Чуков: Изтеглянето на Иран от ядрената сделка не бива да се подценява

Очаква ли ни нова бежанска вълна?
10 май 2019 22:45, Павел Гълъбов
7

Заплашена ли е страната ни от нова мигрантска вълна? Преди около 10 дни премиерът Борисов заяви, че правителството е разтревожено от подготовката на т.нар. "поход на надеждата", който се организира в лагерите в Турция. И тъй като през България не е лесно да се премине, към момента над 50 хил. души се организират да тръгнат по Балканския път - през Гърция, Македония, Сърбия, Хърватия, Австрия и Германия.
Още по темата

Сделката с Иран за оръжия, уран... Какво знаем досега?

"По-скоро тук става въпрос за големи напъни, тъй като нито една от стряскащите прогнози, давани досега, не се случи в действителност. Обстановката в Турция обаче към момента е много напрегната предвид предстоящите избори в страната", коментира в студиото на "Денят ON AIR" арабистът проф. Владимир Чуков.

Той отбеляза, че другата голяма криза, на която трябва да се обърне внимание, е иранската ядрена програма.

"Всички виждаме какво се случва ежедневно. Доверието, в онези, които крепяха сделката за ядреното споразумение, е напът да бъде напълно изгубено. Не става въпрос единствено за преустановяването на иранската ядрена програма. Става въпрос за куп неща, които е възможно да се появят като последствия", допълни още Чуков.

Пред Bulgaria ON AIR експертът уточни, че САЩ поставят акцент върху лимитиране дейностите на ядрените съоръжения в Иран, докато европейците - и върху балистичната програма. Защото просто Европа е твърде близо.

"На практика се създават две паралелни гнезда на напрежение, които по един или друг начин използват като инструмент проблема с мигрантите", отсече гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

Вчера Европейският съюз публикува съвместно изявление, в което се посочва, че отхвърля "ултиматума" на Иран относно по-нататъшното изпълнение от Техеран на ангажиментите, поети през 2015 година в Съвместния цялостен план за действие (JCPOA), известен още като иранското "ядрено споразумение".

Иранският президент Хасан Рохани пък определи 60-дневен краен срок за останалите си партньори в сделката и най-вече за ЕС да предприеме конкретни мерки, за да реагира на санкциите на САЩ, насочени към иранския петролен и банков сектор. Дотогава Техеран повече няма да спазва ограниченията за добиване на високообогатен уран, описани в сделката.

След съобщението на Иран френското правителство предупреди за ескалиране на напрежението, ако ядрената сделка бъде нарушена, а Германия заяви, че иска запазване на ядреното споразумение.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи допълнителни санкции на Иран, насочени към рудодобивния сектор и производство на метали като желязо, стомана, алуминий и мед.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
Викинга преди 1 година
Разговори с позиция на силата водят към ада! Забраниха на Иран да продава петрол и куп други неща, и ето реакцията, какво очакваха САЩ, да им падат всички на колене!)), да им станат и васали, като европейските държави!)), дааа, да живееш на чуж гръб цял живот е лесно, но рано или късно ще си платиш!!! Каквото повикало, такова се обадило!!!
3
2
 
17
 
! Отговори
Лощият Иран и добрия преди 1 година
ЕС. Само дето ЕС е безгласна дума и на никого не му пука за думите му. Иран чакаха цяла година ЕС да направи нещо по изтеглянето на САЩ от сделката, защото не ЕС а именно САЩ са страна по нея. С или без ЕС разлика няма. САЩ не стига, че вероломно се отрекоха от подписа си но и наложиха огромни санкции на Иран. Какюо им остава на иранците - да паднат на земята и да се молят ли? Работата върви към потопени американски кораби и много погребения. За съжаление това е именно целта на САЩ
2
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Чуков"

Все едно каза Айнщайн, Тръмп, Борисов ... Абе дори и Трифонов.
Нищо против въпросният човек, но е сравително неизвестен...
1
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този професор е компетентен по целия Близък и Далечен Изток. Нищо не познава, но трябва да се печелят пари от запълване на празно телевизионно време.