Да го бъде или не "Белене", как да се използват активите?

Направените разходи са сериозни, но нужно ли е да се влага още?
80

До 30 дни Министерството на енергетиката ще подготви доклад с конкретни предложения за това как да се оползотворят активите, които България притежава в проекта за АЕЦ "Белене". Това съобщи вчера енергийният министър Теменужка Петкова от Сочи, където участва в десетото издание на международното изложение "Атомекспо", организирано от руската ядрена корпорация "Росатом".

Още по темата

"Историята за АЕЦ "Белене" е стара. Още в края на 80-те години бе осигурено оборудване, което преди 7-8 години се продаде на една много ниска стойност. През 2004 година правителството на Симеон Сакскобургготски взе решение проектът да бъде одобрен единствено, ако стартира без намесата на държавата от гледна точка на финансирането. Надявам се това решение да не бъде променяно", коментира в студиото на "България сутрин" икономистът Владимир Каролев.

Към момента работна група в Министерството на енергетиката разработва всички възможни варианти, свързани с оползотворяване на оборудването. Обсъжда се мораториумът върху строежа на АЕЦ "Белене" да отпадне, за да може Народното събрание да даде мандат за разговори с инвеститори.

Пред Bulgaria ON AIR Каролев бе категоричен, че един от грешните аргументи за инвестиране на нови средства е нещо, направено в миналото.

"Това, че преди сме инвестирали в нещо, в никакъв случай не е причина да се продължава да се инвестира и сега", отсече икономистът.

Явор Куюмджиев, който е бивш зам.-министър на енергетиката пък коментира, че разходите по проекта, направени до момента, всъщност са сериозни и вложените средства са налице.

"Това е единственият подобен проект в Европа, който притежава всички необходими разрешителни, включително и от Европейската комисия. А от чисто енергийна гледна точка на всички хора е ясно, че през следващите десетилетия потреблението на електроенергия ще се увеличава многократно. Затова и АЕЦ "Белене" трябва да стане факт", подчерта той.

Ако Народното събрание даде мандат, процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" може да стартита до края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се строи. Старите платени от фондации "експерти" и политици пак запяха песента си от изтърканата плоча. Преди казваха, че нямало инвеститор, а бяха изгонени германски и руски инвеститори. Днес други лъжи пласират срещу пари от фондации.
48
5
 
8
 
! Отговори
затова сме бедни преди 5 години
До АнонименАко Костов беше на власт, за разлика от шубелията Борисов ,досега руския шпионин заявил без решение на правителството реактори за 3 милиарда и заробил народа да плаща руски скрап щеше отдавна да е в затвора.
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да си драскате по форума играта с "ту Белене, ту Козлодуй" ще продължи още доста години. Има винаги едни пари, които трябва да се усвоят, независимо от резултата.
46
2
 
7
 
! Отговори
van zant преди 5 години
Тоя капацитет пак изпълзя от дупката си !! Да отива да ближе з......ка на царя ,както го правеше дългоооо време, ане да се изживява като разбирач на всичко отново!!
45
4
 
4
 
! Отговори
А преди 5 години
НАПРЕД КЪМ КОЛОНИАЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората построиха газови потоци, атомни централи, заводи.Ние още дъвчем да го правим или не.Алоооо! Борисов! Какво стана с хъбчето? ГОЛЕМИ КЛЕТВИ БЯХА И ГОЛЕМИ ПОЗИ ПРЕД ВСИЧКИ КАМЕРИ. И накрая - нищо и половина.
43
7
 
5
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам да закрием Козлодуй и Белене и да не купуваме ток от руските разбойници които са ни заробили, а да купуваме само евтин и качествен ток от американските ТЕЦове!
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
след като ЕИО колонизира Източна Европа, успя да запази за около 30 г. сравнително устойчив стандарта на западняшките държави. обаче колониални приходи започнаха да се изчерпват и ЕС набързо фашизира Украйна, откъдето ще продължи да смуче чужди природни богатства за около 10-15 г. остават му единствено /като суровинна база и пазар/ останките от бивша Югославия а после го чака кратка агония /около 20 г./, след което ще се превърне във васална зона на новия политико-икономически център, който е в процес на формиране в Азияа *** с робска психика като мутрата буда и цвъки 6-те апартамент
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де какъв е проблемът с Козлодуй и 7ми реактор, аккво трябвало да се започне отначало, АМИ ОК да започват, ДА ДЕ ама цялата инфраструктура за произведения ток я има, АМИ, че то това е обикновено е по-скъпо от самите реактори!!! Ще почне да строим на място, където няма дето се вика един кабел....атомна електроцентрала...а в същото време имаме инфраструктура, където се ползва на половина, защото Козлодуй реално си спря 4 реактора, но инфраструктурата и системите за управление са си за 2х
40
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моята прогноза е, че до 20 години на Балканите ще има война и основните цели на противника ще бъдат реакторите, което ще бъде огромен пасив за нашата държава
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом Герб КАЗВАТ да се строи ЗНАЧИ така трябва.Те разбират. Те са най УМНИТЕ българи.
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не че харесвам каролев, но накрая каза нещо доста разумно - нов инвеститор, в съдружие с държавата, като делът на държавата ще е всичко платено и направено досега, без допълнително харчене на пари. има логика.
37
6
 
7
 
! Отговори
Хой Хой Хой преди 5 години
Най - големите радетели за Белене след 30 години няма да ги има на този свят. Така, че да не се напъват много. Опитват се да ни заробят за 100 г. напред да плащаме на руснаците!
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Каролев, истински икономист.Само той разбира нещата.Не случайно върна на Царя половин България,а другата половина на новия си шеф Тлъстото Банкнянче.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми стана ясно какви са активите по този проект?Дават се някакви цифри, обаче за да се разбере точно е нужна ревизия.
34
0
 
6
 
! Отговори
кредитен-милиардер преди 5 години
Дайте ми кинтите и след 30 години ще имате централата
33
1
 
8
 
! Отговори
Стоянов преди 5 години
Точно тоя кюмурджиев каза че тези реактори могат да работят само на 100 процента,докато френските и американските могат да се регулират от 30 до 100 процента.Това значи че енергията от аеца пак ще се изнася много по-евтино и няма да се предлага на вътрешния пазар.Да не говорим че в Германия тока е по-евтин от възобновяеми източници.Почти навсякъде си отказват то аеците.
32
2
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Я от БСП и Атака да теглят един кредит и да строят. Аз стотинка не давам за руски глупости!
31
3
 
8
 
! Отговори
дада преди 5 години
Най-добре ще бъде-да се продаде оборудването на някоя държава, която иска да строи с подобни реактори, дори на по-ниска цена да се продаде-ще е добре! Защото с тези пари ще може да се оборудват две самолетни ескадрили с нови самолети и ще остане за танкове или БТР-и!Освен това в България няма индустрия, която консумира толкова много ток като за 2 АЕЦ!Ако държавата все пак иска да инвестира в АЕЦ-да го направи за народа и цената на тока да е 1-2 стотинки за киловат, това ще е честно!!
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този политически деец явно е научил тези прогнози за енергетиката от един мил млад човек с неясна ориентация във фризьорския салон докато са му боядисвали косата