Седем алпинисти загинаха в Непал при снежна буря

Базовият лагер бил разрушен от стихията
13 окт 2018 21:00, Елка Василева
5
Седем алпинисти загинаха в Непал при снежна буря
Снимка: архив, Reuters

Седем алпинисти, сред които четирима южнокорейци и двама техни непалски водачи, бяха намерени днес мъртви, след като силна снежна буря разруши базовия им лагер в подножието на връх Гурджа в Западен Непал, съобщи ДПА, цитирайки полицията.

Екипът, достигнал до лагера, намиращ се на височина от 3500 метра, открил седем тела. Алпинистката група била от девет души - петима южнокорейци и четирима непалски планински водачи. Намерените седем тела били със следи от измръзване.

Експедицията била водена от ветерана алпинист Ким Чан Хо - първият южнокореец, изкачил 14 върха, високи над 8000 метра, пише БТА.

Връх Гурджа е висок 7193 метра и не е сред популярните в Непал. Намира се близо до високия 8167 метра Дхаулагири, седмия по височина връх на земята. Основният алпинистки сезон в Непал е април-май, но има катерачи, които правят опити да покорят едни от най-високите върхове в света и през септември-октомври, когато рискът е по-голям.
 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо работилата по матeриала не е видяла, че за произшествието вече е написала нейна колежка само преди 10 и 1/2 часа? Какво, утре ще дойде някоя друга и пак ще ни го напише ли?
4
0
 
6
 
! Отговори
Дановски преди 2 години
Седмият по височина връх на земята, високият 8167 метра Дхаулагири е забележителен.
По-точно забележителна е неговата южна стена.
Това е царството на лавините.
Качвайки стената, чуваш лавината отдалече. Все едно масива се срутва над теб. Цялото ти същество се пропива от животински страх.
Притискаш се в гладката скала - да има как да влезеш в нея. Даже когато отминава без да те е убила, тя може да те всмуче и да те запокити.
Лавините се вкопават в съзнанието.
Лавините предизвикват шок.
Страх.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те самите трябва да са наясно какви са рисковете. Те са си преценили преди да си сложат главата в торбата.
Други пък твърдят, че на Марс било голям купон въпреки, че някакси нямало атмосфера.
2
9
 
12
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
И като си помисля, че има хора, които се борят с рак, чакат трансплантация и всяка вечер се чудят дали ще се събудят.. а тези, живи и здрави, са загинали за някаква глупост. На кого и какво са доказали?
1
0
 
14
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Твърде рисков спорт, жалко за хората.