COVID-19 може да провокира развитието на диабет

Вирусът атакува бета-клетките в панкреаса
22 ное 2021 08:16, Ния Христова
23
COVID-19 може да провокира развитието на диабет
Снимка: Pixabay
"Рискът от инфекция с COVID-19 и нейното тежко протичане се увеличава при пациенти с хронични заболявания, включително диабет, но последните клинични проучвания показват, че тази връзка има и обратен ефект. COVID-19 може да провокира развитието на диабет". Това заяви Светлана Шокур, ендокринолог от Invitro Group в интервю, цитирана от БГНЕС.
 
"През втората година от борбата с COVID-19 учените установиха, че тежкото до умерено протичане на коронавирусната инфекция е свързано с развитието на захарен диабет. Факт е, че вирусът SARS-Cov-2 се свързва с рецепторите на АСЕ-2, които се намират не само в белите дробове, черния дроб, бъбреците и тънките черва, но и в панкреаса", казва Шокур.
 
Лекарят обясни, че вирусът атакува бета-клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин и отговарят за понижаването на нивата на глюкоза. "Колкото по-голяма е степента на увреждане след заразяване, толкова по-вероятно е да се развие диабет", каза Шокур.
 
"Освен това страничните ефекти на много антивирусни и хормонални лекарства за лечение на коронавирусна инфекция са свързани с повишени нива на глюкозата в кръвта", добавя тя.
 
"Последните проучвания показват, че при тежкото протичане на COVID-19 17% от пациентите развиват лезии на панкреаса. Пациентите, които са имали безсимптомна или лека среща с вируса, са изложени на риск от развитие на диабет само в 1-2% от случаите", заключава лекарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е Кунчев бе?
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте ни плашили. Мангъров каза - ЕСТЕСТВЕНОТО преболедуване е най-доброто!
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То тоя вирус много неща отвара бе, скоро като мутира още заради ваксите и консерви с боб ще си отваря.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка болест може да провокира отключване на хронично заболяване. Всяка една болест товари имунната система и понякога, при някои хора тя дава на късо и се отключва я автоимунно заболяване, я алергия, я диабет, я хронично заболяване, я високо кръвно. Това е риск при всяко едно разболяване. Обаче понеже трябва да плашим хората излишно сега ги информираме за всичко, което може да се случи без да казваме, че това е нормално за всяка друга болест не само за КОВИД.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, да, ковид е виновен за всичко. Ако някой умре след ваксинация пак е ковид виновен, ако не са минали 2 седмици след 2 доза. Ако пък са минали, тогава е някаква друга болест 100%, в никакъв случай не е страничен ефект от ваксинирането.
16
1
 
4
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 2 години
Абе блъскат ги с кортикостероиди от ден 1, а после защо превели диабет! От погрешното лечение е, а не от вируса. Нарича се ятрогения - болест, предизвикана от лечение.
15
1
 
6
 
! Отговори
Управление на кризи преди 2 години
Догодина всички болести ще се дължат на Ковид. Това се виждаше още миналата година. Изглежда лесно. Ще пробутаме много ваксини, да има за всички болести. Прегледи, операции няма да има. Не прегледи много трябват, те остават.
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига, бе, а стреса не!
13
2
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТОЧНО ЛЕКАРСТВАТА СА ТОВА КОЕТО МОЖЕ ДА СПРЕ БИЛ ГЕЙТСОВАТА ПАНДЕМИЯ! ВСЕКИ КОЙТО КАЖЕ, ЧЕ ВАКСИНАТА Е РЕШЕНИЕ СРЕЩУ МУТИРАЩ ГРИПЕН ВИРУС Е НАПЪЛНО СЛАБО УМЕН! ЕФИКАСНОСТТА НА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ НОВИ ГРИПНИ ЩАМОВЕ Е ДО 40% И ТОВА Е ОБЯВЕНО МНОГО ПРЕДИ КОВИД ДА СЕ ПОЯВИ!ВАКСИНАТА ЩЕ СИ ОСТАНЕ СЛАБО РЕШЕНИЕ СРЕЩУ НОВИ ЩАМОВЕ НА ВИРУСА И ТОВА Е ДОКАЗАНО ВЪВ ФИЛМА ЗАРАЗА 1995 КЪДЕТО ВИРУСА МУТИРА И ВАКСИНАТА ЗА ОСНОВНИЯ ЩАМ НЕ ПОДЕЙСТВА ЗА НОВИЯ ЩАМ! НО ВАКСИНИТЕ СА ПО ЕВТИНИ И ЗАТОВА РЕКЛАМИРАТ ТЯХ!
12
4
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПОРЕДНИЯ НАГЪЛ ВАКСЪР!!! ЛЕКАРСТВАТА СРЕЩУ КОРОНА ВИРУС ПОВИШАВАЛИ ГЛЮКОЗАТА И ЗАТОВА СИ СЛОЖЕТЕ ВАКСИНАТА! ГЛУПОСТИ, ГЛУПОСТИ, ГЛУПОСТИ КОЛКОТО ЩЕШ!
11
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината не съдържа вирус. Няма описан дори един случай на диабет след ваксинацията , но по време и след инфекцията е много често.
10
2
 
14
 
! Отговори
Напишете и това преди 2 години
А зелевата чорба може да провокира редко щастие.
9
2
 
11
 
! Отговори
Буч преди 2 години
Ами тези, които го карат, инфектирали се от ваксината те не развиват ли!? По тази логика хората с повишена захар и диабед не бива изобщо да се ваксинират.
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен2 Един приятел влезе в болница заради ковида. Вследствие рязко вдигна захарта. След 11 дни почина. Работеше като общопрактикуващ лекар, на 52 години само.
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е от ковид-а, а е от кореткостероидите с които "лекуват"! Тия лекари лъжат кат садрани, щото грам не мислят за хората!
6
4
 
8
 
! Отговори
До Майстора преди 2 години
Майсторе, а оная ми работа ще окапе ли ако се разболея от Ковид?
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми, много благодаря за офертата, но аз вече си имам диабет. И го карах КОВИД-а вече, миналата зима. Беше много гaднo, но го изкарах на крак, по коледните празници в къщи, и ми мина отдавна. При това свалих много килограми, че не можех нищо да ям.А това ми се оказа полезно, щото така свалих и кръвната захар!
4
5
 
10
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
Това се пишеше през март 2020г, после напълно изчезна, сега пак се появява година и половина по-късно. Когато спряха да се харчат псевдоваксините. Заключение - поредната плашилка-страшилка. Също ще ви опада косата и няма да ви работи пи**та
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С уважение към ваксаните, дано им се размине леко всеки знаен и незнаен страничен ефект.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно е! Почти всички хоспитализирани за ковид имат повишена кръвна захар. В последствие много от тях развиват диабет.