ти няма как да ги осъзнаеш тези неща, защото са нужни поне 2 мозъчни клетки. У лево!
425
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Алтерниращ веганист - Бии си ваксините и не се опитвай да мислиш. И без това не ти се получава, а информацията от телевизията сме я чували всички. Папагали не са ни нужни. Отивай в зоопарка да папагалстваш.
424
7
 
0
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 1 месец
Ето какви трябва да са отговорите: 1 да; 2 да, след 12 год.; 3 Не, изискването за сертификат влиза в сила незабавно; 4 не, ще се изисква до ликвидиране на пандемията; 5 да, само за периода между първа доза и 2 седмици след втора; 6 стриктна; 7 не, тестове се правят в лицензирани лаборатории, при централизирано регистриране на резултатите; 8 Не, сертификат не се дава за антитела; 9 Няма болести, които са съвместими с упражняването на учителската професия, но не позволяват поставянето на ваксина;
423
12
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 месец
До РеалносттаВсеизвестно е,че повечето учители са връзкари...И като седнат на топлото местенце мърдане няма.В училищата е пълно с хора,които отдавна трябва да се пенсионират, но заради големите заплати и следващото по-добро пенсиониране те не се пенсионират.А това,че някои млади не издържат и напускат - това е добре,защото явно те не са за тая работа.УЧИТЕЛСТВОТО Е ПРИЗВАНИЕ, ТО НЕ Е ЗА ВСЕКИ !!!Колкото до ваксинирането, нека си зададем въпроса : Колко ученици може да зарази един болен учител?