Милитаристки екстаз: Русия иска да доминира военно в света

Нова страховита Русия - образът, с който Путин тръгва към нов мандат
2 мар 2018 21:45, Елка Василева
437
Милитаристки екстаз: Русия иска да доминира военно в света
Снимка: БТА

Президентът Владимир Путин разказа вчера в годишното обръщение към руския парламент какво е успяла да направи Русия и какъв пробив предстои да извърши, пише "Росийская газета". Експерт на московския официоз обаче изтъква като "най-ярки раздели" от документа текстовете за укрепването на руския отбранителен потенциал.

Сред ключовите моменти в посланието "Комерсант" изтъква "гарантираното осигуряване на отбранителната способност" на Русия. Путин описа за пръв път хода на нови стратегически важни разработки на ядрени и хиперзвукови оръжия, като разсекрети част от данните им, и за други нови оръжия, пише вестникът под заглавие "Балистична икономика".

Според негови източници всички тези проекти фигурират в новата програма за въоръжаване на Русия през 2018-2027 г., утвърдена неотдавна със секретен указ от Путин.

Още по темата

Москва заяви пред всички, че притежава принципно нови свръхмощни оръжия - "неприятна новина за президента и конгреса на САЩ", отбелязва "Независимая газета".

Изданието нарича "кулминация" на обръщението думите на Путин, че Русия създава своите най-нови системи стратегически оръжия в отговор на едностранното оттегляне на САЩ от Договора за противоракетна отбрана и разполагането на американски системи за ПРО в Щатите и в други страни.

В редакционен коментар за това "послание към САЩ в присъствието на Федералното събрание" всекидневникът се пита "може ли да бъдат решени амбициозни икономически задачи чрез демонстрация на военна сила".

Путин разчита, че САЩ ще се осъзнаят, ще спрат оръжейната надпревара, ще влязат в преговори с Русия, ще сключат нови споразумения, сиреч ще признаят, че не могат да излязат наглава с нея. Този сценарий обаче изглежда слабо вероятен.

По-скоро неговият тон ще се възприеме като агресивен, в унисон с образа на "Русия, която застрашава света". И новите инструменти за натиск върху Руската федерация ще получат обосновка в очите на западната публика, прогнозира "Независимая газета".

Според "Известия" обаче "Русия не само гарантира своята сигурност, а не позволява и да бъде изместен световният силов баланс, да се осигури безнаказана употреба на различни видове оръжия срещу коя да е страна на планетата. Тъкмо затова миротворческите подходи на Русия намират все по-осезаема подкрепа в най-различни точки от земното кълбо", твърди вестникът.

"Милитаристкият екстаз в обръщението" на Путин към парламента, предназначено всъщност по-скоро за външния свят, "няма прецеденти не само през 18-годишното му управление, но и през цялата най-нова руска история", пише "Ведомости".

На този фон очевидно бледнеят дори аналогичните речи на съветски лидери като Андропов или Хрушчов, се казва в статията.

Фактически пред света бе демонстрирана нова политическа конструкция въз основа на "военно доминиране на Русия в света, невъзпирано от съществуващи и бъдещи системи за противоракетна и противовъздушна отбрана", констатира изданието.

"Проверете и повярвайте, това не е блъф, заяви Путин. А закриляна от новия ядрен щит, ще разцъфне една благополучна, сита и в добро здраве страна на средната класа, за каквато по един или друг начин президентът вече е споменавал. Нова страховита Русия - ето какъв е изглежда образът на бъдещето, с който Путин тръгва към четвърти мандат и с който един ден ще остави страната", заключава "Ведомости".

Според политолога Глеб Павловски клиповете, демонстрирани от Путин, няма да изплашат американските военни. "Затова пък всички телевизии ще показват с какво всъщност се занимават руснаците - не им стигат Крим и Донбас, та искат да владеят въздуха, водата и континентите".

Това ще се използва с пропагандна цел и ще се приеме като заплаха с ядрена война, насочена към целия свят, смята експертът. Така според него Путин е започнал "кампания за по-нататъшна демонизация на Русия".

"Най-новите оръжия станаха ударен елемент от предизборното послание на Владимир Путин", коментира опозиционният "Новая газета".

Вестникът припомня редица "социално-икономически цели, свързвани от президента с евентуалния му нов мандат": вдигане на руския БВП с 50 на сто, растеж на икономиката с темпо, надхвърлящо средното за света - при изоставане днес с 1-2 процента, повишаване на средната продължителност на живота в Русия и др. Но "в икономическата сфера Кремъл няма с какво да изненада своите избиратели и му е още по-трудно да се отчете за резултата от последните години. Постиженията тук са изчезващо малки, ако не броим рекордните темпове, с които изтичат капитали от страната, и стремителното свиване на руския дял от общия световен БВП", пише той.

"И в Русия, и в останалия свят сега ще се обсъжда само военнополитическият смисъл" на вчерашното обръщение на Путин - "остава загадка как държавата едновременно може да поема нови социални ангажименти и да стартира надпревара във въоръжаването", се казва в материала.

"В рамките на realpolitik е ясно, че Кремъл хвърля на масата своя последен коз - напомня за ядрения потенциал на съветската свръхдържава, който по думите на Путин не само че не е ръждясал през последните години, но е видимо обновен и подсилен. Част от западните елити навярно ще видят тук отчаян опит за пазарлък. Ще се намерят обаче и други, които ще поемат предизвикателството", предрича "Новая газета".
 

/БТА/
 


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
310
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ми кажи бе тр.ьтко кой не иска
и ако русия иска е лошо така ли
никой освен началниците ти от кроворшингтон няма право да иста така ли?
ей нагли ***
309
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми те и САЩ и Китай искат...
308
8
 
15
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
Не трябва да се пишеш много умен за да прозреш какво става по границите на Русия. Естествено е да се защитаваш от попълзновенията на агресивнното присъствие на САЩ на 10-15 хил.км. от страната си. Какво правят тук?
307
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 324 :

Радваме се ,че си разбрал.
306
16
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Най - напреднали са във военно-анимационната сфера :))))))))))))
Анимационната Волга;
Анимацията на Су-57;
Анимационна ракета;
Само, че в Сирия ги изпариха реално "Вагнеровците", оставени като пилци в калчища от Бащицата.
305
8
 
10
 
! Отговори
nnn преди 2 години
До Анонимен
Особено напред са в нанотехнологиите братушките, за тях всичко под ключ 32 е нанотехнология:)
304
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ и 60 държави съюзници в момента извършват военна агресия и окупация на част от суверенна Сирия, без резолюция на ООН, нарушавайки международното право!

САЩ и НАТО са окупирали над 14 години Ирак и Афганистан!

САЩ и НАТО бомбардираха Сърбия, за да отцепят Косово!

САЩ и ЕС извършиха държавен преврат в Киев, подкрепяйки откровени фашисти от " Десен Сектор"!

САЩ и НАТО нападнаха Либия!

САЩ постоянно заплашват суверенни страни с военна агресия!

И накрая Путин и Русия били виновни за това!
303
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИСКА, НО С КАКВО?
Да бе, де да беше истина и ти нямаше да цапаш тук! Ама нещо те гложди и ти започваш да баеш мантрите си! Руснаците синтезираха няколко нови трансуранови елемента в своите ускорители. Имат много напреднали нанотехнологии, лидират във физиката и математиката, строят най-добрите ядрени реактори, подводници, самолети, ракети. Дръпнаха много напред в областта на двигателите за самолети и ракети. Колкото до изделия за бита - има обикновени търговски сайтове, всеки може да види.
302
4
 
31
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
До Анонимен 320

Вот сейчас они стали задумьIваться...Пусть думают,пока есть время,потом поздно и горько будет.С праздником!
301
6
 
32
 
! Отговори
РККА преди 2 години
До Анонимен 320 спокойно брат и таз краварската империя ще смажем както Наполеон и Адолф,благодарим ви за свободата братушки..
300
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С Праздником вас Болгары! В России есть хорошая поговорка,она звучит так "Смеётся тот,кто смеётся ПОСЛЕДНИМ" в 2015 году Каспийская флотилия нанесла удар крылатыми ракетами "Калибр" по террористам в Сирии, в НАТО многим, до сих пор не до смеха.....потому что многие из них не думали что что у России есть что-то подобное..
299
34
 
10
 
! Отговори
до 312 преди 2 години
Сега вече съм напълно сигурен-вие руснаците сте неизлечими шизофреници !!!
298
7
 
33
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Вие какво искате,да доминират евро....ейски дженд.ър.и,умерени терористи,измислени права на ч.овека?Да се затрие Православието?Е няма да я бъде тая!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
297
2
 
16
 
! Отговори
Руснака преди 2 години
попитах заглавието дали е личното мнение на автора на публикацията, а коментара ми беше премахнат... FREEDOM SPEECH IM SPEECHLESS
296
12
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помолих българин, работещ в световна компютърна фирма да проследи интернет трафика от обсъжданията по някои теми на този сайт за десетина дена. Според него доста от мненията са изказани от служители на АНБ на САЩ, говорещи български. Всеки от тях е регистриран в много сайтове и чатове под различни имена с цел да прокарва американската линия. Според данни от чужди вестници това поделение на АНБ наброява над 1 000 човека като следи и участва в чатове по целия свят.
295
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Официално от Пентагона ! - нова серия на Ну пагади ! щеше повече да ни впечатли.
294
0
 
9
 
! Отговори
Мечтите са безплатни преди 2 години
Ми то и аз искам България да е Швейцария на Балканите, да сме най-великата сила и да имам резиденция на черни връх ама ей го на - НЕМА КЪДА СТАНИ
293
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия искала да доминира..иска , ама не мо ни стигне, като си няма Гинка и Азис
292
11
 
40
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
След като цъкнаха газа за Укропия, и теглиха една майна на 0лигофренският стокхолмски съд, веднага казаха какви оръжия имат. За джендърите са нови и недостижими в следващите 50 години, а за руснаците са вече остарели. Което значи, че имат нещо ново и изненадващо. Хи-хи-хи ядрен ракетен двигател. Докато Илон Мъск все още си играе с тротинетки , рашките вече са на Марс.
291
22
 
10
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
До Анонимен 291 Истината ти не важи. Няма нито една област в обществено икономическия живот и военщината, къде Русия да доминира.Това е една голяма заблуда.