Барневарн под обстрел: Педофил съветвал социалната служба в Норвегия

През април Йо Ерик Бройн е осъден на 2 г. затвор
28 сеп 2018 20:00,
47
Барневарн под обстрел: Педофил съветвал социалната служба в Норвегия

Норвежки психиатър, който е осъден за притежание на стотици хиляди снимки и видеа, съдържащи кадри на сексуално насилие над деца, е консултирал службата за закрила на детето в страната - Барневарн.

Срещу службата за закрила на детето е имало десетки оплаквания, включително и от български двойки или смесени семейства, засегнати от суровите и неясни действия на социалните.

Разследване на BBC уличи психиатъра и това накара властите в Осло да обявят, че решения, в чието взимане е участвал осъденият психиатър, ще бъдат преразгледани.

През април съдът в Осло осъди на 2 г. затвор 56-годишният психиатър Йо Ерик Бройн за притежанието на над 200 000 снимки и 12 000 видеа, показващи сексуално насииле над деца.

Още по темата

Пред съда Бройн е признал, че е събирал материалите в продължение на 20 г. Той обжалва решението на съда.

След разследването на BBC предстои да бъдат преразгледани решенията, в чието взимане Бройн е участвал.

Вече има и примери с отменени решения, счетени за неправилни. Такъв е и случаят на семейство Арнесенс с осем деца, двете по-малки от които бяха пратени при приемни родители преди 5 години след ключовата намеса на въпросния психиатър. След преразглеждане на казуса преди 2 седмици децата отново заживяват при родителите си.

Майката Инес Арнесенс приветства плановете за преразглеждане, но предупреди, че то трябва да бъде направено от "някой, който може да погледне с нови очи всеки отделен случай".

Показателен е и случаят на българката Цветелина Оланд. След като се разделила с бившия си съпруг той започнал да говори негативно за нея на децата, докато те са при него.

В крайна сметка Барневарн се намесва и забранява на Цветелина да вижда децата си. На тях е забранено да говорят на български и са разделени в различни училища.

Други родители споделят, че социални служители са ги посещавали, защото децата ядат бял хляб или пък са споделили, че родителите им пият бира. В някои случаи дори социалните са разпитвали съседи и дори магазинерки консумират ли семействата алкохол.

Бройн е бил част от 14-членната Детска експертна комисия, която контролира препоръките за нуждата от предоставяне на закрила на деца в Норвегия. Психиатърът също така бил назначен като експерт от различни местни власти в цялата страна.

Агенцията за закрила на детето на Норвегия Барневерн бе подложена на остри критики от родители и професионалисти в областта на грижите за деца с аргумента, че агенцията често отнема деца от семействата им и ги настанява в приемни семейства без адекватна обосновка.

"Барневернет" се задейства при всяко нарушение на правата на децата от гледна точка на норвежкото законодателство. Всяко телесно наказание, шамар, дори перване по ръката е забранено от закона. Като за малтретиране в някои от случаите с отнети деца се смятат и твърде чести караници. Службата има указания да действа и при най-леките подозрения, че има бито или психически малтретирано дете.

Според все повече критици обаче тя отива твърде далече при тълкуванието на това какво е телесно наказание или психически малтретирано дете, като няма никакъв външен контрол на действията й. Твърде често отнемат деца от родителите им само заради слухове и разкази на трети лица, че детето не се чувства добре, или и при най-малкото подозрение, че родителите не се справят с възпитанието.

Преди 2 г. 170 норвежки адвокати, социални педагози и психолози написаха отворено писмо до норвежката държава, в което обвиниха “Барневернет” в несъответстващи по размер на провинението наказания, в напълно погрешни методи, които рушат семейства и в много случаи могат да бъдат сравнени с отвличане на деца от родителите им.

Социалната служба обаче не отговори на тази критика. Според специалистите тя се е превърнала в държава в държавата - напълно недосегаема за контрол, която никога не признава грешки. Една четвърт от отнетите деца са на родители от чуждестранен произход или от смесени бракове. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
11
 
! Отговори
НеНаНасТия преди 4 години
До бай ганюЦветелина Оланд е била обвинена не в грубост, а в "прекалена интелигентност" от съпруга си. Комплекс за малоценност от норвежец - жестока мъка за него. Те не смятат чужденците за равни на тях и всеки смесен брак се тълкува като предателство спрямо нацията. Която в голямата си част е именно от пришълци. Така че - деца за отнемане колкото искаш.Забележете: забранено им е да говорят на български и са разделени. Целта е ясна - да забравят кои са.
43
0
 
9
 
! Отговори
Роси преди 4 години
До пецата Самият Брейвик е отнет, като дете от своето семейство и даден в приемно семейство и толкова е страдал, че явно накрая жестоко си отмъсти , но за сметка на гибелта на невинни хора.
42
0
 
25
 
! Отговори
edna преди 5 години
и ний да не останем назад от тези;;европейски ценности;; решихме и ний да ги приемем и затуй хора-бьлгари да се обединим срещу порочността в тази конвенция да отнема децата за щяло-нещяло. Бьлгарина с неговата древна история и произход -знае как да си отглежда децата,без да ни се казва,Хилядолетя ние сме гледали децата си-да не позволяваме-чужда намеса.
41
0
 
29
 
! Отговори
Име преди 5 години
такива като тоя са писали и истанбулската "конфекция" за "защита" на децата, които са "обичани" и от църквата на ватикана, а не само от *** идеологистите. не разбрах защо са тези протести и сравнението с гестапо, в едно така толерантно към извращенията на психопатите общество
40
1
 
15
 
! Отговори
:-) преди 5 години
До 38Добре тогава, нека всички читатели на сайта да проверят в интернет какво е значението на думата според Оксфордския речник, както и идеологията за джендърния спектър от идентичности на лесбийката феминистка Джудит Бътлър.
39
11
 
25
 
! Отговори
Само преди 5 години
алчни за пари *** отиват да живеят в емигрантската фашистка *** Норвегия - нека сега децата им да бъдат отнети и дадени за отглеждане на хомо и лезбо семейства, кокто и става
38
3
 
22
 
! Отговори
Калин орела преди 5 години
Вие само им вижте флага на Норвегия... повече няма нужда да се коментира! 1:1 свастика... и си мислите че е случайно ли? Да, Норвегия е богата но защо? А защо е извън еврогейският съюз? А? Има и още неща...ама сами си отговорете.
37
1
 
37
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Брейвик като излезе скоро ще ги оправи всичките.
36
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До :-)*** или gender означава ПОЛ. Научихте тук една нова думичка пенсиите и сега не ви излиза от устата.
35
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера прочетох само заглавието от в-к Телеграф - "Обучават децата ни в 9 клас за секс между хора от еднакъв пол". Така че и ние вече се чувстваме европейци. Нас не можаха да ни направят, но децата ни ще са готови за новите ценности.
34
0
 
32
 
! Отговори
:-) преди 5 години
До ergen4evДжендър означава социален, избираем пол за разлика от sex-биологичен пол.Грантаджия е някой като теб, който работи в НПО и заплатата му идва от grants (стипендии, субсидии) за това НПО от чуждестранни фондации и организации.
33
52
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работил съм в Норвегия.Не вярвам на нищо, описано в тази статия.
32
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снабдявал е с деца религията на мира. Такива работи не е като да няма. Скандалите в Англия с хиляди момичета изнасилвани и дори горени от пакистански *** сякаш не са достатъчни да отворят нечии очи. Или в Норвегия тези очи са широко затворени.
31
3
 
49
 
! Отговори
Евро ценности преди 5 години
Това си е бизнес в джендъропата - отнемат децата от родителите им и ги дават на пeдoфили и *** двойки за развращение.
30
2
 
3
 
! Отговори
ergen4ev преди 5 години
До Некъфимаш лично свое разбиране за *** ще обясниш ли какво е то?също и грандаджии?
29
27
 
8
 
! Отговори
кхе преди 5 години
Идвайте в Русия! Няма геите, има само извращенците)))
28
5
 
37
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Ах един ден като настане анархия как ще сека с брадвата грандаджии и ***. Каква красива сеч ще бъде. Няма да ги убивам, а ще им отрежа крайниците и ще ги оставя да се мъчат.
27
0
 
40
 
! Отговори
:-) преди 5 години
Грантаджиите, хайде, спрете! Много добре ви знаем какво целите!
26
47
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
смърди на престараване от институциите но като се замисли човек дали е по добре да се престараеш от колкото да неглижираш и това да доведе до още по дълбок проблемспоред тези закони и правила ако това се приложи у нас на всички родители особенно на ромските ще им бъдат отнети децата а колкото до нашенката може би наистина е била груба и невежа според техните стандарти до нас достига много малко инфо за да преценим кой крив кой прав
25
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там отнемат деца дори ако научат че караш детето да учи.