Учени твърдят: Елените виждат тигрите...зелени

Оранжевият цвят има камуфлажен ефект, смятат те
2 юни 2019 20:30, Анисия Иванова
12
Учени твърдят: Елените виждат тигрите...зелени
Снимка: Pixabay

Британски учени твърдят, че тигрите са оранжеви, защото този цвят е като защитна окраска за плячката им, съобщи в. "Мейл он сънди".

Тигрите ловуват основно елени. Тези животни не разграничават червения и зеления цвят. Затова оранжевите тигри им се струват зелени - отличен камуфлажен ефект за хищника.

Учените от университета на Бристол са използвали компютърни симулации, за да установят колко видими са различни животни на фона на средата, в която живеят. Те са имитирали как изглежда светът при дихроматично зрение - когато не се разграничава зеленият от червения цвят. Така са идентифицирали и оптималните цветове за прикриване или видимост.

Възниква въпросът обаче защо в такъв случай окраската на тигрите не е зелена. Причината е, че бозайниците не могат да произвеждат такава козина. Само един вид ленивец изглежда зелен, но ефектът се постига с измама - цветът се дължи на водорасли, които виреят в козината.

Оранжевият цвят в козината на тигрите се произвежда от химикала феомеланин.

Британските учени не са изследвали ролята на черните райета на тигрите, които "накъсват" силуета им. Вълците, койотите, лисиците, биковете, кучетата и котките също не могат да разграничават зелено от червено. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елените пресичат улицата на червено, защото не различават зеления от червения цвят. Затова катаджиите редовно ги глобяват. :)
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До tamada"...Това го пуснахте онзи ден - на 31-ви с автор Ивета Иванова." ...И също толкова нескопосано написано. А, ето и моят ПРЕДИШЕН коментар:Заглавие: "Знаете ли, че елените виждат тигрите зелени?"В текста: "... тигриге изглеждат зелени. Това служи за камуфлаж на тигрите, когато са в гората."Как се вижда камуфлаж? Елените виждат тигрите (зелени), а тигрите се прикриват със зеления цвят (защото елените ги ВИЖДАТ зелени) :)Последно: Елените виждат ли тигрите? :) :)
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Група британски учени от пакистанско-индийски произход с помощта на албанска техника, че ....в Британия няма учени, а само шайка, изхранваща се с алабализми.Също така, те са доказали, че "Новичкок"-а е полезен за хората (справка: Скрипалови са живи и здрави). Освен до тези изводи те са стигнали до констатацията, че ако бъдат оставени гладни, папагалите и котките умират от новичок.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анисия Иванова преди 4 години
До Тя има лош дъхНа теб пък ти е малка *** до колкото видях, и компенсираш с агресия срещу мен!
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Тигрите ловуват основно елени. Тези животни не разграничават червения и зеления цвят. Затова оранжевите тигри им се струват зелени - отличен камуфлажен ефект за хищника."Поредните британски измишльотини изсмукани от пръстите. Откъде тигърът ще знае как го вижда елена? А бенгалските тигри, които са бели и също ловуват елени, те с какво се сливат?
6
2
 
4
 
! Отговори
Хм преди 4 години
До nekojМисля че при лов на едър дивеч оранжевите жилетки или поне шапки са задължителни за ловците.Щото с това сериозно джепане е доста опасно....
5
2
 
16
 
! Отговори
tamada преди 4 години
Абе, там в редакцията да не сте скарани нещо и не си говорите? Това го пуснахте онзи ден - на 31-ви с автор Ивета Иванова. :)
4
4
 
10
 
! Отговори
nekoj преди 4 години
тия откриха топлата вода! Още преди 20 години това бе известно и за ловците се правеха камуфлажни облекла в оранжево и черно - да не ги разпознават елените а да ги виждат другите ловджии! Ама не някакси 'шик' да ходиш с оранжев костюм - друго си е да се правиш на командос - и за това не станаха много разпространени.
3
3
 
9
 
! Отговори
Жо преди 4 години
ПРИ ХОРАТА, повечето от далтонистите също не могат да различават зелено от червено.
2
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1 Хахахаххаха топ
1
18
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
привет от ГерманияРуснаците пък виждат рублите зелени !Това е зрителна халюцинация !

Спонсорирани публикации