Въпреки Омикрон: В Англия ограниченията отпаднаха

Боревете в центъра на Лондон се пълнят дори през седмицата
29 ное 2021 22:30, Петя Славова
140
Въпреки Омикрон: В Англия ограниченията отпаднаха
Снимка: БГНЕС

В Англия отпаднаха всички ограничения независимо от разпространяващия се нов вариант на коронавируса от Южна Африка. Засега. В Германия пък вече има два потвърдени случая на новата опасна мутация на коронавируса Омикрон, съобщава "Дойче Веле".

Малкият бар в центъра на Лондон е пълен дори през седмицата. На един екран се излъчва американски футбол. Пие се бира, а който е гладен си поръчва стекове или сандвичи. Не се спазва дистанция, никой не носи и маски.

Клайв Буут пуши цигара навън. Той ще посети концерт на група в съседен бар и се радва, че отново е навън. “Най-после животът поне донякъде е отново нормален”. Нощни клубове, театри, ресторанти - в Англия ограничения заради коронавируса няма. Клайв Буут е над 50-годишен, ваксиниран е, дори скоро си е сложил бустерна доза. Той се чувства относително защитен.

Още по темата

"Не можем да живеем в постоянен локдаун"

И други гости на заведението имат подобно усещане. Хю Джоунс и Барни Дайър следват в реномиран лондонски университетски колеж. Дайър, който следва политология, е израснал във Франция. Той се радва, че в момента е в Лондон, където няма почти никакви рестрикции. “Британците имат различна настройка от французите. За тях свободата е над всичко. Те искат да се наслаждават на живота.” Той не е почитател на идеята за нови ограничения. “Не можем да живеем в постоянен локдаун. Трябва да стиснем зъби и да продължим”, казва той.

Благодарение на имунизационната кампания на британското правителство той може да се движи отново свободно, казва студентът по география Хю Джоунс и добавя: "Великобритания върви по добър път."

Не всички британци споделят неговия ентусиазъм. Барбара Ромито е пенсионирана учителка. И тя е ваксинирана, включително с бустерна доза. Но се притеснява, че в супермаркетите и в градския транспорт почти никой не носи маска, и "най-вече младите". Затова избягва метрото. Чувства се "беззащитна" и се надява на по-строги правила.

От лятото Англия разчита напълно на ваксинациите. В Шотландия, Северна Ирландия и Уелс положението е различно. В Шотландия, например, е задължително носенето на маски на публични места и в обществения транспорт. Но в цяла Великобритания процентът имунизирани е висок – над 90 процента от населението над 12-годишна възраст е ваксинирано.

Постигнала ли е Великобритания стаден имунитет?

Според епидемиолога Нийл Фъргюсън, който работи в Имперския колеж, на Острова вече може да се говори за стаден имунитет. Той е резултат не само от високото ваксинационно покритие, но и от големия брой заразени: над 40 хиляди нови случая на ден и над 1000 жертви всяка седмица. И макар от седмици броят на новозаболелите да е висок, той не се покачва – за разлика от Германия или Австрия, например.  

Стратегията на властите във Великобритания остава: ваксиниране, ваксиниране, ваксиниране. И дори новината за новата мутация от Южна Африка не разклаща мнението на здравния министър Саджид Джавид: Великобритания се намира в силна позиция, заяви той в парламента в Лондон в петък. Но и британците, подобно на други европейски държави, решиха да преустановят полетите от редица африкански страни.

И не само това: има индикации, че някои от мерките могат да бъдат върнати. Така например министър Джавид е цитиран днес от БиБиСи да казва, че от идния вторник маските отново ще бъдат задължителни в магазините и обществения транспорт в Англия.

Измамно спокойствие: въпреки високия дял ваксинирани във Великобритания, на седмица умират по над 1000 души във връзка с пандемията

Измамно спокойствие: въпреки високия дял ваксинирани във Великобритания, на седмица умират по над 1000 души във връзка с пандемията

Нямаме причина да сме толкова спокойни, смята също и имунологът Дани Алтман. Той не смята, че концепцията за стаден имунитет е панацея. Да, ваксините пазят от най-лошия сценарий. Но въпреки това във Великобритания се очакват около 50 хиляди допълнителни смъртни случая на година в резултат от пандемията. А новият вариант дава да се разбере: докато вирусът продължава да се разпространява по света, новите мутации могат да създават нова голяма опасност по всяко време.

Омикрон вече е установен в Германия

Новата южноафриканска разновидност, за която се предполага, че е много по-опасна и от Делта варианта, междувременно стигна до Европа. След Белгия, и в Германия бяха потвърдени два случая на инфекция с Омикрон. Двама пътници, пристигнали в Германия на 24 ноември с полет от Южна Африка, са били тествани положително за новия вариант на вируса, съобщи здравният министър на Бавария Клаус Холечек. Всички пътували с въпросния полет са длъжни да уведомят здравните власти, а пристигналите от Южна Африка в Германия през последните 14 дни са  призовани незабавно да ограничат контактите си, да си направят PCR-тест и също да информират здравните органи.

Съмнителен случай на новата опасна мутация има също и в провинция Хесен. При пътник, завърнал се от Южна Африка, са установени няколко характерни за новия Омикрон вариант мутации, написа в Туитър хесенският социален министър Кай Клозе.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
0
 
! Отговори
Parallax преди 2 години
До Iv Вярно. Никакви ограничения НЕ са отпаднали, а даже стават по-строги. В автобус не можеш се промъкна без маска. Шофьорът те гони, или ако си типигьоз и стоиш в дабъл декъра, пасажерите те изхвърлят, че може и някой кютек да изядеш на изпроводяк. В DLR също ти правят забележка и те гледат на кръв. Във влаковете извън Лондон маските са абсолютно ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ, а също и при посещение на големи магазини от рода на ASDA, WaitRose, M&S, Morrison и други супер маркети.
91
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами браво! Не искат гилотина управляващите им :D
90
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 129 И ТИ ЩЕ ДОСТИГНЕШ ТЯХНАТА ВЪЗРАСТ. И НЕ ЗАБРАВЯЙ, ЧЕ СТАРЦИТЕ СА РАБОТИЛИ ПО 40 И КУСУР ГОДИНИ И СА ВНАСЯЛИ ОСИГУРОВКИ. КЪДЕ СА ОСИГУРОВКИТЕ ИМ МОЖЕШ ЛИ ДА ОТГОВОРИШ ТА СЕ ПЕНИШ, ЧЕ ТИ ИЗДЪРЖАШ НЕЩАСТНИТЕ СТАРЦИ. ТЕ ЗАБРАВЯЙ БОГ БАВИ НО НЕ ЗАБРАВЯ. ВЗЕМИ СИ ДУМИТЕ ОБРАТНО.
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ОхаКой ти каза? Къде го прочете? В новините за времето ли? Ако имаш предвид снега, да изненада ни.
88
0
 
8
 
! Отговори
Iv преди 2 години
Тази сутрин получих мейл от Transport For London, с което ми напомнят, че от днес маските в градския транспорт са задължителни. Отварям Днес.бг и чета, че ограниченията са отпаднали. А сега, де :)
87
0
 
8
 
! Отговори
Dd преди 2 години
Поредното замазване на очите...Холандците септември разпуснаха всички мерки също и ноември вече са пред локдаун,болниците са на края на силите си,а маските и куп още мерки се върнаха. Само защо подвеждат хората...Официално ваксината пази между 60и90% от разболяване,а доказан ефект (уж) е че предпазва от тежко протичане на болестта.
86
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като прочетете Дойче Веле и бегайте бързо. По долен източник на информация няма на този свят.
85
1
 
18
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
До Анонимен 130___Мда, аз съм ваксиниран и съм озлобен...към продължаващите мерки за ограничаване !!!___Напълно съсм съгласен с Клайв Буут от статията - "Не можем да живеем в постоянен локдаун", затова, който иска се ваксинира, който не иска - НЕ, и толкова !!!___Който оцелеле, оцелее !!!
84
22
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дъртаците чакащи на пенсия им дреме дали другите ще имат работа или не. Треперят за мизерния си остатък от живота си сякаш не са се наживели въпреки че са с по двеста болести и не им е много забавен живота
83
1
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Яко "Секс Пистълс" и "Експлойтед" ! Тотално безграничен в Англия. И да пуснат тигровете и лавовете из Бъкингамският вредилник.Само ЦСКА и Селтик!
82
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не можем да живеем в постоянен локдаун. Трябва да стиснем зъби и да продължим, казва той.----------========---------Някои стискат със зъби тръбата за интубация.
81
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И така докога - две седмици ще изкарат ли на свобода?
80
1
 
31
 
! Отговори
Харис преди 2 години
Не знам за мерките, но хора без ваксина, особенно в здравни и социални сфери няма да могат да работят след февруари-март . Та Толкова за липсата на мерки, фашизма ще си стане!
79
7
 
12
 
! Отговори
Ясъмкон преди 2 години
Майко мила тая куха лейка журналистката какво глупости пише. Какви мерки е имало и какви са отпаднали? Само да ви кажа за острова. Влизаш някъде и казваш аз съм изключение от носенето на маска и те нямат право да те питат защо. Какви мерки какви маски какви 5лв. Всеки тук си прави каквото си иска.
78
0
 
41
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 2 години
СЗО казва, че не знае колко евентуално е опасен. ОБАЧЕ Дойче Зеле казва, че много е опасен! Каква пародия на журналистика!
77
1
 
8
 
! Отговори
Diabolo преди 2 години
Не са отпаднали никакви ограничения, стига сте манипулирали хората!
76
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това живот ли е? Ваксиниран с три дози и пак живееш в страх. Ако им предложиш четвърта с готовност ще се съгласят. Драги мои, ако ви боли глава и пиете един аналгин, после втори, после трети и не подейства какво правите? Сменяте лечението, защото явно не работи. Ако ковид някога си отиде няма да е заради тези ваксини. Аз бих почакала за по-качествен продукт, но дори да се появи, как ще накараме наболите се три пъти да го направят пак? Не съм оптимист.
75
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След О'микроня, ще дойде Микро'Софт, а след него Уиндоус'12А.
74
2
 
13
 
! Отговори
И правилно! преди 2 години
На всички им писна, на който не му харесва да си седи в къщи до пенсия.
73
0
 
33
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
"Глупости на българета! :))))) Мутацията е открита единствено при неваксинираните заради влошено състояние!"== Ааа не така! Няма такова нещо в официалния доклад. Наситихме се на лъжи и манипулации от уважаваните медии и китайското СЗО. Ето и от документа за първото откриване на мутацията: The preliminary report revealed all four [patients] had been previously vaccinated for COVID-19== Мога да дам и адреса на целия документ. Нека боравим с факти. И в други държави се пренася също чрез ваксинирани