Безалкохолното вино разбуни духовете във Франция

Дали е достатъчно добро?
27 фев 2024 20:45, Нели Христова
22
Безалкохолното вино разбуни духовете във Франция
Снимка: Pixabay/Vinotecarium

Семейство Мейре прави вино в свещения район Médoc в Бордо откакто Наполеон Бонапарт е френски император.

Техните вина са печелили награди, овациите на критиците и оценката на ценителите. Следващия месец обаче туристите вероятно ще бъдат изненадани, когато семейството пусне първото си вино без алкохол.

Бутилките от семейния Château Cap Léon Veyrin ще струват 15 евро и ще се казват Oh La La. Името е избрано, защото 74-годишният Ален Мейре, патриархът на фамилията, бил зашеметен, когато децата му, Жулиен на 43 г., и Натали на 49 г., които управляват имението, го информирали за начинанието. И всичко, което можел да каже, било: "О, là, là".

Изненадата му може би е разбираема, като се има предвид, че семейство Мейре правят вина, които съдържат алкохол от шест поколения. Регионалният всекидневник Sud Ouest каза, че Oh La La е "скъсване с условностите", което ще "накара хората да говорят" в Медок, който е пропит с възвишени традиции и е дом на много от най-скъпите вина в Бордо и в света.

"Всъщност това беше доста добре прието тук и бяхме поздравени за стартирането на процеса. Много хора са мислили за правене на безалкохолни вина в Медок, но все още не са го направили", казва Жулиен Мейре, цитиран от The Times.

Медок е един от последните бастиони, които паднаха под напора на безалкохолната тенденция във Франция. Дълго време отхвърляни като нещо повече от гроздов сок, вината набират популярност в цялата страна.

В Париж Le Paon Qui Boit, първият магазин за вино без алкохол в града, отвори врати през 2022 г. Karsk, подобна концепция, отвори врати в Лион миналия месец. Дори в Бордо винените барове и магазини предлагат все по-високо качество на бутилки без алкохол.

Винопроизводителите последваха примера, подтикнати от резкия спад в потреблението на техните традиционни вина и надеждите, че бумът на безалкохолните напитки ще компенсира падащите приходи.

Средният възрастен французин е пил 120 литра вино годишно през 1960 г., но само 40 литра през 2020 г
. и няма признаци за край на спада.

Безалкохолните вина, от друга страна, растат бързо, макар и от относително ниско ниво. Глобалният пазар се очаква да нарасне от 1,8 милиарда евро през 2022 г. до 5 милиарда евро през 2032 г., според Френския национален междупрофесионален комитет по виното.

"Това е социална тенденция", казва Жулиен Мейре, който добави, че Oh La La е предизвикал интерес от магазини за вино в градове като Париж, Бордо и Нант, но също и в Лондон.

Той представи бутилките на изложението Wine Paris & Vinexpo Paris в столицата този месец. Oh La La спечели похвали от хора с опит на пазара на безалкохолни вина, въпреки че традиционните винени критици бяха "малко изгубени", каза Мейре. "Трудно е да се сравнява вино с и без алкохол."

Sud Ouest помоли Софи Арно, изтъкнат специалист, да опита безалкохолни вина миналия месец, макар и не Oh La La. Тя каза, че на белите им липсва "нежност" и имат вкус на "разреден сироп". Тя също тества Prince Oscar, червено вино, произведено от Château Clos de Boüard в района Saint-Emilion в Бордо. "Не е лошо", каза Арно. "Но ние не говорим за вино от Бордо."

О, ла, ла, наистина. Създаването на деалкохолизирано червено вино, което има дори отдалечен вкус като истинското е свещеният граал на съвременните винопроизводители.

За разлика от намаляващите продажби на стандартни вина, цялата категория вина без и с ниско съдържание на алкохол процъфтява, като в момента струва около £146 милиона и вероятно ще расте доста през следващото десетилетие.

Докато някои приятни "ноло" газирани бели и розови вина са приемливи и ароматни, деалкохолизираните червени са предимно твърде сладки и твърде скъпи за това, което са.

Проблемът за всички вина без алкохол е, че когато премахнете алкохола, вие премахвате вкуса.

За да запълнят средното небце и да направят вкуса смътно подобен на червено вино, но с нулев алкохол, такова с прилично усещане в устата и завършек, производителите са прибягнали до натъпкване на смеси със захар.

Добавянето на купичка запарка от зелен чай и черен чай е друг аромат на безалкохолното червено вино, който се опитва да достави нотка на танина, който бихте намерили в нормално червено вино, като същевременно намалява част от сладостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Доктора преди 1 месец
До пияница мистик Виждал си ти Уагу , на снимка !
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пазарът на нискоалкохолни и безалкохолни вина расте. Факт е,, че на този етап безалкохолната бира е доста по-добър продукт. Очаквам скоро и вината да достигнат висотата на бирата. В Швеция има цели стелажи в магазините за алкохол с безалкохолни вина. Аз лично предпочитам малиново вино, което е вино разредено с малинов сок. Нямам нужда от алкохол за да се забавлявам, но една добра напитка винаги си заслужава. Безалкохолните вина имат бъдеще.
16
1
 
4
 
! Отговори
PakAz преди 1 месец
Опитах няколко вида "безалкохолни вина"... еми, вино не е, доста гаден гроздов сок!
15
2
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Балъците дето много обичат да пишат тук от сутрин до вечер и употребяват фрази като "Народа няма какво да яде". "Умираме от глад", "Запада и САЩ са виновни" след няколко десетилетия ще ядат 3D принтирани пържоли и ще пият такова вино (ако са още живи де). Тарикатите като мен ще ядем Уагу и ще пием истинско вино :)))
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това вино е направено за да върви с бургерите и пържените картофки в МакДоналдс.
13
1
 
4
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
Ей умен народ,а кога ще ни научите и да не ядем ще има ли аналог на храната и секса бре дженджъри,когато няма алкохол то просто не е вино а гроздов сок с консерванти,или по точно измама.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Алекс - И жени със силикон, ботокс и изкуствени кичури коса. Не, че и тук ги няма в изобилие, де.
11
2
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Хубава държава беше Франция.Имаше превъзходно вино и красиви жени.Сега-безалкохолна имитация на вино и тарамбуки.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Приятни сънища!
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не ги губят арабите като клиенти. А те нали не пият алкохол
8
10
 
4
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 1 месец
Дебелите алкохолици започнаха да се изказват неподготвени. Алкохолът е някакъв евтин заместител на лекарствата, които ги дават на онези в Карлуково. Само болен от нервите човек може да се налива с умирисани питиета всяка вечер. Дебели, мързеливи, некадърни скандалджии, с които никой не иска да се занимава. Няма такова нещо като "умерено" пиене - има алкохолици и хора, които не пият. А иначе и безлкохолното вино е вредно защото съдържа захари и сулфати.
7
3
 
14
 
! Отговори
Цоко преди 1 месец
Тва кат безкофеиново кафе, никъф вкус...
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като отвара от прани чорапи ще да е
5
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да пиеш безалкохолно вино или бира , е все едно да целуваш през стъкло , .... поредната гавра с природата и живота !
4
3
 
16
 
! Отговори
Умерен консерватор преди 1 месец
Да пият една детска ракия и да си лягат.
3
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Безалкохолната бира/вино е първата стъпка към надуваемата жена.
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоест, направили са гроздов сок.
1
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чакам алкохолният швепс

Спонсорирани публикации