Компании местят производствата си от Азия към Европа заради COVID

Фирмите инвестират там, където държавата помага най-много
13 яну 2022 18:55, Анисия Иванова
19
Компании местят производствата си от Азия към Европа заради COVID
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Политическият бизнес климат и икономическите причини са факторите, които определят къде ще предпочете да инвестира чуждестранният инвеститор. Големите чужди компании се интересуват също какво ще получат като държавна помощ, ако предпочетат България. Това каза Борислав Стефанов, инвестиционен консултант и бивш изпълнителен директор на Българската агенция по инвестиции, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Заради Covid пандемията много компании преместват производствата си от Азия към Европа.

”Компетентните български институции трябва да направят анализ, да изготвят списък на тези компании, които примерно имат проблеми с  доставките и на тях да се предложи България, където да се преместят”, посочи още Стефанов.

Той обясни, че изборът къде да инвестира дадена компания се възлага на консултантска фирма. За фирмите обаче водещи са чисто икономическите мотиви и основно какво ще получат те като държавна помощ. Защото останалите показатели не са много по-различни в сравнение със съседните ни държави. Затова натежава това кой какво предлага”, посочи гостът.

Консултантите, които съветват инвеститорите, търсят количествени индикатори, за да направят оценката си. Класацията на Световната банка Doing Business е подобен индекс, но България се нарежда на задните места тук.

Има много голяма разлика дали говорим за малки, или за големи чужди компании по отношение на това какви неща ги интересуват.

„Големите компании ги интересуват икономическите причини. Тези компании не се притесняват, че някои ще им открадне бизнеса или някой треторазряден чиновник бави проекта им за завод, например. Големите фирми са свикнали, че им се обръща внимание. Големите компании обаче имат по сложен процес на решение кога им е време да се преместят в друга държава. Тези решения се вземат с хоризонт години напред”.

"Понякога истинските причини за вземане на решение къде ще се премести компанията, се премълчават”, каза Стефанов .

Броят на населението сам по себе си не е решаващ критерий, коментира Стефанов първоначалните данни от преброяването в България, които отчитат сериозен спад в населението. "Наличието на добра инфраструктура е критерий за избор, но не толкова съществен, както очакват хората”, допълни гостът.

Той коментира и големите инвестиционни проекти на компании, които получиха сертификат от Българската агенция за инвестиции, но които още не са реализирали идеите си.

„Наличието на сертификат определя степента на облекченията и стимулите, които компанията може да получи от държавата. Вземането на решение обаче коя компания да получи сертификат, се базира на някакъв проект, който пише самият инвеститор”, обясни Стефанов. „Сертификатът се издава на база обещания и това не е разумно”.

Целият разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
до 12 преди 2 години
Естествено,шведите произвеждат качество,а китайците количество.И на мен ми писна да се опитвам да заточвам някакво подобие на нож,направено от ламарина!Аман от китайски *** !!!!!!!!
8
1
 
3
 
! Отговори
до 11 преди 2 години
Хората отиват там където има препитание.А пък и се видя,че всичко произведено в Китай е пълен ***.Защо да не си преместят производството в Европа?Лично аз от 7-8 години не купувам китайски стоки.Европейските са с 1/4 по скъпи,но се използват поне 5 пъти по дълго и са по качествени.Който смята обратното нека да напише марка кухненски ножове китайски които да са на цените и на нивото на шведските "Мора".Епа не става-китайският нож трябва да го точиш поне 3 пъти днес-шведският 1 път седмично!
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ам' кой ше работи в тия компании, бе ееейй, аланкоолу? Хора нема, бре!
6
0
 
4
 
! Отговори
нн преди 2 години
Измишльотини на автора. Как си представя тази работа не знам, че и България да намаже от цялата работа. В България няма работна ръка, камо ли евтина. Компаниите ще оставят питомното и ще подгонят дивото, няма как да стане.
5
3
 
6
 
! Отговори
ТУНДЖАНЕЦ до номер 5 преди 2 години
По-добре по-скъпо,но със Западноевропейско качество,отколкото китайски *** и менте.Така и чрез връщане на производства,засилваме нашия Европейски Съюз,който и без това има по-висок брутен продукт от Китай. Първи са САЩ,втори-Европейски Съюз(дори без Великобритания),чак трето място е за Китай.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 123 Те заплатите в Азия вече гонят нашите. Да не мислиш,че още им плащат по купа ориз за работен ден. Просто там екологичните правила и безопасността на труда не се спазват и затова са предпочитани. Обаче с високите разходи за транспорт вече не им е оферта да се произвеждат евтини *** там. По-добре да ги правят тук.
3
3
 
14
 
! Отговори
123 преди 2 години
Ценичките значи ще хвръкнат още доста... Едно е да плащаш жълти стотинки за заплата в Азия, друго е европейска заплата! Изключвам африканските заплати у БГ...
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стойте си в Азия и се изправете пред страховете си като лъвове!
1
0
 
5
 
! Отговори
Сертифицираните преди 2 години
след третото вливане, няма да се в кондиция за работа...по-добре да ползват роботи, нали това е целта...