Седмични наброски

За българо-израелската дружба, военните по границата и евтините горива
Обновена: 27 фев 2016 20:37 | 27 фев 2016 16:47, Красимир Ангелов
34

Борисов скрепи първо българо-палестинската дружба... Снимка: БТА

В очакване на националния празник 3 март и поредицата от почивни дни, премина още една динамична и изпълнена с доста екшън седмица. В началото й почти като в епизод от "Под прикритие" въоръжени бандити извършиха показен грабеж на едно от най-посещаваните и охранявани места в цяла София, а в средата й анаболни индивиди доказаха силата на селяндурския манталитет по пътищата на страната. Същевременно премиерът Борисов потвърди вечната дружба с Израел по време на своето посещение там, а на родна земя депутатите разрешиха на военните да пазят границата ни от мигранти. Остана отворен въпросът как ще я пазят – с оръжие или с ръце в джобовете. А в очакване на поредното голямо пътуване по 3 март, КЗК подхвана няколко големи вериги бензиностанции за цените на горивата. Е, ако цената на последните продължи да пада печелившите са ясни – всички тръгнали на път. Но преди голямото пътуване и празниците, нека обърнем внимание на най-важните теми от изминалата седмица.

Безспорно едно от най-важните събития през изминалите 5 работни дни бе посещението на правителствената ни делегация в Израел. Покрай многото срещи премиерът Борисов дори успя да се поклони на Божи гроб (известен още и като Гроба на Сина на Началника) и да поиска израелски газ да потече към нашата страна. От своя страна Нетаняху пък обяви, че предстои Израел да намали митническите тарифи и такси и поиска най-вече... по-голям внос на българско сирене. Газ за сирене, каква трампа! Че сиренето е един от най-емблематичните продукти на България е повече от ясно. Въпросът всъщност май е, дали има достатъчно истинско българско сирене дори за самите българи, камо ли пък за изнасяне в чужбина. Разбира се, ако истинското сирене не е достатъчно, винаги може да метнем клиентите с деликатес от растителни масла. Че то почти същото, а доста по-евтино. Питайте българския пенсионер.

Наред със сиренето (или деликатеса) може да предложим на израелците и още няколко класически български хранителни продукти. Или поне техните разновидности в днешно време. Например може да им изнасяме биволско кисело мляко. Е, то не че има чак толкова биволи вече в България, но пък може да им изнасяме овче вместо биволско мляко. Или пък класически родни вегетариански кренвирши. Как само звучи – кренвирш без месо, направо революция. Е, при нас се среща и това явление понякога. Колко месо има в него – един Бог знае. Разбира се може да изнасяме за Израел и класически български напитки като ракия, вино, бира. Само че трябва да внимаване особено с износа на първата напитка, защото ако вдигнем много градуса в Израел или ще решим с нашата ракия окончателно конфликта в Ивицата Газа, или ще го разпалим в нова сила. Но пък може би риска си заслужава - ако настане мир, българската ракия може да стане първата напитка в света с Нобелова награда за мир. А след това ще си я пием с още по-голяма гордост.

Но да оставим българо-израелските отношения да се развиват и да погледнем какво става в нашата родина. През изминалата седмица парламентът окончателно реши, че военни от Българската армия ще участват в охрана на държавната граница. Това стана факт с окончателното приемане на второ четене промените в Закона за отбраната. Дотук добре, възникна обаче казус – с оръжие ли да бъдат военните в борбата срещу мигрантите, или да ги гонят с голи ръце. Според бившия военен министър Бойко Ноев, който бе в парламента, за да присъства на гласуването, властта не трябва да се колебае да даде оръжие на военните на границата. "Срещу въоръжен терорист войникът ще стои с ръце в джбовете и ще каже "Добър ден" ли?, попита той. Звучи логично, но това предложение има и противници. И ако все пак се реши нашите военни да бъдат без оръжие по границата, ето няколко възможности за по-примитивно въоръжение срещу нахлуващите мигранти. Например военните може да пазят границата с пръти и сопи и да завръщат нахлуващите мигранти в турските полянки. В опазването на държавната граница, освен на обучени кучета, военни и полицаи може да разчитат още и на моралната помощ на... прасета! Представете си как радикален ислямист минава границата и го присреща едър шопар и започне да му грухти. Ужас, свинска работа! Със сигурност веднага ще се върне обратно в съседната държава и няма да иска да преминава през България.

Друг трик, да се отървем от мигрантския наплив, е военните да сложат навсякъде по граничната бразда – например през 300 метра, големи табели на няколко езика със стрелки “Германия”. Така мигрантите ще се зарадват, че ги опътваме към желаната дестинация и кротко ще се движат по държавната граница, но без да влизат в страната ни. Лека полека – през Турция, после през Гърция, заобикалят през Македония и хайде към Западна Европа. Те и без това не искат да остават в България, за какъв зор им е да влизат от тук, че да ги регистрираме ние? Миролюбивите и невъоръжени военни може и да раздават листовки на всеки мигрант, прекрачил държавната граница. На листовките може да пише, че българското море е много популярна туристическа дестинация и затова по неговите плажове се разхождат голи германки, рускини, полякини. Че част от най-популярните жители на нашата държава са млади момичета с внушителен бюст, наричани за красота “плеймейтки”, за които е гордост да показват този бюст. И че освен това жителите на тази страна обожават да хапват свинско с кисело зеле, вратни пържолки и да пият много ракия. Това като го прочетеш – не звучи България като мечтаната страна за един мигрант, нали?

И за финал остава да отбележим и факта, че за пътуванет по 3 март ще отделим далеч по-малко пари за бензин, отколкото по Коледа. КЗК захапа няколко вериги с проверки за картел, а бизнесменът Веселин Марешки продължава да твърди, че може и още надолу. Защо пък не, няма лошо?! Поне ако си шофьор.

Като цяло обещанията са за сравнително евтини горива до края на годината. А ако това се случи, може би ще можем да отскачаме по-често до родното Черноморие. Нали все пак ще бойкотираме гръцкото това лято?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: Седмични наброски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Асенчо от маалата преди 8 години
Ни *** ругайти другара Бурисуф,он толку муй акълу....Зимети сопити и му ги строшете у гърбо!...
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
@17Руская гъзета!
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наброзки хибриднъе на руская газета.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма истинско сирене,няма животни,няма млади селяни,няма и млади граждани има млади български мигранти в чужбина без война.Има стари комунисти олигарси,има млади комунисти мафиоти,няма съд за мафиотите,има съд за кокошкарите станали таива заради олигарсите и партийните мафиоти. Няма промяна и демокрация,има подмяна и портокрация.Това са четвърт вековни наброски!
14
1
 
5
 
! Отговори
33 преди 8 години
А КОЙ ША ПРАЙ СИРИНИТО?? ДА НЕ Е ДЕДО ВИ ДЕЛЯ..И ЗАМИРИСА НА ОВЦЕ.
13
1
 
3
 
! Отговори
Един Гуем *** преди 8 години
Доктор Генерал Борисов - Най лошия кошмар на червената българска ***!
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най после любимите ми наброски . Браво другари , казва се *** но упорит .
11
8
 
9
 
! Отговори
Отвратителни русизми преди 8 години
По-добре турцизми : Аман от Отвратителни русизми. Разбира се статията не се чете, само представям си автора какъв е. Трабва да има рейтинг на авторите и да си ходят като достигнат минус 10 000
10
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
българите не трябва да имат никаква работа с израел двама убийци влизат в бълг убиватполит опонент и изчезват и то когато биби каца на летището това е народ от терористис тях никакво приятелство никога не желая никакви инициативи от тях
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сиренето за да влезе в Израел трябва да е кашер, а това означава, че се наблюдава целия процес- добичета, фуражи, млекодобив, мая, сол, отлежаване и запечатване в тенекии. По лесно ще му бъде на Боко да им даде Странджа- Сакар, пък те да си се оправят сами.))))))
8
8
 
13
 
! Отговори
койот преди 8 години
Стига с тия наброски бе хора,отблъсквате!Даже не ги чета ,толкова съм възмутен от тая ткомунистическа носталгия.Само дърти комунисти ли работят за вас или шефа ви е увреден !Жалко,губите аудитория!
7
3
 
14
 
! Отговори
ехо кочина преди 8 години
Псевдо диктарчето ген. Борисов .
6
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво значи набоски?
5
1
 
9
 
! Отговори
ненчо тъпото преди 8 години
да и терористични актове и убийства в бг които по приятелска линия няма да бъдат разкрити.
4
12
 
21
 
! Отговори
Наброско преди 8 години
Митя, меня повръщается от руские слова. Тук Болгария, не Руссия!
3
12
 
11
 
! Отговори
Митя преди 8 години
Защо вие набоски не харесвате? Ета очен харашое слово на рускии!
2
10
 
19
 
! Отговори
Наброско преди 8 години
Ей, с тия наброзки не престанахте, докога? Дразните?
1
4
 
25
 
! Отговори
<><> преди 8 години
Бойко .....тегли 50 милиарда заем че трябва един между селски път да се ремонтира !