Обаждане от Словения, от Босна... Нова ало измама

Потърпевшият Мартин Гаджев разказва пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 6 авг 2018 11:24 | 6 авг 2018 11:00, Боряна Павлова
20

След редица сигнали стана ясно, че е в действие нова схема за измами, състояща се в кратки позвънявания, които водят до големи суми към месечната сметка. Позвъняванията са с източник Словения.

Един от пострадалите от новата телефонна измама е Мартин Гаджев, който сподели пред Bulgaria ON AIR, че обажданията са започнали преди 3 дни, като кодът е бил от Словения, Босна и Херцеговина и дори Конго.

"Когато вдигнах, директно ми се изключи телефона, обаждането продължи няколко секунди", каза Гаджев.

Той обясни, че разговорът протича като обикновено международно обаждане, а позвъняванията са били първоначално по 5 пъти, а после по 10 пъти на ден.

Потърпевшият Мартин Гаджев предположи, че ако телефонът е синхронизиран с Google, биха могли да бъдат източвани лични данни.

"Когато се обадих на телефонния оператор, ми казаха, че се таксува, но не можаха да определят цената. Имаше сигнал, траещ няколко секунди, но не зная точно какъв", каза още Гаджев и добави, че ще изчака края на месеца, за да провери сметката си към мобилния оператор.

По темата с новата измамна схема и начините, по които да се предпазим от телефонни манипулатори, в "България сутрин" коментира експертът по информационна сигурност Борислав Сестримски.

"Ние алармирахме, че това ще се повтаря все по-често с увеличаването на популярността на мобилните устройства. Все по-често се купуват бази данни, свързани с активностите на клиентите. Те знаят, че имате връзки в чужбина, кога работите, кога сте най-активен. Ние оставяме сериозна следа в мрежата, която се индексира и използва", предупреди експертът.

Борислав Сестримски акцентира на контрола върху любопитството си, който трябва да упражняваме при непознато позвъняване и добави, че дори да блокираме конкретен номер, ако сме станали жертва на подобна измама, манипулаторите разполагат с хиляди или дори милиони алтернативни номера.

Сестримски даде пример с позвъняване от Франция, в което измамниците са проследили снимка от Айфеловата кула в социалните мрежи и призова потребителите към пестеливост, когато споделят лични данни.

Сестримски обясни още, че импулсите, които се отчитат, отиват в сметката на открилия този телефонен номер и това е напълно законен процес.

"Винаги се знае къде отиват тези пари, но е трудно да си ги намерите, защото никой няма да стартира дело за 8-9 долара", каза още той.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
8
 
! Отговори
Стамболов преди 3 години
Боряна Павлова,Ако ще и от Луната да ви се обадят на мобилния, това няма да ви струва и стотинка. Входящите повиквания не се таксуват, освен ако не сте в роуминг. В САЩ се таксуват, но не и в Европа.Измамата е друга. Телефона ви звъни за съвсем кратко, като най-често не е възможно да се отговори повикването. Целта е да се генерира неотговорено повикване, на което по-късно поради небрежност абоната връща обаждане. И там таксуването в сериозно! Нарича се wangiri fraud
7
1
 
11
 
! Отговори
???? преди 3 години
КАК ТАКА ПЛАЩА ТОЗИ, КОГОТО ГО ТЪРСЯТ?
6
1
 
5
 
! Отговори
Стиви У. преди 3 години
"Обаждам се, за да ти кажа, че те обичам"
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз на непознати номера не вдигам.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Когато вдигнах, директно ми се изключи телефона, обаждането продължи няколко секунди"... No comment
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...............
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като бърза да вдига без да гледа така му се пада. Като видиш непознат номер не вдигай, но пусто любопитство кой ли е. И като ти е звънял толкова пъти не можеш ли да го блокираш. Ама че простотия.
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е ли +359 не знам защо си правите труда да отговаряте. Останалите си ги знаете, понеже сте ги записали като контакт в телефона си. И аз завчера получих обаждане от Словения и аха да презвъня, но видях, че не е кода на България. Повече не са звънели.