Заразените от Омикрон - предимно млади мъже

Лекарите регистрират около 50 мутации на новия вариант
28 ное 2021 20:47, Нели Христова
95

Преди появата на Омикрон в Южна Африка регистрират по около 200 случая на Ковид-19 дневно. След засичането на най-новия вариант, те скачат до 2000 на ден.

Първите случаи на Омикрон в южноафриканския регион регистрира председателят на Южноафриканската медицинска асоциация. Досега наблюденията на д-р Анжелик Котци са, че новият вариант протича сравнително леко, а заразените са предимно млади мъже.

"Симптомите му са "необичайни, но леки" при здрави пациенти. Но не знаем дали този вариант може да причини усложнения при възрастни хора и неваксинирани. Никой от заразените не е загубил обонянието или вкуса си. Те споделят, че имат болки в мускулите и умора за ден или два", посочи д-р Котци, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Учените в цял свят гледат с особено внимание към новия вариант на вируса. Според Георги Маринов от Департамента по генетика в Университета в Станфорд не може да се правят заключения, че Омикрон протича леко на база на случаите в Южна Африка. Причината – населението там е предимно младо, средната им възраст е 27 години.

"В Южна Африка повечето хора са го карали, имат антитела и виждате резултатите в момента – вертикална крива нагоре, каквато не се е виждала преди. Пробива се толкова жестоко естественият имунитет, а и секвенцията на вируса е ужасяваща", посочи Маринов.

Лекарите регистрират около 50 мутации на новия вариант.

"Това е възможно най-лошият сценарий откъм мутации. Затова всеки един учен, който е изследвал мутационния профил на spike-протеина към момента, е изключително песимистично настроен откъм това, че ваксините въобще ще работят", смята биологът.

"На база епидемиологичния профил към момента и на база това, което се знае за тези мутации – всеки трябва да се счита за напълно неваксиниран без значение колко дози има и колко време е минало от тях", добави Маринов.

Специалистите в България секвенират проби всеки ден. Засега вирусът не е засечен у нас.

"В никакъв случай не трябва да изпадаме в паника, защото вече се срещнахме и с други варианти. Да речем, Бета вариантът, който също дойде от Южна Африка, също така се отличаваше със сравнително по-добра способност да бяга от имунния отговор. Така че той на теория беше изключително опасен вариант, но за щастие, не успя да се разпространи", успокои вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Новият вариант на коронавируса – Омикрон – се разпространява около 3 пъти по-бързо от предходните.


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
...ако може да подбира и кой е бежанец и по произход различен от европейското население! Ще трябва още да се поработи над вируса явно!
75
3
 
0
 
! Отговори
БРЦК преди 1 месец
Здравко да ти оставим тел. имаме вакса като за теб. Ще се бетонираш и ще се обезсмъртиш като глобалистите.
74
5
 
14
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Циркът продължава! В ЮАР няма такава мутация, но виждаш ли в Европа съществува. Мислете хора, да не се окаже после късно! Експерименталните препарати не само няма да ви предпазят, а тепърва ще се проявяват страничните им ефекти!
73
10
 
6
 
! Отговори
Здравко преди 1 месец
Ами тук коментират само умници , затова няма да коментирам.Дано не ви докарат в интензивното,че да слушам още мъдрости,ако изобщо можете кажете нещо.
72
6
 
14
 
! Отговори
AAA преди 1 месец
Боже как може такива уникални глупости.... 24 часа след като го откриха вече не само че и всичко му знаят ами и 90% пт новите инфекции били от него. Кой знае от колко месеца си го има, но сега се хванаха за него да имат причина за бустери и нови дози. Колко са наивни хората не е истина....
71
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фалшива пандемия.
70
3
 
14
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 месец
Ех тръгна един грип от Африка вместо от Китай и всички се ***, ха. Политиците са за психиатър особено в Европа. Полудяха тотално. Страх ги е но и те не знаят от какво, защо и как да се предпазят, това ме кефиш най много. Аз си живея нормално както до сега и всичко е ок.за Израел нямам думи, най стрхливата нация. Набодоха се яко никакъв ефект, този нов омокрон ще ги по бърка тотално. Само смях ми създават нищо повече. А разполагат със всякакви средства и ресурси.
69
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде бягай те да се носете и за него, следващият месец пък за нивят щам, chrsitmas tron, поразява предимно по празниците, хаха
68
6
 
3
 
! Отговори
До 66 преди 1 месец
Естествено, форумният чатариат е винаги на линия, и винаги знае всичко в аванс. ;) Чатарите приличат на онези пролетарски журналяци, които два часа в аванс написаха за скачването на Гошо Какалов с кораба майка-баща - скачване, което въобще не се състоя. Lol
67
2
 
9
 
! Отговори
Естествения имунитет преди 1 месец
го имат-само естествените люде...... Фалшивите бивши хора-са за затвора....
66
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз продължавам профилактиката с винцето и мастиката, пък вие правета каквото си искате.
65
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А при ЛГБТ-ците как се проявява? Няма ли некоя мутация за тях само?
64
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щото младите мъже не искаме шиба ни те ваксини, и почнах те вече яко да си измисляте, смешни сте, фантазиори жал.. , малки
63
1
 
6
 
! Отговори
Шопа преди 1 месец
Много микронясъли бре. Сите бели ли са или църни?
62
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хора, спрете да си слагате ваксини! Изключете телевизорите и се огледайте!
61
2
 
10
 
! Отговори
D-r Dead преди 1 месец
Разреждането на тварите по земята е повече от желателно. Ин Ковид веритас.
60
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вирусолозите и бионтех още не се произнасят , но форумните експерти вече знаят всичко.
59
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те в Германия и без микрон се скапаха. Сега търсят оправдание в новата версия на същотото.
58
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това ще се окаже най-слабия вариант от досегашните . Вируса затихва, пропагандата се увеличава . Следващият най много да предизвиква хрема или пъпки по носа.
57
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То там стари няма.