Затворникът струва 1000 лв. на месец, надзирателят – получава 800!?

В месечната издръжка влизат изхранването му, лекарствата, отоплението...
Обновена: 10 апр 2018 15:40 | 10 апр 2018 15:15, Василия Пейчева
106
Затворникът струва 1000 лв. на месец, надзирателят – получава 800!?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

1000 лв. излиза на държавата месечната издръжка на един затворник у нас. В сумата влизат изхранването му, лекарствата, перилни и почистващи препарати, отопление, ток и вода.

Около 7020 са лишените от свобода в България, от тях 840 са осъдени за убийство, което значи, че на месец над 7 млн. лв. отиват за затворниците.

Още по темата

За сравнение 800 лв. е средната заплата на надзирател, който реално може да пази и повече от 100 души, пише "24 часа".

Според надзиратели от софийския затвор на един коридор със стотина лишени от свобода се пада по един охранител, при това невъоръжен.

В софийския затвор се оказва, че дневната смяна е от 34 надзиратели, а нощната от 26. Те пазят 725 лишени от свобода. По данни на прокуратурата съотношението през деня е 1:21, а през нощта 1:28.

В бургаския затвор положението е още по-тежко. 6-има надзиратели отговарят през нощта за 257 лишени от свобода, а в Стара Загора в тъмната част на денонощието на 10 надзиратели са поверени 418 затворници, като съотношението е 1:30. В тази бройка влизат и периферната и външната охрана, казват обаче служители на софийския затвор.

Не по-малко тревожна е статистиката за затворническите общежития. В “Хеброс” към затвора в Пловдив по един надзирател отговаря денем и нощем за 97 осъдени.

Проблемите в системата “лъснаха” преди 8 дни, когато двама убийци рецидивисти успяха за по-малко от 6 минути да се изпарят като на кино от софийския затвор.

Осми ден от бегълците Владимир Пелов, осъден на 32 г. затвор за грабеж и обвиняем за двойно убийство, и Радослав Колев, наказан с 26 г. лишаване от свобода за екзекуцията на данъчен с нож и чук, няма и следа. Двамата успяха максимално да се възползват от слабостите в системата - един охранител стои пред металната врата и натиска бутона за отворянето ѝ и един в караулката на двора.

Бягството на Пелов и Колев е третото от централен корпус на затвор за последните 5 г.

Двете най-дръзки са от софийския. На 30 април 2014 г. оттам успяха да се измъкнат осъденият на 20 г. Николай Николов-Шатката и гибралтарецът Хосе Гевара Мартинез, подсъдим за грабеж в прохода Хаинбоаз.

Двамата избиха с кирка преграда в необитаемо тухлено помещение и така успяха да стигнат до двора на следствения арест. Там ги очаквала кола. Липсата им бе установена едва четири часа по-късно.

На 13 декември 2016 г. от затвора в Бургас избяга 20-годишният Петър Бонев. Той се порадва на свободата само 6 часа. Рецидивистът изчезна, докато изхвърля боклука извън корпуса на затвора. Вместо да се върне в килията, поема към града.

Други 55-ма лишени са избягали от затворнически общежития през последните 5 години. От тях не са открити само четирима. Те обаче не се водят бегълци, защото всъщност не са се върнали от работа.

В България има 12 затвора, 24 общежития от открит и закрит тип и два поправителни дома за непълнолетни. Единият е за момчета в Бойчиновци, а другият за девойки в единствения у нас затвор за жени - сливенския.

Във всеки затвор има училище, библиотека, фитнес. Лишените от свобода се посещават от православни, адвентистки, католически и мюсюлмански духовници.

При желание затворниците може да завършат дори средно образование. Някои от тях се научават да четат и пишат зад решетките. Организират им се спортни състезания, курсове по готварство, изработка на коледни и великденски украси, картички. Посещението на кръжоци, курсове и състезания е важно, защото при исканията за условно предсрочно освобождаване заниманията се отчитат като плюс. Тоест затворникът се променя в положителна посока.

По тяхно желание им се осигурява и разговор с психолог, какъвто има във всеки затвор. Редовни са и срещите със социален работник, който се занимава с превъзпитанието им.


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
Смешник преди 5 месеца
Ако верно е 1000 на затворник сметните каква пара се краде.
93
0
 
2
 
! Отговори
men преди 9 месеца
1000 лева нема да ги коментирам. учители, медицински сестри, миньори бачкат за по 800 лева ама не по грешка вкараните в затвора по 1000 лева на месец? нали се сещате какво подстрекавате. ми давайте тази оградка дето я строим да я довършим и да го пишем затвор нашето пространство и на всички по 1000 лева от въздуха. нема ли да е по добре с по едно парче сух леб и една кирка да ги оставим да покопат уранец?
92
2
 
1
 
! Отговори
800 лева преди 9 месеца
е доста добра сума за работата де вършат . потни вода не пият , на топло ,на сянка , вадят някой лев с доставки за пандизчии . ко ревът
91
0
 
3
 
! Отговори
men преди 9 месеца
7000? нема такава държава. ами аз два тегела да ударя из софия и пловдив или на морето през лятото ще събера минимум 20 000. ми че те бившите депутати сигурно са повече. за какво си говорим тука. то не са убижства, кражби, рекет, корупция, изнасилване на баби и блудства с деца. ами че половин българия требва да е в зандана бе. спокойно още неколко годинки да измрат старците и у бугаистаня ше останат само кралят на крадците и крими коннтингента му. тогава ше видите кон боб яде ли.
90
0
 
10
 
! Отговори
пъпеш преди 9 месеца
Алу, ами върви живей в пандиза бе. 1000лв на хартия само. За колко души са затворите и колко са в 1 килия. То навън няма здравно осигуряване, че вътре ли?
89
3
 
6
 
! Отговори
Константин преди 9 месеца
Скапана държава. Аз се чудя защо престъпниците се гледат като писани яйца. Топло, храна, дрехи (той убил,изнасили и крал) и си го гледкат. А за нормалните трудещите се, никой от властимащите не се интересува. Да не говорим за болните и децата. И друго полицаите за какво протестират и без това нищо не вършат. И как избягаха онези двамата убийци. Парите на държавата трябва да се насочат към правилните неща. Не към полицаите и престъпниците.
88
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А НА ПЕНСИОНЕР - 200 ЛВ... АМА НЕ СЕ КУПУВАТ ЛЕСНО 6 (ШЕСТ) АПАРТАМЕНТА.....А ВЕЧЕ МОЖЕ И ДА СА 16......
87
1
 
3
 
! Отговори
АЗ - Втори коментар преди 9 месеца
Каквото си искаш (телефон, трева, хероин, алкохол,телевизор и т. н. ). Може да получиш пари в размер на минималната работна заплата(тогава беше 320лв) месечно и се зареждат в специална карта с която може да се купуват разни боклуци от занданската лафка. Тези пари може да получиш ако близък / роднина / приятел ти ги донесе. Надзирателите вкарват дрогата и алкохола.
86
0
 
9
 
! Отговори
AZ - първи коментар преди 9 месеца
По документи е 1000 лв. на затворник издръжката. Иначе ги хранят с пумия, която на месец я се върже 150лв на човек, я не. Почистващи препарати?? Освен хлорна вар, която струва НИЩО , не знам какви почистващи препарати? Да не говорим, че ги ядат дървеници вътре. Имах познат който лежа 6 месеца заради глупава грешка и имам разкази от първо лице. Валутата в затвора са цигарите, особено дългите. Ако имаш 2 стека (колкото е позволено да се даде на свиждане) си богат и можеш да си купиш каквото искаш.
85
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А на пенсионер, бачкал 40-50 години в полза за държавата, едва му се събира пенсия 200-300 лв на месец.
84
0
 
16
 
! Отговори
В шок съм преди 9 месеца
А аз отглеждам непълнолетния си син и издържам себе си със 750 лв.заплата. Месечно!Висшистка съм,ако има някакво значение.И на нас ни трябват за храна,лекарства, дрехи,ток....да не изброявам.Че ние сме по-зле и от престъпниците!Добре ги отглежда държавата.После-защо бягат младите?То е ясно!
83
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
1000 ЛЕВА ЗА КАКВО!!!

КОГО ЛЪЖЕТЕ БЕЕЕЕ

НИЕ ТУК ЗА 200 ЛЕВА ЦЯЛ АПАРТАМЕНТ ТОПЛИМ!

СЪС ПЪСТЪРМА И СУДЖУЦИ ЛИ ГИ ХРАНИТЕ БЕ!!!

ЦЯЛ ХРАНОДЕМ НА МОРЕТО ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ НА СЛЪНЧЕВ БРЯГ ХОТЕЛ БАЛАТОН Е 20 ЛЕВА И ТОВА Е ДВОЙНА ЦЕНА ЩОТО ТЕ ПЕЧЕЛЯТ! И ТЕ ХРАНЯТ НА ШВЕДСКА МАСА ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР!

-----------------

ПОМЕЩЕНИЕТО Е ДЪРЖАВНО!!! ЕС ПЛАЩА ЗА РЕМОНТИТЕ НА ЗАТВОРИТЕ!!!

КОГО ЛЪЖЕТЕ ВИЕ БЕ!!!

И ПРОТЕСТИРАТ ТОЧНО СЕГА КОГАТО СА НАЙ-ОПОЗОРЕНИ!!!
82
2
 
11
 
! Отговори
Берлин преди 9 месеца
Какви 1000 лева, не ставайте смешни. Повече от 200-300 лева в никакъв случай не харчат за затворник. А колко се краде от е съвсем друг въпрос.
81
0
 
0
 
! Отговори
иванов преди 9 месеца
До Анонимен

не 500 пише го 800
80
3
 
6
 
! Отговори
Правец преди 9 месеца
А колко ни струва да сме в СОЦ . ФЕОДАЛИЗМА и да работим ангария на другарите-господа !!! Всички червени са уредени и децата им и внуците и ви се смеят нагло само Пиночет се оправи с тая лява паплач правилно !!!
79
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Затворника струва 1000 лева ама 500 от тях отиват за заплати на надзирателите.
78
1
 
12
 
! Отговори
Наско преди 9 месеца
Колко ли души в БГ трябва да работят за издръжката на един затворник?
Не стига, че е убиец, крадец или престъпник, ами и трябва и да го издържаме!
77
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А колко ни струва Цецка Цачева и цялата властова върхушка че ги търпим
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен
До Затворник ти в кой затвор си?
-------------------------------

Нема да ти каже, понеже ще им направят тараш на килиите и ще им приберат таблетите :D А те в затвора ич не са евтини
75
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Затворник ти в кой затвор си?