8600 войници, 50 кораба... НАТО е в Балтийско море, а Русия е нащрек

Начинът, по който Москва реагира на учението "Балтопс", напомня за времето на Студената война
15 юни 2019 20:08,
279
8600 войници, 50 кораба... НАТО е в Балтийско море, а Русия е нащрек
Снимка: Reuters

Когато НАТО провежда учения в Балтийско море, Русия винаги е нащрек. След анексията на Крим Алиансът полага все повече грижи за източния си фланг, като обяснява това с необходимостта от защита на трите балтийски държави Естония, Латвия и Литва, които са и бивши съветски републики. През последните няколко години не липсваха инциденти над Балтийско море, при които самолети на НАТО прихващаха или ескортираха руски военни машини, припомня "Дойче веле".

"Русия е балтийска страна, ние отчитаме този факт," казва Андрю Люис, вицеадмирал и командир на Втори американски флот: "Въпреки това Балтийско море и въздушното пространство над него са международни територии и ние имаме право да ги използваме в съответствие с международното право".

Ежегодното военноморско учение на НАТО “Балтопс” ще продължи до 21 юни. В него са включени общо 8 600 войници, 50 кораба, две подводници и 40 самолета. Подобни учения се провеждат от повече от 40 години. По данни на НАТО в него участват 16 държави, включително Швеция и Финландия.

Учението този път покрива пълния спектър от възможни военни действия: от унищожаването на мини и подводници до противовъздушната отбрана и отбиването на от "вражески кораби".

Тазгодишният "Балтопс" все пак е по-различен от друг път: това е първата военна акция на новия американски флот в Европа. Основната му зона на действие е Северния Атлантик. По времето на Студената война флотът игра важна роля, включително и в "Кубинската криза".

През 2011 г. Втори американски флот бе разформирован, тъй като тогавашната американска администрация под ръководството на Барак Обама оценяваше заплахата от страна на Русия като ниска. През 2018 г. флотът бе възроден "в отговор на нарастващата военна дейност на Русия в Атлантическия океан", както се казваше в съобщение на НАТО.

Начинът, по който Москва реагира на учението в Балтийско море, силно напомня за времето на Студената война.

В деня, в който войници от НАТО упражниха десант на естонския остров Сааремаа, руският военноморски флот проведе обучения по потапяне на "вражеска" подводница в Балтийско море, а в съседния Калининград се извърши симулация на ракетна атака срещу "вражески" кораби. Очевидно Русия следи зорко военните учения на НАТО и в отговор на тях провежда свои собствени тренировки, макар и не така мащабни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
6
 
4
 
! Отговори
русские обоcpались преди 4 години
чуха за учение на НАТО и се абадрискаха :)
196
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАТО пред границата на Русия прави учение, но не било точно НАТО. Останалите участници са като нас наблюдатели. И кой сега е виновен. Желязна демократическа логика.
195
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До като руснаците се държат като аборигени никога,ама никога няма да станат "бяла"държава!Тия учения на НАТО се правят от 40 години и то във водите на държавите които участват в него!Какъв им е проблема?!
194
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои дразнят руския мечок като неканени го посещават, но забравят, че той понякога връща визитата я в Париж я в Берлин!
193
3
 
16
 
! Отговори
Путкин преди 4 години
8500 човека са наполовона на феновете на Ботев Пловдив! Как ли ще стреснат някоя държава!? Аман от *** заглавия и драсканици.
192
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ревете срещу НАТО?На ученията в Шабла бяха поканени и сръбски пилоти на Миг-29.Сърбите не ги е страх, а руснаците ги е страх. Е как така???
191
15
 
7
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 219Ми аз например съм ходил и в Русия и в САЩ.И няма смисъл да лъжеш такива като нас, откажи се.Ако сам си вЕрваш, това е друго!Но не убеждавай нас, атеистите.Някой вярва в Исус Христос, друг в Мохамед, трети в Буда. А има и такива като тебе - вярват в Русия.
190
7
 
19
 
! Отговори
раша наша преди 4 години
НА РУСИЯ МНОГО МУ ПУКА ЧЕ СА 8600 ВОИНИЦИ ЩЕ ПЛЮЕ И ЩЕ СЕ УДАВЯТ И ЧЕ СА 50 КОРАБА ДА НЕ СЕ ПОВТОРИ С КОРАБА КАПИТАН КУК ВСИЧКИ ПОДАДОХА В ОСТАВКА КОЛКО СТЕ СМЕШНИ НАТОВСКИТЕ КУКЛИЧКИ
189
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Gastrol na chujdi artisti v bolshoi teater... ne e zle...neka da pozabavliavat ala pugachova i drugite ruski babichki...
188
26
 
10
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
До Garrincha 205 Ако не бяха САЩ и Англия--твойта руска *** днес нямаше да съществува.
187
0
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
До прекрасна статия 217Селото оставя следи за цял живот-един мъдър българин го беше казал.Та и твойта простотия-ще я носиш до гроба.
186
13
 
46
 
! Отговори
Марко преди 4 години
Не съм за руснаците , но да ви кажа , че най - уважаваната нация на Тенерифе е руската . Когато минава руснак му правят шпалир , магазини където хавайката е 300 евро , джинсите са 600 евро , пазаруват само руснаци в кеш , англичани , франсета изобщо не влизат . Местните като чуят ,, русо " се подмокрят .
185
12
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еййй представяте ли си Русия или Китай да направят такова учение до границата на САЩ.Онеци ще изпаднат в истеричен припадък. Чак пяна ще им излиза от устите.Ама като го правят те, другите държави трабва да се навеждат учтиво и да не надупват.Докато САЩ им дрънкат с оръжия до границата.Леко тъпо това
184
52
 
16
 
! Отговори
Много напред преди 4 години
е Русия, средната заплата е по-ниска от България! Че се въоражават и ще правят Студена война, поне последната си спомням как свърши, с помощи за изхранване на населението! Те и преди бяха изпреварили на пропаганда, *** се пльоснаха! И не е виновен Горбачов, ами тъпата им природа!
183
20
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледам, всички обсъждат без да са ходили нито в Русия, нито в Америка. Водят се по стари знания. В момента в Русия са много по напред от САЩ,нямате си и най-малка представа какво е в Русия в момента,няма нищо общо с Русия на горбачов от преди 30 години. Не знам какво ще е след Путин но за сега Русия е много напред икономически мислите че санкциите ги спират? :) Не!!!Санкците срещу нея вредят на такива като нас. Когато им наложиха санкции, всички колеги западни компании отвориха заводи в Русия.
182
8
 
37
 
! Отговори
референдум-дум преди 4 години
Скоро във вече бивша Украйна ще има референдум за присъединяване към Крим.
181
10
 
41
 
! Отговори
прекрасна статия преди 4 години
Прекрасна статия. Благодарение на нея намразих още повече Сащ, Нато и ЕС, и заобичах още повече Русия, Донбас, Крим, Путин и КГБ! И гледам само Россия 24!
180
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се направи едно проучване. Русия е около Москва. Низвън нея са други племена и други националности. Тук във форума има едни се взимат за руснаци. Но ми се струва , че и те не са 100%.
179
5
 
18
 
! Отговори
DW - фабрика за лъжи преди 4 години
DW е враг на народа. Както казва шефът на света, Доналд Тръмп.
178
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И два камиона с пемперси са включили в учението.