Да кажем край на пластмасовите сламки! Но с какво да ги заменим?

Алтернативи като хартия, стъкло и метал имат сериозни недостатъци
Обновена: 29 юли 2018 10:04 | 29 юли 2018 10:03, Надежда Бочева
71
Да кажем край на пластмасовите сламки! Но с какво да ги заменим?
Снимка: Reuters

Помислете за повсеместно разпространената пластмасова сламка, която вече се е превърнала в символ на културата за еднократна употреба и използването на материали, които не подлежат на рециклиране. Само в САЩ и Великобритания 550 млн. пластмасови сламки се изхвърлят всеки ден, съобщава сайтът на Word Economic Forum, като се позовава на данни на Plastic Oceans Foundation.

Наред с еднократните пластмасови торбички и чаши, удобството на пластмасовите сламки върви наред със знанието за вредите, които причиняват, включително върху морския живот.

Около 8 млн. тона пластмаса се изхвърлят всяка година в океаните, според Асамблеята на ООН по околната среда. След като телевизионната програма на BBC Blue Planet 2 подчерта унищожителния ефект на пластмасата върху морския живот и милиони хора гледаха видео материал с изследователи, вадещи сламка от ноздрите на морска костенурка, компании и правителства предприеха действия.

Един от примерите е Starbucks. Глобалната верига за кафе оповести плановете си да спре употребата на 1 млрд. пластмасови сламки до 2020 г. Търсенето на сламки нарасна покрай популярността на студените напитки, обясняват оттам, които съставляваха половината от всички продажби през 2017 г., което бе ръст от 37% спрямо пет години по-рано.

Скоро като посетите Starbucks за студена напитка, ще ви предложат чаша с капак, който е подходящ за рециклиране, през който да пиете напитката. Компанията се присъединява към други световноизвестни брандове, които прекратяват използването на пластмасови сламки.

McDonald’s ще ги замени с хартиени във всичките си ресторанти във Великобритания и Ирландия и планира да започне тестове на алтернативи в САЩ, Франция, Швеция, Норвегия и Австралия.

IKEA ще забрани пластмасовите сламки във Великобритания и Ирландия тази година и планира да премахне еднократната пластмаса глобално от асортимента си до края на десетилетието. Hyatt Hotels Corporation обяви, че от септември пластмасовите сламки и клечки за украса в коктейлите ще бъдат предлагани само при поискване и, където е възможно, ще бъдат осигурени алтернативи.

Дори английската кралица Елизабет се обърна срещу сламките.

Но не всички са щастливи от края на сламките, защото те са удобни за хората, които не могат да вдигнат чашата към устата си, за да пият.

Докато едни компания отговарят на тези опасения казвайки, че който поиска сламка, може да получи такава от алтернативни материали, ползите е трудно да се докажат. Някои задават въпроса доколко забраната на пластмасовите сламки действително ще помогне.

Сламките създават относително малък дял от целия пластмасов отпадък в океаните, изтъква Адам Минтър, автор на коментарна рубрика в Bloomberg Opinion и на книгата Junkyard Planet (Планетата сметище). Според него намаляването на отпадъка в други области като риболовното оборудване и редуцирането на отпадъците на компаниите ще е по-ефективно от забрана за сламките.

За лицата с увреждания и възрастните хора пластмасовите сламки са удобни и могат да издържат на температурата на горещо кафе, чай или супа, така че да могат да бъдат изпити или изядени. А според активистите алтернативите, които включват хартия, стъкло или неръждаема стомана са неподходящи, защото се разпадат или задържат топлина.

По оценки на Световната здравна организация хората с увреждания по света са над 600 млн. и макар че не всички от тях имат нужда от сламки, за да пият и да се хранят, това дава представа за мащаба на проблема.

В Сиатъл, където забраната действа от 1 юли, законът позволява компаниите да правят изключения за хора, които поискат пластмасова сламка. Въпреки това според организациите на хората с увреждания компаниите не разбират напълно, че могат да предлагат сламки на тези, които се нуждаят от тях, а предлаганите алтернативи не са пълноценни заместители.

Целият анализ прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: сламкипластмасакафене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
с бамбукови?
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
благодаря, че ми дадохте идея какво да произвеждам
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕто от Дунав - https://youtube/watch?v=VZF4HofF-oIАко се съмняваш,че е истина,гледай филмаПластмасова планета - https://youtube/watch?v=SO0cJ6eDtV4В Азия не само е пълно с ***,отпадъци,но и реките им вече са тотално замърсени и токсични,а и не само там.Проблема е много сериозен.А в България на някои места водата е замърсена и дори радиоактивна.
55
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 57Филипините, Япония, Мексико, Китай.
54
2
 
8
 
! Отговори
Иван преди 5 години
"Жаден сламка не търси." - това е стара българска поговорка от 7-ми век.
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да се заместят пластмасовите продукти трябва да се унищожат голяма част от горите. Пластмасата се преработва .това че се хвърля безразборно е друг въпрос. Макар че се въртят едни клипове с морето от пластмаса...ама това си е пропаганда. Покажете ми в България или коя голяма държава има такъв плаж. Другото кои държави според вас, ще си отрежат дърветаа за да хранят пазара? Ами да държави като нашата. Ние нямаме никаква полза от това нещо.
52
1
 
3
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Анонимен 45 Бъди спокоен. Горива нефт и газ има за поне още 300 г.Това са последни данни.
51
3
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
Със бамбукови сламки.Някои много искат да върнат човечеството на зад.
50
0
 
9
 
! Отговори
edin преди 5 години
В северозападна Европа предлагат заместители. Пороблемът е, че такива сламки започват да се разпадат в устата ти преди да си изпил и една трета от напитката. Най-кратко издържат при пиенето на топли напитки следвано от алкохолните коктейли и прилично дълго при студени газирани безалкохолни. Въпреки това, преди да си си довършил питието и сламката е омекнала и се разпада. Рядко ползвам сламки. Аз съм против пластмасовото замърсяване но и против безмислени регулации на евробюрократи.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може безпроблемно да се заменът с такива направени от коноп!
48
2
 
5
 
! Отговори
пророк преди 5 години
На този Съюз не му остава още много, видно е по нещата, с които се занимава.
47
1
 
7
 
! Отговори
8 инча преди 5 години
да ми смукат от органичната, био- и еко- сламка в Брюксел...
46
1
 
5
 
! Отговори
С преди 5 години
масури от папури!!!
45
5
 
3
 
! Отговори
ЕС-осовец преди 5 години
има само едно спасение - разпадане на ЕС ССР!
44
3
 
8
 
! Отговори
евро-зона преди 5 години
Видите ли Брюксел Ви реши всичките проблеми, затова вече се занимава с неща като сламките и за това плащате но 500 000 евро заплатка на еврокомисар на годинка!!
43
2
 
4
 
! Отговори
До 46 преди 5 години
Ако бе толкова синьокръв, би написал - не се храня,вместо - не ям във вериги за ВТОРОСТЕПЕННИ..Eх,графе,графе...
42
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11 - Не ям във вериги за второстепенни граждани....
41
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям кеф ще е,да не изобтретят никакъв заместител на горивата,ама никакъв,дай Боже, когато всички горива ще са окончателно свършили през 2040 ще настъпи спокоен живот,ще движим на колелета и електрички,но само по земята,не и в небето,няма да има стрес и ще се отдадем на градинарство.
40
4
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 5 години
Решение на проблема с платмасите има, и то се казва индустриален коноп. Има стотици приложения и почти всичко направено от него е разградимо и безопасно. Проблема е, че едни хора няма да го разрешат,понеже им пречи на петролния бизнес.
39
0
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Нашите прадеди -славяните са дишали с екосламки в блатата - да разкажем тази история на света!