Кацаров: Партиите опитват да печелят гласове с антиваксърски мнения

"В тази ситуация и най-меките ограничения са причина за протест"
135
Кацаров: Партиите опитват да печелят гласове с антиваксърски мнения
Снимка: МЗ

Причините за ниските нива на ваксинация у нас са свързани с нашата история, религия, народопсихология, смята здравният министър Стойчо Кацаров.

От друга страна популистките правителства, които управляват страната ни през последните години, ни превърнаха в модел на корумпирана държава. Това е благоприятна среда за развитие на теории, които не са базирани на науката, посочи здравният министър на среща с с директора на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) д-р Андреа Аммон.

Д-р Кацаров и д-р Аммон обсъдиха епидемичната обстановка в страната, основните предизвикателства, пред които сме изправени в разгара на поредната вълна от COVID-19, ваксиналното покритие у нас, както и връщането на учениците в клас, съобщиха от МЗ.

Министърът уточни, че от 1 година сме в политическа криза, а от 6 месеца – в предизборна кампания. Партиите правят всичко възможно да спечелят повече гласове, като прокарват антиваксърски мнения. В тази ситуация е много трудно да се прилагат непопулярни мерки. Дори най-меките ограничения са причина за протест, обясни д-р Кацаров и посочи: "Чакаме изборите в неделя, да се успокоят политическите страсти и битката за живот да вземе превес над битката за гласове на избирателите".

По време на срещата здравният министър припомни, че преди 2 седмици у нас е въведен „зеленият сертификат“ за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от изследване за COVID-19. По думите му през този период над 250 хил. души са се имунизирали с първа доза от ваксините срещу COVID-19. "Рязко се увеличи и броят на направените тестове. По този начин повече безсимптомни хора се изолират навреме, което  спомага за намаляване разпространението на COVID-19", посочи д-р Кацаров, цитиран от ведомството.

По думите му сегашната вълна е най-тежка в сравнение с предишните. Над 30% повече са заразените, но общата смъртност е по-ниска, броят на хоспитализираните е по-малък. Това се дължи на възможността за лечение в извънболнична помощ в т. нар. COVID зони. Също така още през лятото разработихме и Национален план за справяне с пандемията, изтъкна той.

Д-р Аммон от своя страна посочи, че не само България е с ниски нива на ваксинация. Вирусът мутира и затова тази вълна е по-опасна. Трябва да въвеждате мерки, които да са адаптирани към страната Ви. Много важно е до хората да стигат съобщения, на които те да вярват. В повечето държави лекарите са хората, на които най-много се има доверие, каза още той. Д-р Кацаров обясни, че е създаден Обществен съвет по ваксинация с цел повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините.

Двамата обсъдиха и връщането на учениците в училище. „Малко са ваксинираните ученици в България на възраст между 12 и 18 г. В общините с висока заболяемост децата не ходят на училище. Надяваме се тази седмица в клас да върнем най-малките ученици от първи до четвърти клас, като децата ще бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи тестове. Учителите и персоналът, които нямат „зелен сертификат“, също ще се тестват. Целта е и учениците, и учителите да се върнат в безопасна училищна среда“, подчерта здравният министър.

И д-р Аммон, и д-р Кацаров са категорични, че разумът трябва да надделее над страха, а хората трябва да осъзнаят, че справянето с пандемията зависи от усилията на всеки един от нас. Д-р Аммон разговаря и с експерти от Националния център по заразни и паразитни болести.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леля Гломб, ако я изпускате още от контрол съмсем ще ви развали политиката. Вчера каза, че вече милиони ваксини са поставени и тече наблюдение как се отразяват на здравето. Един вид-милиони опитни мишки в услуга на биг фарма. Ми и и ние неваксинираните чакаме с нетърпение да разберем резултата от експеримента.
111
1
 
4
 
! Отговори
От статията преди 2 години
"Причините за ниските нива на ваксинация у нас са свързани с нашата история, защото народа ни вече му е ял попарата на комунизма и му знае номерата, а другите тепърва ще се учат- , смята здравният министър Стойчо Кацаров."!!!!Прочети още на: https://dnes.bg/
110
1
 
14
 
! Отговори
Вируслав преди 2 години
"И д-р Аммон, и д-р Кацаров са категорични, че разумът трябва да надделее над страха"---Е точно с това сме съгласни, тъй че спрете да ни плашите с Торбалан, за да цоцкате ковид фондове! Разчитаме на разума си, а и вече имаме факти какво става и при 99.7% ваксинирани с тези "ваксини", тъй че ако продължавате с терора, особено над децата ни, безстрашно ще ви ги забием всички тия "ваксини" в лакомите продажни зад......, - безплатно.
109
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно обратното е. Партиите се надпреварват да обещават по-строги мерки. Явно си мислят, че ковидистите са малко повече от 50%. Има само 2-3 партии, които са против някои меркии. Всъщност само Възраждане останаха.
108
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сме антиваксъри а антибъркочници.Кацаров ти си за затвора и се чудя прокуратурата защо мълчи,този отдавна трябваше да търка нара в затвора до живот
107
0
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Демек е пристигнал поредният емисар на Европата,за да провери как се изпълняват договорите за усвояване на ваксините от българското евроСтадо.Сроковете трябва да се спазват.
106
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ети ви пример за нагъл комунист: преди 6 месеца правеше точно това, за което сега обвинява други. Опичайте си акъла за кого гласувате, ОСОБЕНО на президентския вот, защото нищо чудно да се наложи да се обяснявате какво е направила сестра ви, нищо, че нямате сестра.
105
0
 
14
 
! Отговори
В. преди 2 години
Е най-големите пачки раздават именно вакси компаниите. Могат да си купят всички правителства барабар със слугинските медии и всеки алчен лекар.
104
0
 
14
 
! Отговори
Помним преди 2 години
Стойчо, Стойчо, още със сканадала със спестените пари в Пирогов стана ясно какво безочливо човече си. Точно ти обясняваше миналата година че мерките са по-опасни от вируса, сега се завъртя като пумпал. Ако си забравил, кажи, ще ти пратя интервютата във в. Труд. Ръцете ти са оцапани с кръв, Стойчо и за теб и тия като теб ще трябва да се върне смъртното наказание.
103
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е, само дето Кацаров забрави да каже, че ДС го използва точно него, за да "изработи" анитваксърски настроения чрез психологията на българина.
102
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя НАГЛЕЦ мисли, че сме забравили какъв беше само преди 6 месеца. То бива безочие, но такова беозчие може да показва само ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЕЛЕМЕНТАРЕН СЕЕЕЛЯК като тоя!
101
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ са срещу Зеления сертификат и за локдаун на бизнеса.
100
2
 
13
 
! Отговори
До 1984 преди 2 години
"Отнемат ни свободата..бавно неусетно почти..Събудете се !!"---- Нито е бавно, нито е неусетно. Напротив - свободата се отнема явно, грубо, нагло и престъпно.
99
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инжекциите против ковид не са здраве, те са политика. Точно ти, господин тр ол на ковид мафията, се опитваш да печелиш дивиденти от политиката с инжекции и зелени сертификати. Но Господ гледа и въздава справедливост. Още на тоя свят. Прати поздрави на Кунчев утре, Кацаров!
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Д-р Аммон от каква националност е?
97
1
 
16
 
! Отговори
Австралия преди 2 години
Австралия се бори за свободата си ! От онези 2 седмици откакто всичко щеше да свърши отминаха 19 месеца..!! Създават дигитален концлагер по предварително начертаният им план отпреди началото на всичко наименувано -като пандемия
96
3
 
17
 
! Отговори
1984 преди 2 години
Не всеки който не иска да си слага нещата наречени ваксини -създадени за неизолиран вирус -трябва да се нарича или осъждествява чрез това наименование..една малка част от тях може би са такива..Манипулират много умело..Отнемат ни свободата..бавно неусетно почти..Събудете се !!
95
14
 
8
 
! Отговори
АК-47 преди 2 години
Причините за ниската ваксинация се крият в президенството, и в администрацията на здравното министерство, няма какво да се лъжем с народопсихология. И докато управляващи и политици си играят на тронове, учителите бълнуват за таласъми и вещици, тинейджърите се правят на безсмъртни, възрастни хора вярват на "една жена каза на пазара", няма как да излезнем от ужасната здравна криза без да се загробим сами като народ. И в световните медии не могат да се начудят на ниското ниво на вяра в науката.
94
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковида е в реанимацията на Пирогов,ВМА и другите болници и гледката там не е приятна.Но в България има много безсмъртни на тях нищо не може да им се случи.
93
1
 
14
 
! Отговори
Тричо преди 2 години
За да съберат плюнка ще показват на децата снимка на Кацаров?