Дерматолог: 1/5 от хората, прекарали COVID-19, са с кожни проблеми

3 са основните групи обриви, посочи дерматологът доц. Весела Райкова
17 яну 2022 22:42, Ния Христова
35
 
След две годшни на пандемия вече е ясно, че пациентите, които са прекарали COVID-19, се сблъскват с много кожни проблеми. 
 
"Категорично поне 1/5 от хората, които проявяват симптоми на Ковид, имат и изява на кожни състояния", посочи дерматологът и микробиолог доц. Весела Райкова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
По думите й това са симптоми, свързани с промяна на чувствителността на кожата, като могат да се характеризират 3 основни групи обриви:
 
"Първата група са с тип чилблейн и засягат предимно крайниците – ръце и крака, с появата на фини малки зачервени области, които са силно болезнени, поради факта, че се засягат крайните окончания на кръвоносните съдове".
 
"Вторият тип обрив са ортикариалните изяви, които са характерни с много силен сърбеж и които могат да се изявят по цялото тяло и в рамките на деня да променят своите позиции"
 
"Третият вид обриви са по-грапави, имат чувствителност и болезненост при докосване и се срещат по-често при малките деца. С Омикрон тези случаи зачестяват", изброи доц. Райкова.
 
"Това не е симптом, който стартира в самото начало на заболяването, а се появява в по-късни етапи. След 2-4 седмици започва едно по-силно оредяване на скалпа и това много притеснява хората. Ако не се вземат мерки, това може да продължи месеци и е хубаво да се приемат специфични витамини, соли, растежни фактори", обясни дерматологът.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
Juls преди 2 години
Накратко, ваксинирай се за да не оплешивееш! Така след 2 - 3 години графена като ти бие дуспата, поне ще те закопат с гъста коса и свежа кожа.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...a също 90% от прекаралите Ковид имат коса и зъби!
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Държавен хрантутник - На мен ми се лющят макарите от драпане... -...- ми, слагайте им пудра уе, МЕЧО!
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората, които са починали от ковид обикновенно им имат по 4 допълнителни заболявания. Това не е изненадваща новина.
24
0
 
9
 
! Отговори
Да бе! преди 2 години
А на 1/15 почват да им растат зъби от очите....... Хора, записвайте медицина! Вече е много лесно, една единствена болест се учи и политическа агитация. Като завършиш и си съвсем правоверен - правят те направо професор.
23
1
 
7
 
! Отговори
Държавен хрантутник преди 2 години
На мен ми се лющят макарите от драпане,ама едва ли е ковид, целият ни джинс е така. По цял ден се дръгнем.
22
4
 
1
 
! Отговори
hitko. Към пост 27 преди 2 години
В допълнение към 27. Само да допълня, че не бях ваксиниран когато карах Ковид-19, Април 2021. КОжните обриви започнаха малко след като приключи лечението. Все пак пих антибиотик и Ивермектин за 5 дни. Ваксина си сложих след 3 месеца.
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Aми не се дръжте подигравателно, защото при мен се получи точно такъв обрив по ръцете. Адски гадно, основно от вътрешната страна на ръцете, но премина през пръсти , длани, като първо се зачервяват местата, кожата става груба, почва да се пука и в крайна сметка може да се получи и абцес, както при мен на единия пръст. Така се наду и почервеня, че се чудех какво да правя, а нямах и антибиотици. Близо 2-3 месеца отшумяваха и постоянно се сменяха местата на обривите. Не е никак шега работа.
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм ваксиниран, изкарах ковид 2020, февруари. След това започнах да имам непоносимост към някои видове хлебни изделия. Преди седмица имах много силна алергия с ужасни сърбежи по цялото тяло и изприщване под мишниците. Повиках спешна помощ, а те с нищо не помогнаха. Имах петно от псориазис на левия лакът, а сега е три пъти по-голямо от преди. По лявата ми ръка се появиха червени петна и само се увеличават. Въпросът тик не е ваксинирам или не. Това е отслабен имунитет. Това е.
19
3
 
22
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Дерматолози, коремни хирурзи, математици и 1-2ма от правилната специалност, но виждали пациенти само на снимка се опитват да ни посвещават.. В същото време лекари с дългогодишен стаж и признати в областта си някак не намират изява. Що тъй бре?
18
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има нещо вярно в това. Преди да се появят симптомите получих обрив като вид алергия и изчезна за 3дни. Всички изкарахме грипа леко, но страхът беше голям. Познавам ваксинирани при които картинката е отчайваща.Неискам да стана инвалид зарад ваксата. Ще се боря за живота си.
17
2
 
19
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Ауу,аз пък мислех,че кожните проблеми са свързани с отровите,които ни продават като хранителни продукти.
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обривите са типични по време и след ковид. Все пак става въпрос за васкулит. Косопад също.
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един колега сглупи да се надупчи с файзера Септември. Няма и седмица, той жена му и детето им цъфнаха с кромид. Та и до момента човекът получава червени петна по кожата на различни места по тялото (последно по лицето). Хубавото е, че поне възпалението на те3ти3ите уж вече му е минало и броят на живите му плувци уж се е възстановил (поне така казва). След това седи и ми вика - "абе аз като поразпитах познати то няма никой без странични ефекти след боденето"... та да беше *** да му го.., а то акъл
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой зъболекар нещо няма ли да каже? Абе направо прекаралите Ковид да изпъват трънаците и да гушват букета. Не може така, хем оживели, хем половината чаркалъци да не са им повредени. Дари някои да не са разбрали, че си били болни.
13
2
 
15
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Да, за всичко е виновен ковида, дори Хитлер нападна Русия защото му откраднаха вируса. Аз пък казвам, че хората прекарали химическия пневмонит на СЗО, могат да имат кожни проблеми заради чистенето на токсините.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да. Всичко опира до съединителната тъкан. Тия със слаба съединителна тъкан не понасят добре експеримента нито с модерната болест, нито с ваксините.
11
3
 
20
 
! Отговори
Hoho_Boho преди 2 години
Тия описват страничните ефекти на ваксините, но ги приписват на COVID-19.
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тия,като видеха колко доктори станаха милионери отcovida,започнаха да дърпат"чергата"към себе си,белким ги огрее и тях,нещо от кьор софратаМи тия симптоми,които описва са присъщи на пострадали от радиацияИ тази не е в час и фатално закъснява с рекламатаВече много светила на медицината заявиха,че вероятно омикрона ще занули сметката,защото освен здравните сектори ще фалират и самите Държави и тогава ще стане ясно,кой колко е загубил и кой колко е спечелилВече се чу,че богатите са на+1.5 трилион
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умрелите от ковид в България на никой не могат да се сърдят