В Лондон изчезнаха документи за убийството на Георги Марков

Те са отнесени неясно къде още през 2015 година
27 дек 2017 08:48, Елка Василева
110
В Лондон изчезнаха документи за убийството на Георги Марков
Снимка: архив, Булфото

Хиляди правителствени документи, съдържащи подробности за някои от най-спорните моменти от британската история от 20 век, са изчезнали, след като държавни служители са ги взели от националните архиви и след това са ги обявили за изгубени, съобщи в. "Гардиън".

От архивите са изчезнали документи, свързани с войната между Великобритания и Аржентина за контрол над Фолклендските острови през 1982 г., за етнополитическия конфликт в Северна Ирландия, за изпробването на ваксини срещу полиомиелит и британското колониално управление в Палестина.

Близо 1000 папки, за всяка от които се смята, че е съдържала десетки документи, са изчезнали безследно, след като били взети от архивите и отнесени в Уайтхол.

В някои случаи става дума за целите папки, а в други са били подбрани много внимателно конкретни документи и отнесени неясно къде.

Така служители на Форин офис са отнесли малък брой документи през 2015 г. от папка, свързана с убийството през 1978 г. на българския журналист и дисидент Георги Марков, който умира, след като е улучен в крака със сачма с рицин, докато пресичал моста "Ватерло" в центъра на Лондон.

Британското външно министерство след това казало на националния архив, че не може да намери липсващите документи. След запитване на "Гардиън" служителите на дипломатическото ведомство отговорили, че са успели да намерят и да върнат в архива част от тях.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мдааа, май ще се окаже, че Георги Марков не е убит от нашите служби и отново са ни набедили така, както и при стрелбата по папата. Май, май си е убит от английските служби.
66
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не ги е имало, за да изчезнат. Пак .... номерца." Англичаните по онова време правят много стабилно разследване на убийството, но не откриват убиеца, поради отказа на българските комунисти да им дадат информация.
65
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ги е имало, за да изчезнат. Пак .... номерца.
64
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Документите са изчезнали, за да не се разкрие истината за убийството. Защото е убит от британците. И понеже изтичат сроковете за секретност - хайде в огъня.
63
2
 
20
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
А кой има ДОСТЪП до тези архиви и интерес от замитане наследите?
62
2
 
20
 
! Отговори
Уточнение преди 6 години
В писмото си от февруари 1977 год. до приятеля си Димитър Бочев Г . Марков казва всичко в прав текст. Който има усет ще го разбере и ще му се проясни картинката. Който не - ще повтаря като папагал официално приетите клишета.
61
12
 
29
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Какво оплювате човека!? Ами че на него му се е случило точно това, което и на всички българи. Бил е осигурен при социализма, но това не го е задоволявало, искал е свобода на изразяване. Отива да работи в уж свободните медии и се сблъсква с лицемерието на демокрацията, оттам и дълбокото му разочарование и отвращение от нея. А англосаксите са разбрали това и са го отстранили още преди да даде гласност на своите мисли, хвърляйки вината на КГБ, ДС и т.н. Стар трик.
60
30
 
19
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Убийството на Георги Марков, доколкото знам, е подарък на КГБ за рождения ден на Тодор Живков.
59
25
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България беше сред 30те най-развити страни в света по стандарт на живот. Ако Горбачов не си беше смъкнал гащите на Запада сега СССР щеше да е най голямата супер сила, а ние щяхме да живеем по-добре от западняците. Русия отново си възвърна силата, но България завинаги ще остане мизерстваща държават от Третия свят, депо за черноработници и пазар на вносни нискотехнологични стоки.
58
15
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми Тито като беше толкова умен янките какво направиха с Югославия? В Югославия американски бомби, в България американско партньорство, пораженията са същите, даже партньорството се оказа по-унищожително от бомбите.
57
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако нашите управляващи имаха малко повече акъл и топки, да не притърчат зад СССР като пале, можеше и да имаме един друг комунизъм, но Тато не беше Тито....Иначе колко от вас от галеници на партията, биха си нарушили рахата да решат да кажат нещо срещу партийния елит в скромен опит да събудят някякъв повей на промяна. В България смелите са все изоставени и оплюти. Англичаните не чакаха да рискуват с такъв човек.
56
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен, че е сценарист на филма "На всеки километър", написал е и пиесата "Комунисти". Разрешили са му да се рови в архива на МВР, където има данни за последния шумкар. Това е доверен комунист
55
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A от къде се знае, че е бил убит? Нали документите са засекретени - кой ги е чел, да установи, че е убийство? И ако вече се говори в пресата, че е убит, защо тогава документите са секретни, каква секретност е това - в медиите публикувани. На всичкото отгоре се пък секретнтите документи коити са известни на всички взели, че изчезнали. Оле, да живее демокрацията!
54
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На нашите дюшаш им дойде, че англичаните ги нарочиха за убийството. За вътрешна консумация, доказателството за дългата ръка на ДС свърши превъзходна работа...
53
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво им снасяше на БКП - колко вървят цените на пиците ли? Англичаните се притесниха, че вместо да ги величае, започна да им казва в лицето, че системата им е по тоталитарна и от комунизма и те бързо си решиха проблема... това обяснява и изчезването на документите малко преди да станата публични поради давност
52
14
 
19
 
! Отговори
МВнР преди 6 години
Марков беше доносник и агент на БКП. Англичаните го разбраха и той бързаше да се върне в България за да се спаси, но англичаните бяха по-бързи.
51
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те си го убиха и те си покриват убийството ... България нямаше нищо общо .
50
12
 
33
 
! Отговори
българин от НРБ преди 6 години
Англичаните убиха Георги Марков.
49
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво, излъга ли Марков? Каква неистина каза, че да е предател? каза им , че комунизмът не става и че трябват реформи, после видя запада и им каза че и капитализмът не е цвете, обаче там реформи са невъзможни..стана неудобен за всички и някой го шитна. Доволни останаха и от двете страни на завесата. Щом документите изчезват, работата е ясна. Случаят е приключен. Такива като Марков, мислещи , начетени хора не се харесват на никой режим.Вие срещу Борисов не протестирате, тръгнали Марков да съдят
48
8
 
15
 
! Отговори
До Георги Ламбуров преди 6 години
Имаш спешна нужда от помощ на психиатри, ако трябва да те полекуват в заведение.Човек, който може да роди словосъчетанието "ромско-юдейска мафия" сам си е поставил диагнозата. Та значи, Тошо си го е поръчал, както Саломе главата на Йоан Кръстител?Г. Марков, според тогавашните английски вестници е починал от ОРЗ.Което също може да се предизвика и лекува грешно. Чадърът беше измислен, че да има нещо запомнящосе. Защо чадър, като течност може да бъде вкарана като остра струя!Двоен агент, това е!