Децата, които по чудо оцеляват от лагерите на Хитлер

"Момчетата" трябвало да бъдат убити, но руснаците ги спасили
25 юни 2019 21:00, Нели Христова
73
Децата, които по чудо оцеляват от лагерите на Хитлер
Снимка: BBC

"Беше 1945 година, всички бяхме щастливи, че сме живи. Показахме на света, че някои са оцелели.“ Това казва оцелелият от Холокоста Ике Алтерман пред BBC.

Той, заедно с всички деца, които успяват по чудо да избягат от смъртта, е част от голяма групова снимка, в центъра на Прага. Тя има за цел да покаже на нацистите, че планът им не е успял. Днес, оцелелите и техните семейства се събират отново, за да пресъздадат снимката от 1945 година и да покажат децата и внуците си, които никога не би трябвало да имат.

6 милиона умират заради плана на Хитлер да унищожи цялата еврейска нация. Но въпреки всичко, тези деца оцеляват. Изгубили своите семейства, те са принудени да живеят в лагери. Много умират от глад. Тези, които остават живи, са принудени да вървят стотици километри в един смъртоносен марш. Тези, които не могат да вървят повече, биват застрелвани.

Ике бил на 13 години, когато е пратен в първия си концентрационен лагер.

"Нямаше къде да ни отведат и знаеха, че в края на релсите има крематориум. Трябваше да бъдем пратени в газовите камери, но ден преди това ни освободиха“, разказва той. В ръцете си държи снимка, на която всички деца викат от щастие, защото са разбрали, че пазачите вече ги няма.

Само на 60 километра от мястото, на което е направена снимка, се намира лагерът, в който са били хвърлени почти всички деца от нея. Когато нацистите започнали да губят територия, те били разпратени из цяла Европа, на места, където войниците на Хитлер можели да довършат работата си.

"След толкова много концентрационни лагери, в които съм бил, това беше най-ужасното ми пътуване. Ядяхме каквото ни дадат, мислехме, че дори храната е отровна. Имаше специален вагон само за умрелите“, спомня си Сам Ласкер, който се намира на същия влак като Ике. Той разказва и за първите си дни в плен на нацистите:

"Виждахме смъртта през цялото време. Надушвахме плътта на хората от онези комини. В лагера ми дадоха номер – B-2413. Казаха ми, че ми дават само три месеца да оцелея, но аз преживях седем там.“

Във влака, повечето затворници са между живота и смъртта. Тогава го спират руснаците и променят живота им изцяло.

"Те бяха много добри към нас. Дадоха ни 24 часа да направим каквото поискаме, да си отмъстим на германците, например“, спомня си Ике. Сам бил толкова гладен, че започнал да търси храна. През ум не му и минавало да си отмъщава на когото и да било.

"Не можехме да повярваме, че сме живи. Просто не можехме. Но в същото време бяхме много тъжни. Скърбяхме за роднините, които бяхме загубили“, разказва Ике.

Три месеца след края на войната, британците се съгласили да помогнат на еврейските деца, останали без семейства. До този момент бившите затворници превърнали последния лагер, в който били, в свой дом. Британците успяват да намерят 732 от тях. Момичетата, които оцелели били толкова малко, че групата станала популярна като "Момчетата“.

"Когато пристигнах в Аушвиц, бях само на 14 години. Дойдох със 184 деца. Само двама от нас оцеляха, казва Арек Херш, едно от "Момчетата“. - Не можете да си представите колко бяхме развълнувани. Не се бяхме качвали на самолет преди това. Натовариха ни на машините без седалки. Всички седяхме на пода и бяхме... щастливи.“

"Това беше раят“, спомня си Сам.

"Дълги маси. С покривки. И храна... Хляб. Дори сладко. Огледахме се и не можехме да повярваме на очите си. За това започнахме да грабим храната и да я тъпчем в джобовете си. Все още бяхме травмирани от това, което бяхме преживели. Не осъзнавахме, че ще получим още храна“, спомня си Ике.

Децата започват своето възстановяване в хостел, основан от еврейска организация.

"Имахме собствени легла, чаршафи и калъфки. Даже малко шоколад на шкафчето отстрани. Знаете ли какво значеше това за нас? Не бяхме виждали шоколад от шест години“, разказва Сам.

За тях се грижели психолози, доктори и дори местни жители. Момчетата започнали да ходят на училище, животът им ставал все по-нормален, ала все още ги преследвали спомените за лагера.

"Трябваше да се научим да го преодолеем. Гледахме винаги да сме заети, да се срещаме с момичета, да ходим да танцуваме, да сме независими. Сред нас имаше един доктор, няколко професора, зъболекари и много бизнесмени. Най-хубавото нещо, което ни се случи бе, да ни пратят в Англия“, разказва Сам. „Момчетата“ израснали заедно и останали приятели за цял живот.

"Имахме много общо. Всички страдахме. Построихме приятелството си и след всички тези години то все още е здраво“, твърди Ике.

"Бяхме изгубили родителите си, за това останалите момчета бяха новото ни семейство. Като братя сме“, казва Сам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
9
 
23
 
! Отговори
гг преди 4 години
Не е по чудо. Холокоста е една от големите измами на 20-и век.
41
2
 
13
 
! Отговори
Гошко преди 4 години
В Иран и днес живеят перси, а в България - траки. Иранците са перси, а траките - българи. Това е материален факт. Извинявам се, че те афектирах!
40
7
 
25
 
! Отговори
Случаен 2 преди 4 години
И само да добавя, Адолф Хитлер е бил обичан от много раси, нации и народи - Танганайка му е посветила химна си, Махатма Ганди му е бил близък приятел, персите в Иран са го боготворели а големия американец Джон Фитцджералд Кенеди, малко след като е избран за президент на САЩ заявява в реч, че Адолф Хитлер е велик син на планетата земя, когото историята ще запомни! Тези факти, уви, са неудобни и прикривани със заплахи и саморазправи! Освен това Хитлер е обичал България и българите! Успех!
39
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СлучаенХитлер въвежда плащанията за католическата църква,само в Германия важи този закон да се дава процент от заплатата или приходите на църквата,католическата църква е била почитана от нацистите,а по-късно тази църква спасява доста хора през и след войната,предимно нацисти.Та връзката им не е случайна.
38
8
 
23
 
! Отговори
Случаен преди 4 години
До Анонимен 42 Адолф Хитлер е един от най-великите хора, родили се някога на тази земя! Велик държавник, хуманист и християнин. Неслучайно при новината за смъртта му папа Пий 12 отслужва най-големия реквием в историята на църквата! Същевременно, едва ли има друг човек в историята на нашата цивилизация, за когото да са изговорени толкова лъжи - нагли, безобразни и абсолютно несъстоятелни. Само защото се опълчи на вечно жадната за кръв и злато масоноюдейска хидра! Бог да бди над душата Му!
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лекарят на Хитлер го е тровил бавно,единия от генералите на Хитлер е работел срещу него и други от обкръжението му са работели срещу него.Странното е,че след войната тези хора умират,но не по естествен път,макар,че е трябвало да ги наградят и покрият с лаври.Защо са ги убили,ще си остане тайна,около тази ВСВ има много мистерии.
36
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СлучаенХолокост е имало,не само срещу евреи,но и срещу много други хора от различни европейски държави.Всъщност немците са искали реванш за ПСВ,а Хитлер е абсолютен *** и твърде примитивен,че се е хванал на чуждите планове и е попаднал в клопката на войната,бил и е болен,а около Хитлер не всички за работели за него,докторът на Хитлер също е доста съмнителен,както и други личности около Хитлер,но да оправдавате масов убиец като Хитлер и да отричате Холокоста също не е морално.
35
7
 
18
 
! Отговори
REALLY преди 4 години
""Виждахме смъртта през цялото време. Надушвахме плътта на хората от онези комини. В лагера ми дадоха номер B-2413."" XAXAXA, КОИ КОМИНИ БЕ? КОМИНИТЕ СА ПОСТРОЕНИ 1945Г СЛЕД КРАЯ НА ВОЙНАТА, ГИДИ ДЪРТИ ЛЪЖЦИ
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нападението над Русия изобщо не е било планувано от Хитлер,двама от обкръжението на Хитлер дават различни мнения,единият явно тайно е работил срещу Хитлер и вероятно за Англия,казва му да не напада Англия,защото нямат никакаъв шанс за победа там.И го насочват към Русия.По-късно се образува тайна коалиция от страните победителки СССР,САЩ,Англия,да се работи в тила на териториите завзети от Хитлер срещу нацистите или така нареченото партизанско движение и ОФ.
33
5
 
15
 
! Отговори
Случаен преди 4 години
Поредната статия, показваща преклонението пред едни лъжци! Както се споменава преди мен в коментарите подлите еврейчета подтикват двете големи по онова време страни да влезнат във война. Защото както е казал едно време Родшилд:-Ние(евреите) печелим единствено, когато има война!Така подло излъгаха евреите германците с жертвите на Холокоста, че и пари им взеха. Един въпрос към любителите и поддръжниците на този Холокост:- Защо разследването на Холокоста във Франция е забранен със закон???
32
3
 
18
 
! Отговори
Българин преди 4 години
"Децата, които по чудо оцеляват от лагерите на Хитлер"-----------Ауу, колко лош бил този Хитлер, как не го е срам,искал да запази държавата си за народа й! Сега сериозно, така наречения холокоуст е най-голямата лъжа на 20-ти век! Да, война е било, не Хитлер и Германия са я запалили, ами евреите в Лондон, Ню Йорк и Амстердам, умирали са хора и то невинни и от двете страни, но убийството на "6 милиона евреи с газ" и изпаряването на останките от 6 милиона трупа е абсолютна гавра с човечеството!
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голямо реване му дръпнах
30
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В последните си няколко коментара изглежда че жащитавам нацистите но уви. Немците имаха огромната.възможност да променят света в много по-добро място за живеене но се издъниха като слабоумни. Сега тази грешка я повтаря Америка.
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оффф ама съм глупав. Има една подробност и тя е гордостта на английските плъхове. Били разбрали за лагерите от радио връзка от тайният бункер на немците където всички главни били там и си говорели и така разбрали.
28
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поради липса на гориво немците.се принуждават да направят танк на дърва и въглища което изхвърля крематориум от уравнението. Винаги може да се направи изследване на почвата но е забранено. Забранени са въпросите и снимките. Ако отида в Москва и започна да задавам въпроси за гулаг и трудовите лагери все някой ще ми каже защо но да ме вкарат в затвора? Ако пък питам за Белене ще ме изкарат комунист който е убивал невинните престъпници...
27
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да видите в интернет и защо американците правят кумини на така наречените газови камери. Това са душове а не газови камери с дупки по дървените врати. Ако това наистина са газови камери то всички в лагера и околията на града, заедно с нацистите щаха да умрат от задушване. Неможе да изгорят дори и милион тела в крематориум защото по това време е имало липса на гориво заради фронтовите линии на немците.
26
6
 
22
 
! Отговори
Киро Х преди 4 години
До БПФ: Всъщност, бройката на МЧК за общия брой починалите в лагерите на Германия между 1939 и 1945г е 248.000. Виждал съм копие от документа. Издаден е с финалния репорт през 1978г.Германия е единствената страна спазваща военните конвенции по времето на ВСВ, която разрешава перманентни инспекции от служители на МЧК в лагерите по време на войната. Огромната част от починалите лагеристи умират от болести и глад, след като т.нар. съюзници бомбардират и прекъсват доставките на храна и лекарства
25
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Телата които ги виждате на снимки и филми след като Германия е победена са на хора умрели от Тиф.Съюзниците ги преписват на немците като обгазени с (HCN)Cyclin B. Така правят и руснаците. Отровени с химикала (HCN) хора може да потърсите сами и да разгледате снимки как кожата е посиняла или на черно белите филми и снимки ще бъде тъмно сива.
24
7
 
27
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Ох, отдъхнах си! Вече трети ден нищочко за Холокоста не бяхте давали! Я сега да видим, колко милиарда шекела да дадат гоите за този полусезон? Последно, 6 милиарда или 60 милиона евреи били се изпарили с циклон бе?
23
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЗащото фашизма и нацизма са забранени и хора подклаждащи нацизма подлежат на съд.

Спонсорирани публикации