ООН препоръчва: Хрупайте буболечки

Те са богати на протеини и минерали и са много екологични, отчитат експерти
13 май 2013 17:06, Красимир Ангелов
34
ООН препоръчва: Хрупайте буболечки
На много места насекомите са деликатес. Снимка: Reuters

ООН има ново оръжие срещу глада и замърсяването - насекомите, които пълзят или летят край нас, съобщава  Асошиейтед прес.

Организацията на ООН за прехрана и земеделие приветства използването на скакалци, мравки и други насекоми за храна на хора, селскостопански животни и домашни любимци. Доклад от 200 страници, огласен на пресконференция в централата на организацията в Рим, изтъква, че 2 милиарда души по света вече включват в храната си насекоми, които са богати на протеини и минерали и са много екологични.

Насекомите "много ефикасно" превръщат храната си в месо, което е подходящо за ядене, изтъкна организацията.

Повечето насекоми произвеждат по-малко вредни за околната среда парникови газове, а и се хранят с човешки и хранителни отпадъци и компост. Засега насекомите, използвани за храна, се събират в горите. Повечето специализирани ферми са обикновено семейни и обслужват пазарни ниши.

"Насекомите са навсякъде и те се възпроизвеждат бързо. Те оставят и нисък отпечатък в околната среда. Сравнени с месото и рибата, протеините им са с високо качество и са "особено важни като хранителна добавка за недохранените деца", отчитат от организацията.

Насекомите са също богати на мед, желязо, магнезий, манган,фосфор, селен, цинк. Те са и източник на фибри.

Университетски биолози анализираха хранителната стойност на ядливи насекоми. Някои от тях, като бръмбари, мравки, скакалци и щурци се доближават до нетлъстото месо и рибата по съдържание на протеини в един грам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
1
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
В Китай ги ядат от години. И казват че на вкус са напълно нормални,вкусът на пържените *** бил подобен на пържен картоф. Със нужните подправки аз съм отворен към всичко!
28
2
 
4
 
! Отговори
Турист преди 10 години
Трябва да се използват масово пустеещните земи,и да се започне глобална промяна,трябва да има полза от всеки,не може масово хора непринесли със нищо добро да имат по пет,десет деца,трябва да докажеш че си способен да им дадеш прехрана образование,по добре едно(две) щастливи деца от колкото десет гладуващи!
27
2
 
4
 
! Отговори
Турист преди 10 години
Аз прекарах четири месеца във северен Тайланд във близко до град Удон Тани,основно се хранеха именно със тези храни,наистина имаше моменти на дни които не съм се хранил въобще,но не ги опитах,хранех се основно със риба и ориз.Направи ми впечетление колко са здрави хората!Цигари и алкохол почти не се употребяваше.ООН да не учат какво да ядем,а да решат по сериозни проблеми,трябва световен закон за раждаемоста,по бедните раиони и страни както и ромското население да нямат повече от едно дете,
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз препоръчвам на ООН, да препоръча контрол на раждаемостта на някои народи/етноси. Няма да има нужда да хрупаме ***.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както винаги, всичко се осмива и профанизира. търси се изход от задаващия се глобален глад с оглед на дивата популация на човешки същества, които може да почнат и *** на дървета на ядат в скоро време.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ричард Ран ни поучава, че българите щели да живеят 120 години, а ООН ни препоръчва да ядем *** и мравки.
23
1
 
16
 
! Отговори
до ООН-ето преди 10 години
А на вас от ООн ви препорчвам п..чи въшки - много хранителни и полезни насекоми ....
22
0
 
8
 
! Отговори
Кейн преди 10 години
Това е хилядолетната китайска хранителна стратегия-всичко,което лети,пълзи,ходи,плува се разглежда като хранителен ресурс,звучи малко цинично за нас,защото и в най-страшните времена истински глад в България никога не е имало,засега
21
0
 
18
 
! Отговори
Абееее, еееей преди 10 години
А ООН дали яде буболечки? Или предпочитат едър хайвер и шампОанско?
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А така взе ли да превършва храната по света?Взе ли да се чуди ООН къв ще го ядем?Бългрите ще се светнат ли ,че един от най-силните ни ресурси се продава на безценица ,а една кал е с цената на злато!25% субсидия от Европейската !
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"... и се хранят с човешки и хранителни отпадъци и компост." И това, дето се е хранило с отпадъци, ще го препоръчват за пълноценна храна?! Чакам най-напред те да дадат тон в начинанието, пък ние може да си помислим после.
18
2
 
16
 
! Отговори
Чиновник в ООН преди 10 години
Лапайте скакалци и щурци и си трайте. Мен питате ли ме как се издържа на черен хайвер и омари.
17
2
 
13
 
! Отговори
Софиянеца преди 10 години
Тука в панелките от глад няма да умрем. Бая сочни парченца ми щъкат в краката.
16
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия скоро ще ни препоръчат и л.ната да си ядем. А те го карат на средиземноморска храна.
15
0
 
7
 
! Отговори
Bastet преди 10 години
Абе,кой каквото и да казва,ООН са прави,ама най-голямата вкусотия е испанската муха,хем калорична,хем вдига самолета :))) Да Ви е сладко !!!
14
5
 
5
 
! Отговори
До Анонимен преди 10 години
Какви 10 000 Евро? Толкова взимат секретарките в Брюксел.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ei sea izqdox edin sladoled tiramisu qj te si bubule4kite vie
12
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като видя тия тлъсти чиновници в ООН с по 10 000 евро заплата да хрупат щурци, мравки, бръмбари и ***, тогава ще им повярвам, че насекомите били полезни, то бива гавра с народа, ама това да вземаш по 10 000 евро от народа всеки месец и да разправяш на същия тоя народ да хрупа насекоми??? Те що не си нахранят децата вкъщи с насекоми??? И какво толкова правят за тия заплати, дето ги дерат от кожата на народа с данъци???
11
3
 
18
 
! Отговори
ПРАВИ СА преди 10 години
Тази Новина е Добра .Но не пише че е неоходимо бубите да се пържат в краве масло или зехтин . След това се пъхат във фурната с Агнешко месо .Да не мислите че ще се наядете с комари или дъждовни червей .Това кулинарно предложение е подигравка с човешките същества , няма да се учудя ако предложат да изяждаме починалите хора вместо да ги погребваме - *стар боб със стара баба* - как ви звучи ? Олиго*рени.
10
0
 
15
 
! Отговори
Олло преди 10 години
Mдааа... Както свършиха дивеча и дивите птици в БГ, така дойде и ред на буболягите да свършат :)))