Говорим по телефона в супера – сметката ни по-висока

Пазаруваме на автопилот и харчим повече
23 май 2019 15:22, Нели Христова
9
Говорим по телефона в супера – сметката ни по-висока
Снимка: Pixabay

Когато следващия път отиваме до супермаркета, добра идея ще е да оставим мобилния си апарат у дома. Според ново изследване на Университета в Бат, говоренето по телефона докато пазаруваме, води до необмислени покупки и харчене на повече пари.

Според данните на проучването, безцелното обикаляне между рафтовете с продукти, докато сме разсеяни от разговора по телефона, води до 41% ръст в сметките. 

В изследването са участвали 294 души на възраст между 18 и 73 години в четири шведски супермаркета. Всички те са носили очила със специално устройство, което следяло къде отиват те и какво гледат. Сметките на всички били сравнени накрая.

Тези, които използвали мобилен телефон по време на своето пазаруване изхарчили средно 33 паунда, а тези, които не били разсейвани от разговори – 23 паунда.

Друго изследване с още 117 души показало, че тези, които говорят по телефона, прекарват повече време в магазина, което довело до повече покупки и взиране в рафтовете. Те похарчили средно 36 паунда за около 20 продукта. Тези, които не използвали телефон, похарчили 25 паунда за 13 покупки.

Изводите от проучването са в пълна противоположност с вярванията на собствениците на магазини, които се притесняват, че хората, които влизат в обектите им с телефон, оставят по-малко пари.

Според учените, разликата в похарчените средства се дължи на факта, че докато говорят по телефона, хората пазаруват на автопилот и пренебрегват предварителния си списък с покупки или лимит на възможности.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В селото Бат и университет ли има?
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставете си парите удома и си говорете колкото си искате в мола.
7
0
 
7
 
! Отговори
Гении! преди 2 години
А някой да се е замислил за какво предимно се говори по телефона в магазина?'А, мило, вземи и бисквити, и забравих да ти кажа и мляко, а и мама ще идва на гости та вземи и....' 'От кое... да взема? Тук са няколко вида!' Не мога да си представя някой да води делови разговор в магазина, на всеослушание. По-скоро ще си проведе разговора и чак тогава ще влезне да пазарува или ще помоли да върне обаждане след малко.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До JДа ме инфоромират какво става по света, ане да ходя по други чужди сайтове.
5
3
 
1
 
! Отговори
шведа преди 2 години
Вземам седемцифрена сума. Моята дружина харчим много пари и пак остават. Какво да се прави ?
4
4
 
9
 
! Отговори
J преди 2 години
Само за убийства и политика ли да пишат ве нещ***стници. На този хал сте, щот цял живот мрънкате и недоволствате. Вие сами себе си не обичате, как да обичате каквото и да е било друго??
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХАХХАХАХААХ ПОРЕДНАТА ПРОСТОТИЯ ИИЗМИСЛИЦА !
2
1
 
19
 
! Отговори
българина преди 2 години
Не е вярно това. Като няма пари няма харчове и да говорим и да не говорим по телефона.
1
1
 
18
 
! Отговори
СТИГА ГЛУПОСТИ преди 2 години
И ЗА ТОВА ИЗЛЕДВАНЕ СЕ ХВЪРЛЯТ ПАРИ, А ПЪК ЖУРНАЛИСТИТЕ ПРАВЯТ СТАТИИ И ИМ СЕ ПЛАЩА...