Бустерът на "Янсен" - по-дълга и силна защита за ваксинираните с "Пфайзер"

Имунитетът от третата доза на "Пфайзер" избледнява
8 дек 2021 15:00, Нели Христова
49
Бустерът на "Янсен" - по-дълга и силна защита за ваксинираните с "Пфайзер"
Снимка: БГНЕС

Използването на ваксината "Янсен" на Johnson&Johnson като бустер за хора, първоначално имунизирани с препарата на Pfizer/BioNTech, произвежда силен имунен отговор в организма и може да създане по-голяма защита срещу тежко заболяване, съобщиха изследователи в неделя.

Проучването е малко, като в него се включват едва 65 доброволци, имунизирани с две дози на ваксината на Pfizer/BioNTech. Третата доза, която те получават обаче, е от ваксината "Янсен". Смесването на двата препарата води до по-бавен, но по-устойчив имунен отговор срещу оригиналния щам на вируса, както и срещу вариантите Делта и Бета варианти

Бустерът на Pfizer/BioNTech произвежда по-бърз и по-силен имунен отговор, който намалява по-бързо, предполага проучването.

"И двете ваксини повишават нивото на антителата много добре. На четвъртата седмица нивата на неутрализиращи антитела бяха сравними", казва пред CNN д-р Дан Барух от Beth Israel Deaconess Medical Center и Harvard Medical School, който ръководи изследователския екип.

Но след четири седмици броят на антителата започва да спада при хората, чиито бустер е бил ваксината Pfizer. При онези, имунизирани с "Янсен" , антителата продължават да се увеличават. Ваксината на J&J също така увеличава и броя на имунните клетки, наречени CD8 Т клетки.

Антителата са първата линия на имунна защита, която може да спре вируса да заразява клетките, докато Т клетките идват по-късно и унищожават заразените клетки. Тази защита на Т-клетките не предотвратява леките инфекции, но може да спре прогресирането им в тежко заболяване.

Въпреки че проучването не включва варианта на Омикрон, Барух е на мнение, че констатациите на проучването може да са важни за намирането на начини за борба с най-новия вариант.

"За варианти като Омикрон, които могат частично да избегнат защитата от антителата, CD8 Т клетъчните отговори могат да бъдат особено подходящи за защита", обяснява  той. "Те са особено подходящи, ако се появи вариант, който до голяма степен може да избяга от антителата. За да увеличите защитата си, вие бихте искали бустер, който да увеличите както антителата, така и Т-клетъчните отговори."

Барух казва, че неговият екип е изпратил констатациите в рецензирано списание и междувременно те са били публикувани онлайн, без партньорска проверка, на сървъра за предпечатни материали MedRxiv.


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе докторе, тая е зобала бъзак и арония, демек недосегаема е за аневризмите.Ама не стана ясно ръсила ли е чубрица пред блока и яла ли е голем праз като е била на ходжа да и бае.Знае се, че самото това предпазва от смърт и запек.Умна като две патици.
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой бустер? Четвъртия, петия...?
44
4
 
14
 
! Отговори
кунчо бустера преди 1 месец
Добре че беше бустерната доза, и го карах леко. Само 2 месеца.
43
5
 
12
 
! Отговори
До 31 преди 1 месец
Обривът при ковид е в резултат на васкулита, каквото ти е на кожата, такова е и в мозъка ти и вътрешните ти органи. Да си знаеш. Тепърва може да очакваш някоя аневризма да се прояви или тромб. Не искам да те плаша, но като лекар се дразня , като описвате симптоми, които смятате, че са супер леки, а всъщност говорят за съвсем друго. Обривът при ковид показва ваксулит, възпалението на малките кръвоносни съдове.
42
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно боледуването отключва автоимунни болести, а не ваксинацията. Както и грип, морбили, и други вирусни заболявания.
41
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всяка ваксина е по-добра от никаквата.
40
2
 
1
 
! Отговори
Умен преди 1 месец
Пак децата на Мойсей най-умни.
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Платена популяризяция?
38
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво коктейлче от ваксини искате? Предлагаме Астра с Фазер и J&j, Moderna с Фазер и J&j. Абе всякакви ще ви забъркаме само да искате да се боднете с някой от тях. Хайде народе на безплатните ваксина-коктейли. )))
37
2
 
10
 
! Отговори
Баце ви Билчо преди 1 месец
Ха ха ха ЕЙ ШЪ МЕ УМОРИТЕ БЕЕЕЕ.В Испания в момента ваксинират с Пфайзера тия къде беха с Янсен.Янсен вече не ги признават както и Астрата.
36
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен"антитела? Колкото за едно автоимунно заболяване"Разбира се. Срещането на организма с част от вируса е много опасно и може да доведе до автоимунни заболявания. Естественото преболедуване, както го препоръчва Мангъров, когато организъмът се среща със целия вирус, включително и тези части, които са във ваксината, е много по-препоръчително и въобще не може да доведе до никакви нежелани ефекти, автоимунни заболявания и тромбози.
35
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само не разбрах, само по-дълъг ли е бустера или е и по-дебел? Вземете ги пишете тия работи бе. Може ли така да деформирате информацията?
34
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е па колко да се увеличават тия антитела? Колкото за едно автоимунно заболяване предполагам.
33
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много е вероятно адската течност в тези бъркочи да е една и съща, въпреки различните им наименования
32
2
 
7
 
! Отговори
Една от София преди 1 месец
Гореща вода с лимон, имах предвид.
31
7
 
8
 
! Отговори
Една от София преди 1 месец
Не съм ваксинирана и не смятам да го правя. Тия дни изкарах ковид, даже с лек обрив по ръцете, тила и гърба. Но навреме пих много пъти гиреш пай с лимон, буквално да изгоря гърлото. Здраво се зобих с Арония и Бъзак. При Аронията трябва да не я предозират хората с язва и гастрит. А Бъзака всички не трябва да пият повече от 20 зърна или малко повече, защото той има и отрови. Пих и витамин С, ядох кивита и лимони и чат пат пих Аспирин протект от 100 мг за разреждане на кръвта.
30
3
 
32
 
! Отговори
Германец преди 1 месец
Страничните ефекти стават все повече и повече.На един комшия, жена му роди след третата доза(бустер), а той от една година е в чужбина :)
29
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Но след четири седмици броят на антителата започва да спада..." А забелязвате ли как това време (на намаляване на антителата) все по вече се скъсява ? Къде останаха ония 12 ,после 9 ,после 6 месеца ? Или това важеше само за първите две дози ?
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПробвАх го преди малко доволка е имам енерджи
27
4
 
22
 
! Отговори
Ха преди 1 месец
Такъв бустер дава, че падаш и няма ставане ! Който излъгахте, излъгахте ! Вече и ваксинирани не Ви вярват ! Ще видите другата година, когато процента им ще падне под 10%