Откриха сезони, подобни на земните, на спътник на Сатурн

Причината е в наклона на оста на Титан, близък до този на Земята
2 окт 2012 20:25,
2
Откриха сезони, подобни на земните, на спътник на Сатурн
Вихрушка около южния полюс на Титан, снимана от космическата сонда Касини. Снимка: Ройтерс

На Титан, спътника на Сатурн, се наблюдават сезонни промени през периода на 30-годишното му завъртане около слънцето. Те са предизвикани от същите сили, на които се дължат сезоните на Земята, сочат резултатите от европейско изследване, цитирани от United Press International.

"Главната причина за промените е слънчевото излъчване, която действа като преобладаващ енергиен източник за атмосферата на Титан, отразявайки като огледало онова, което се случва на Земята", заяви Атина Кустенис от обсерваторията Париж-Мьодон във Франция, която представи изследването на Европейския конгрес по планетарни науки в Мадрид.

"Както и на нашата планета, условията на Титан се променят през различните сезони. Забелязват се промени в атмосферните температури и химическия състав най-вече на полюсите", добави Кустенис.

Това е изненадващо, тъй като не очаквахме да открием бързи промени, особено в по-дълбоките слоеве на атмосферата, посочи тя.

"Оста на въртене на Титан е под 27-градусов наклон, подобен на този на Земята. Това означава, че сезоните се дължат на слънчевата светлина, която достига с различна интензивност до отделни райони вследствие на един и същ наклон на ротационната ос на Земята и Титан, отбеляза астрономът.

"Впечатляващо е, че Слънцето доминира над други светлинни източници дори при тела като спътника Титан, коxто е на 1,5 милиарда километра от Земята", подчертавя тя.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: сезониТитан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
21
 
! Отговори
pomni преди 11 години
там ще пратим циганите1. лозунг - сиганьете на сатурн2. те и без това работят в Титан