Завещанието на Хокинг: Пазете се от машините, колонизирайте Луната!

Големият учен предупреди, че Земята скоро може да се превърне в огнено кълбо
14 мар 2018 13:00,
128
Завещанието на Хокинг: Пазете се от машините, колонизирайте Луната!
Снимка: Reuters

Изкуственият интелект може да погуби човечеството, машините се превръщат в нова форма на живот и търсейки ефективност може да се опитат да се отърват от хората. Това бе сред последните предупреждения, които Стивън Хокинг отправи към жителите на Земята. Един от най-големите умове на съвремието ни почина днес на 76 години.

В последните си коментари известният британски физик предупреди и че планетата ни може да се превърне в огнено кълбо заради климатичните промени. Заради това той призова хората скоро да направят своя база на Луната и да я колонизират заедно с Марс.

За да стане това бързо, Стивън Хокинг посъветва възможно най-много хора да се включат в науката и да направят колонизирането на други планети възможно.

Още по темата

Британският физик заяви, че човечеството ще трябва да колонизира Марс и Луната през близките 30-50 години. В изказване в Норвегия пред Международния фестивал на науката и изкуствата Starmus IV през юни 2017 г. той предупреди, че гибелта на човечеството от падането на астероид, климатични катаклизми или пренаселване е само въпрос на време. Затова той призоваваше хората по-бързо да напуснат Земята.

"Убеден съм, че хората трябва да напуснат Земята. На нашата планета остава все по-малко място за нас, а нашите физически ресурси се изчерпват много бързо", каза още той, цитиран от "Дарик".

Хокинг даде само 30 години на хората, за да създадат база на Луната. В следващите 50 години според него те трябва да заселят целия Марс. И да не са сами, а да вземат растения, животни, гъби и насекоми на другите планети.

Според големия учен човечеството трябва да излезе извън Слънчевата система и да достигне най-близката до нас звездна система Алфа Центавър. Там според него ни чака годната за живеене планета Proxima b.

Известният физик предрече края на света в близките 1000 години в резултат на техногенна катастрофа. А също – след огнен ад, при който човечеството ще загине, защото на Земята ще изчезнат условията за живот.

Хокинг предупреди, че Земята може да последва съдбата на Венера, която преди 4 милиарда години е била точно копие на Земята.

"Тя е имала атмосфера, морета, растителност, но поради ред причини просто е "изгоряла". Отчитайки, че възрастта на Земята е около 4,5 милиарда години, тя ще се превърне в мъртва пустиня само за 500 милиона години", обясни наскоро ученият.

За машините каза: "Преминахме точката, от която няма връщане" и предупреди, че изкуственият интелект може да замени хората.

"Ако сега хората разработват компютърни вируси, в бъдеще някой ще бъде в състояние да създаде изкуствен интелект, който може да се подобри и да се възпроизвежда сам. Това ще бъде нова форма на живот, която ще надмине човека", каза Хокинг в края на миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
11
 
! Отговори
И.Б. преди 6 години
Че земята един ден ще изгори, защото се приближава все повече до слънцето, е известно.За вярващите в Христос - ще останат само миролюбивите.Всеки учен си има хипотеза. Но наистина е най-добре човек да се придвижва с двата си крака. По този начин ще опази околната среда от отровните газове на МПС. Да ползва повече крайниците, разума и сърцето си и да не гони печалби, да се предпазва от лакомия и измами, да си гледа градинката и ближните.
103
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Земята загине,загиваме и ние! Луната или Марс? Там няма годни условия и радиацията е огромна! Дори да има вода тя е радиоактивна! Нямам против тезата да колонизираме но,по-добре да помислим как да защитим Земята! Слънчев щит е един проект който е възможен,например.В Космоса се разполага щит който намаляна сл.лъчи.Седи между Слънцето и Земята.Проекта го има.
102
0
 
5
 
! Отговори
Съдията преди 6 години
Няма световна организация, институция с повече гении от тези в днес.бг.Факт.
101
1
 
8
 
! Отговори
Бог да го прости! преди 6 години
Като чета коментарите и се.изумявам колко гениални физици живеят у нас. Развенчават се имена като Тесла, Айнщайн, Хокинг, решават се глобални проблеми, и всичко това с две-три изречения. Единственият учен, за който мога да се ссъглася, че е надценен с една идея, това е Айнщайн. Айнщайн е взел много от уж неговите идеи от невероятни германски физици като Планк и Хайзенберг,.които обаче остават незаслужено в сянката му.
100
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никола Тесла е учения. Другите са само имитатори . И срещу него да тичат не могат да го настигнат ... Негово е и изказването че -Човека в същност е израз на вид енергия и никой който се е родил не е умрял ...само сменя начина на съществуването си !!!
99
0
 
1
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До ком....си..А бе ти за Иван Странски Чувал ли си а за Чакалов който е поправял Поанкаре............безроден!
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименБог да го прости, въпреки че той не вярваше в Бог!По-голям като философ, отколкото като физик-теоретик!----------------------------И това го казваш защото си чел всичките му трудове и научни статии нали?
97
2
 
14
 
! Отговори
ком....си.. преди 6 години
Хайдеееее нашенци оплюха и този учен.Нямаме равни.Истински болшевишки умове сме.
96
10
 
1
 
! Отговори
Така като гледам преди 6 години
До Анонимен 112ти като вярваш в бок нека и теб да те прости
95
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог да го прости, въпреки че той не вярваше в Бог!По-голям като философ, отколкото като физик-теоретик!
94
3
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До ВасилевЕ кво ще иснесат немците като са ги превзели вече турците за японците е по-възможно ама да сте чули японците да приемат мигранти от афро-турция!
93
5
 
16
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Незнам защо ама не ме е толкова страх от машините отколкото от подчовеците идващи на лодки от Африка!
92
3
 
2
 
! Отговори
ss преди 6 години
хитряга играеше го пълен песимист и човек си казва дано да не става това което казва, и като нестане сме радостни че не ни се е случило нещо лошо, тоест човек като е песимист раздава радост на хората, така излиза
91
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 99Хубавото е, че на абсолютно никой в научните среди не му пука какво мислиш ти някакъв си балкански селянин с познания по физика ниво 4 клас. Всички научни институции са признали Хокинг защото за разлика от теб могат да разберат труда му. Отивай си излагай мнението някъде където евентуално може да има някакъв смисъл.
90
5
 
3
 
! Отговори
123 преди 6 години
Прав е за изкуственият интелект, другото са глупости.
89
4
 
5
 
! Отговори
Артистът преди 6 години
Аз предричам, че утре - вдругиден ще има авиокатастрофа с жертви. За това всички пеша! Не му вярвам.
88
2
 
9
 
! Отговори
баба пена преди 6 години
*** на луната нема атмосфера бе дофторе, не ли по-добре на марс да идем
87
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав е Хокинг, машините са коварни. наскоро закъсх с "Москвича" на един баир, бая бутане падна. После за ремонт един куп пари, накрая ми откраднаха фара.Не вярвайте на машините, ходете пеша!
86
3
 
9
 
! Отговори
Аз преди 6 години
От гледна точка на дължината на човешкия живот, тия прогнози са нелепи...Все едно да обясняваш на мушичка-еднодневка, какво ще е след 1 - 2 год.
85
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Половината работи ги е описал през 1989г. Дан Симънс в "Хиперион".