Децата със здравословни проблеми могат да учат онлайн още месец след ваканцията

Вече приключи и тестването за децата в клас
30 мар 2022 17:37, Петя Славова
3
Децата със здравословни проблеми могат да учат онлайн още месец след ваканцията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С намаляването на броя на случаите с коронавирус, противоепидемичните мерки в цялата страна се смекчават, а от тази седмица вече не се изисква сертификат за ваксинация или тест при присъствено обучение. Но учениците, които по здравословни или други уважителни причини не могат да са присъствено на училище след края на извънредната епидемична обстановка, имат право да се обучават онлайн още до 30 учебни дни.

За целта те трябва да подадат заявление до директора, придружено с медицински или друг документ, който аргументира отсъствията, съобщава Нова тв. Здравословните причини, поради които не може да се ходи на училище, трябва да са свързани със здравето на самия ученик.

Още по темата

Документите, удостоверяващи други уважителни причини, се приемат по преценка на директора за всеки конкретен случай. Друго задължително условие за обучение от разстояние е и децата, и учителите да разполагат с техниката, необходима за онлайн занятия.

До утре включително, когато изтича срокът на извънредната епидемична обстановка, с разрешение на директор или на началник на Регионално управление на образованието по здравословни или други уважителни причини в електронна среда учат 1934 ученици.

Последното тестване беше в понеделник, 28 март т.г. Резултатите потвърждават тенденцията за спад на положителните проби. Те са 289 спрямо 417 през миналата седмица. Позитивни са 213 ученици – със 105 по-малко отпреди седем дни. Диагностицирани с вируса са 36 учители и 40 непедагогически специалисти.

Министерството на образованието и науката разполага с още 5,1 млн. неизползвани антигенни теста за COVID-19. Те са с дълъг срок на годност и ще бъдат запазени в резерв в случай на нова епидемична вълна през есента на 2022 г. Количествата са достатъчни средно за седем тествания и при нужда ще осигурят безпроблемното начало на следващата учебна година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Пожелавам Ви едно такова дете вкъщи, пък го пращайте на училище. За да видите разликата. Отстрани е лесно да се говори, когато не ти гори главата!
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се ваксинират и после спокойно обратно на училище. Не разбирам какъв е проблемът?
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако децата не се развиват и учат в общество, нищо няма да излезе от тях. Какво ги щадите като имат проблеми? Те няма да изчезнат с годините. Все ще са различни. Значи, трябва да се учат как да живеят с останалите, а как ще се получи отвкъщи? Вкъщи си за малко, а посе?