Историята на Джанг - първият открит гей от Северна Корея, който бяга на Юг

Сега 62-годишният мъж е напът да сключи брак с американското си гадже
28 мар 2021 21:25, Нели Христова
49
Историята на Джанг - първият открит гей от Северна Корея, който бяга на Юг
Снимка: JANG YEONG-JIN

Забележителната история на Джанг Йонг-джин като единствения открит гей дезертьор в Северна Корея беше отразена от международните медии, след като той публикува автобиографията си. Сега, почти четвърт век след бягството си от страната, той казва пред BBC, че планира да се омъжи за американското си гадже.

Джанг Йонг-джин никога не е намирал жените за привлекателни. Но животът му става още по-труден след брачната му нощ, когато е на 27 години. Джанг се чувства крайно неудобно. "Не можах да докосна жена си с пръст", спомня си той.

Въпреки че в крайна сметка двойката консумира брака си, сексът е рядкост. Четири години по-късно, тъй като съпругата му все още не е бременна, един от братята на Джанг започва да го разпитва. Джанг призна, че никога не се е възбуждал от противоположния пол, а брат му веднага го изпраща на лекар. "Ходих в толкова много болници в Северна Корея, защото си мислехме, че имам някакъв физически проблем", признава Джанг. Нито той, нито семейството му подозират, че има съвсем друга причина за липсата му на интерес към жените.

Медицински тестове

"В Северна Корея няма понятие като хомосексуалност", казва той. Ако някой тича, за да поздрави друг приятел от същия пол, се предполага, че просто са много близки приятели. "Всъщност възрастните от един и същи пол често се държат за ръце на улицата", казва той. "Северна Корея е тоталитарно общество - имаме много общ живот, така че това е нормално за нас."

В един момент Джанг е приет в болница за едномесечни изследвания и се запознава с някои от останалите пациенти. "Разбрах, че много от тях са имали подобен опит като мен - хора, които не изпитват нищо към жените. В Северна Корея, ако мъжът каже, че не харесва жена, хората просто си мислят, че не му е добре."

Един мъж, с когото Джанг бил служил във войската, го посетил няколко пъти, след като е изписан. Той признава, че и неговата първа брачна нощ също е била катастрофа - мъжът дори не е успял да хване ръката на жена си. 

Пак Йонг-Уон, професор по право в университета Кукмин в Сеул, казва, че не е наясно с изричен закон на Северна Корея срещу гей отношенията. Но добавя, че законите на държавата срещу извънбрачните отношения и нарушаването на социалните нрави вероятно ще бъдат кооптирани за преследване на всеки гей сексуален акт. Друг академик в Сеул, Ким Сок-хианг, е интервюирал десетки дезертьори по темата и казва, че нито един от тях дори не е чувал за концепцията.

"Когато ги попитах за хомосексуалността, те не успяха да ме разберат, така че трябваше да го обяснявам на всеки отделен човек", казва Ким, професор по Севернокорейски изследвания в Университета за жени. Всички дезертьори й казват, че са сигурни, че всеки, който изследва еднополовите връзки, ще бъде най-малкото прокуден, евентуално дори екзекутиран.

Джанг бил изписан от болница, а здравословното му състояние е обявено като добро - всички медицински тестове, започнати заради намесата на брат му, показват, че няма нищо физически нередно с него. Но съпругата му все още е изключително нещастна.

"Помислих си: "Трябва да я пусна да си върви. Трябва да намерим начин да бъдем щастливи", казва Джанг. Така той подава молба за развод. Но този процес не е ясен в Северна Корея. "Разрешението трябва да бъде дадено от съдилищата, а те дават приоритет на семейната единица", казва професорът по право Пак Йонг-Уон. Те ще разрешат раздяла само ако видят, че съюзът заплашва идеологията на страната.

Джанг осъзнава, че му остава само една възможност - да напусне завинаги Северна Корея. Това автоматично ще анулира техния съюз и ще позволи на съпругата му да се омъжи повторно. Но последният катализатор за дезертирането му е посещение на най-добрия приятел на Джанг. Те били израснали заедно в родния си град Чонджин. Двамата винаги са били близки, споделяйки едно легло. Но с напредването на възрастта чувствата на Джанг към приятелят му се засилвали. "Наистина много го харесвах. Все още го виждам в мечтите си", казва севернокореецът.

От време на време неговият приятел идвал на вечеря, а в една конкретна вечер Джанг, загрижен, че е станало късно, го убеждава да остане. Няколко часа по-късно Джанг напуска леглото си и промушва в това на приятеля си. Той е съкрушен, когато мъжът не се разбужда. "Не знам какво точно исках от него - може би просто исках да ме прегърне силно", казва Джанг.

Но моментът усилва усещането му, че животът му в Северна Корея е приключил

Джанг пристига в Южна Корея през април 1997 г., пълзейки през обсипаната с мини демилитаризирана зона, която разделя двете нации, след като първоначалният му опит през Китай се оказва неуспешен. Преминаването през DMZ е толкова рисковано и рядко, че бягството му поражда заглавия в медиите на Юга.

Атмосферата в Сеул е далеч по-различна от тази в Северна Корея. Всеки дезертьор, който пристига от Север, се подлага на няколко седмици задължителен разпит от националната разузнавателна служба на Южна Корея - за да се провери дали не шпионин. Но Джанг бил разпитван повече от пет месеца, тъй като първоначално крие истинската причина, поради която той дезертира. Когато накрая признава, че просто не е привлечен от жена си, му е позволено да остане - но за пореден път бил изпратен на лекар. "Агентът ми каза, че трябва да има причина да не харесвам жените", добавя той.

Дори на Юг по това време обществената информираност за различните сексуални ориентации е малка. Няколко лекари препоръчали той да потърси психологическа помощ - съвет, който той пренебрегнал.

И тогава през пролетта на 1998 г., 13 месеца след като за пръв път пристига в Южна Корея, Джанг отворя списание, за да прочете интервюто, в което той разказва за бягството си. На следващата страница открива статия за гейовете илюстрирана със сцена от американски филм, показваща двама мъже, които се целуват в легло.

Така Джанг осъзнал, че е гей

"Когато видях това, веднага разбрах, че съм такъв човек. Ето защо не можех да харесвам жени", казва той. Откритието преобразява живота на Джанг и той става редовен посетител в гей баровете на Сеул.

Но няколко години по-късно този нов свят изложил Джанг на опустошителни измами. През 2004 г. собственикът на любимия бар на Джанг го запознал с местен стюард. Те се срещат в продължение на три месеца, а Джанг се влюбва. Стюардът призова Джанг да заживеят заедно, но обяснява, че тъй като живее със своя втори баща, първо ще трябва да си купят по-голям дом. Джанг му дава всички спечелени евро, които е спестил и всичките си вещи. Така и не го вижда повече. Севернокореецйт посещава полицейският участък 15 пъти, преди полицията да му обясни, че трябва да се откаже.

Джанг казва, че никога не му е хрумвало, че може да бъде измамен по този начин. "В Северна Корея живеем много контролирано, така че ако кажа, че съм измамен от някой, партията ще го издири и ще го накаже строго."

Джанг се разболява и се налага да бъде хоспитализиран за един месец. Болестта му е предизвикана от стреса. Това означаваше, че той е загубил работата си във фабрика и сега е без пари, без дом и безработен, в социален климат, който се оказа тежък за севернокорейците.

Докато бавно възстановява живота си, той започва работа като чистач и старателно спестява достатъчно пари, за да наеме нов дом. Там Джанг прекарва свободното си време в писане. Като момче веднъж е спечелил първо място в състезание по писане, но изискването било учениците да пишат само в похвала на севернокорейския режим. Сега най-накрая Джанг може да пише каквото си поиска. Неговата автобиография "Знак на червената чест" е публикувана през 2015 г.

Но на Джанг му отнема много време преди да поеме риска отново да излиза на срещи. Миналата година, на 62-годишна възраст, Джанг се среща със собственик на корейско-американски ресторант Мин-су в сайт за запознанства. Само четири месеца по-късно той е на път към нацията, която някога е познавал само като "страната на вълците" - унизителният термин на Пхенян за САЩ.

Но когато Джанг вижда Мин-су да го чака в залата за пристигащи, сърцето му се свива. Мин-су беше с къси панталонки и шапка, а Джанг далеч не е впечатлен. "Виждайки как се облича, предположих, че е невъзпитан и тъп човек", споделя той.

Локдауна заради пандемията от коронавируса дава на двойката пространство да се опознаят правилно, с пикници и пиене на вино. "Колкото повече опознавах този човек, толкова повече виждах, че той има много добър характер. Въпреки че е с осем години по-млад от мен, той е човек, който обича да се грижи първо за другите."

След около два месеца Мин-су решава да предложи брак на Джанг

Джанг сега е в процес на финализиране на документи, за да докаже, че първият му брак в Северна Корея е приключил. Двойката се надява да се омъжи по-късно тази година. "Винаги съм се чувствал уплашен, тъжен и самотен, когато съм живял сам. Аз съм много интровертен и чувствителен човек, но той е оптимист, затова сме добри един за друг", казва той.

Но въпреки новооткритото си щастие, Джанг остава преследван от въздействието, което бягството му е оказало върху семейството му. Няколко негови роднини са изгонени в отдалечено село на мразовития север, брутално позната съдба за онези, чиито близки се смятат за нелоялни към режима. Шест от роднините му са починали от глад и болести, включително майка му и четирима от братята и сестрите му.

Джанг казва, че единственият начин да се справи с вината е като предаде мислите си чрез писалката върху хартия. "Винаги, когато мисля за семейството си, ми е прекалено болезнено, затова реших да пиша. Вярвам, че това е единственият начин, по който мога да го преудолея."

Той се утешава и с това, че решението му да напусне Северна Корея е дало нови възможности на съпругата му. Тя все пак се е омъжила повторно."Винаги съм смятал, че е много талантлива, затова се чувствам толкова щастлива за нея."

И казва, че с нетърпение очаква да разшири хоризонтите си, след като локдауна приключи и коронавируса се успокои. Севернокореецът иска да посети Вашингтон, който е на половин час път, заесно с Мин-су. "Чух, че там има много гей барове. Искам да отида с него там."

Междувременно той казва, че се наслаждава на спокойствието на предградията, което според него е като "в приказка".


49
Още от Миш-маш
Фестивал по време на пандемия? Силна полемика след експеримент в Амстердам
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 седмици
Спокойно прескачам това четиво. Госпожо Нели, много благодаря.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нищо не разбрах от тази бълвоч.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Горкипчкият избягал от един затвор за да го измамят в другия. Разликата само в методите.
30
1
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
От прочетеното става ясно, че в Северна Корея е пълно с гейове, ама режима просто ги пише, че не им е добре :))) Явно и с Ковид-19 е същата работа. Пишат ги болни от настинка и хоп! Опала! Няма нито един болен
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ясно и в КНДР имало "лявосектанти.
То и аз съм, но на кой му пука?!
28
0
 
4
 
! Отговори
Джеймс преди 3 седмици
- Ананаси милорд...
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
избегал е като се е скрил в анушчето си. целият. а севернокорейците като видели обърнатото черво и си казали, "бааа, остаете го тоя да бега"
26
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Стига с тези гейове бе!!! Няма такова чудо - като мъж да роди! Точка по въпроса!!! Всичката гей пасмина е с психическо разтройство!!! И въобще не ме интересува какви права си мислят, че имат! Нямат повече права от нас нормалните, които харесваме другия пол и се отвращаваме даже от мисълта да докоснем нашия пол. Каквото искат да правят помежду си. Само да не искат от нас да го приемем за нормално! ЗАЩОТО НЕ Е!
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всяка крайност е лоша.
Както крайното неразбиране и отричане от обществото,
така и пълното толелиране и борба за правата на "обратните"
Единствено трябва да се спазват законите - да не нараняваш и причиняваш зло на другите.
Останалото - всеки както разбира нещата за себе си да е свободен в личния си живот.
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Леле-лелеее, цял ферман написали и го тропосали на терасата на сайта в ложата. :D

Какво ни интересува нас нормалните хора какво са открили Корея?

Нали наш Рафи Нинов си намери корейка и живее с нея в Ню Йорк - напишете нещо за корейката снаха на Нинова! Внучетата и няма да са българчета, а корейчета.
23
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какви са тия гейове в Северна Корея. Ким много е разгащил работата. Трябва незабравно 5-6 български патриоти да отидат да съветват Ким как да се справи с огромната опасност надвиснала на КНДР. Каракачанов има такива големи специалисти по семейните въпроси и може да окаже ценна помощ на единомишлениците си от КНДР.
22
18
 
6
 
! Отговори
Мальчик-гей преди 3 седмици
Аз от отдавна установих, че не харесвам жени. Просто са ми противни като хора. И затова, от 15-на години съм щастливо омъжен. И за щастие - не живея в тая ***, дето я наричате Територията. Живея в нормална, бяла държава, където да си гей е най-нормалното нещо на света.
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мен ме грабна само частта в която пише как семейството му е измряло от глад,защото е избягал. Ама е написано с две изречения като лека подробност. Важното е да се натърти на хомотемата.
20
3
 
3
 
! Отговори
От 16 преди 3 седмици
Сега сериозно. След всяка голяма академия идва голямо затягане на нравите. Така доброжелателно го казвам на всички купонджии и купонджийки от всички цветове на дъгата. Историята си има цикли. Идва цикъл затягане на гайките.
19
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
13:явно си мъж в женско тяло, как е да целуваш млитор? Сладко да.колко тъябва да си ***???????
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 15

Направи й няколко деца и няма да има време да мисли за другата.
17
6
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Егати новините, егати помията.
16
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
“В Северна Корея, ако мъжът каже, че не харесва жена, хората просто си мислят, че не му е добре."

Ми не му е добре. Това си е психическо и/или хормонално разстройство. Само дето демокрацията им го позволява. С какво е по-различно хoмото от пeфорума или пиромана? Ами той пиромана искрено си го кара от вътре да пали разни неща. Пeводила си го влекат малки деца... Защо едните да ги героизираме, а другите - не? Защо да ръмбиш мъже отзад да е нормално, а малки деца - не? Психологични отклонения...
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всички ли-з-бийки на клада. Иде новото средновековие. Кеф! Пеерасите ще ги разчленяват между 4 коня
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ожених се за жена , която много обичах. Но тя обичаше друга. И до днес плащам за нейната обич. Аман от лъжи.. щом обичаш своя пол не лъжи. И искате толеранс. Бих казал (***).