Ормузкият проток: Дрънкане на оръжие или нова война?

Оттам минават една пета от световните доставки на петрол
17 юни 2019 20:42, Елка Василева
29
Ормузкият проток: Дрънкане на оръжие или нова война?
Снимка: архив, Reuters

Ормузкият проток е ключов не само от военна гледна точка, но и от икономическа: през него преминават близо една пета от световните доставки на петрол от Персийския залив. А от САЩ идват все по-тревожни новини.

Цената на петрола от сорта „Брент“ се повиши в Лондон с повече от 2%, достигайки в петък до 61,31 долара за барел, а в Ню Йорк цената на американския „West Texas Intermediate“ също скочи с близо 2% до ниво от 52,28 долара за барел. "Ситуацията в региона е опасна", казва Елизабет Дикинсън, анализатор на Международната кризисна група (МКГ). "Всяка грешна преценка или недоразумение може да доведе до ескалация".

В средата на май се стигна до инциденти в Ормузкия проток - тогава Саудитска Арабия съобщи, че два петролни танкера са били повредени от умишлен саботаж. В средата на миналата седмица напрежението се покачи, след като стана ясно, че два други петролни танкера са тежко засегнати от предполагаема атака. САЩ смятат, че Иран носи отговорност за нападението, пише Дойче веле.

Напрежението САЩ – Иран: На прага ли е нов военен конфликт?

Ормузкият проток свързва Оманския с Персийския залив. Протокът е един от най-важните водни пътища в света и играе ключова роля за транспортирането на нефт от региона на Персийския залив. Близо една пета от световния пренос на петрол преминава през Ормузкия проток. През първата половина на миналата година това са били около 17,4 милиона барела дневно.

Според анализатори от консултантската фирма Vortexa глобалните потребности от петрол възлизат на около 100 милиона барела дневно. Ормузкият проток е не по-малко важен и за преноса на втечнен природен газ LNG от Катар. Емирството е най-големият световен доставчик на тази суровина.

Невралгично място

Морският коридор свързва крайно различни по политическа ориентация, богатство и военни възможности страни като Саудитска Арабия, Иран, ОАЕ, Кувейт и Ирак. В най-тясната си точка протокът не е по-широк от 50 километра, а водният  коридор, през които безопасно могат да преминават огромните танкери, е не по-широк от три километра във всяка посока. Това превръща мястото в невралгична точка, която лесно може да бъде овладяна. Затова за нея постоянно се говори в различни конфликтни сценарии на воюващите в региона държави.

Още по темата

Съвсем наскоро началникът на генералния щаб на иранската армия Мохамед Багери предупреди, че Ормузкият проток можел да бъде изцяло затворен, ако не бъдат прекратени "враждебните действия“ срещу страната. Той имаше предвид санкциите на САЩ заради ядреното споразумение с Иран. Според информационната агенция "Исна" Багери е казал дословно следното: "Ако нашият петрол не може да се транспортира през морския проток, оттам със сигурност няма да преминава и петролът на други държави".

В същото време от американска страна се увеличават тревожните новини: американската армия прехвърли свои  бомбардировачи B-52 към Катар, а по-рано този месец изпрати в Персийския залив и самолетоносача "Ейбрахам Линкълн". В тази връзка Джон Болтън, съветник по въпросите на националната сигурност в Белия дом, отправи към Иран следното предупреждение: "Всяко нападение срещу интересите на САЩ или на техните съюзници ще получи твърд отговор".

Опасно дрънкане на оръжия

Има и друго тревожно обстоятелство: преди години Конгресът във Вашингтон отказа да даде на американския президент пълномощието за използване на военна сила срещу редовната армия на Иран - но забраната не се отнася за действия срещу терористи. А миналия месец правителството на САЩ определи елитната Революционна гвардия на Иран като терористична организация.

За първи път досега Съединените щати поставиха едно военно формирование на чужда държава в списъка с терористичните организации, в който иначе фигурират групировки като т.нар. „Ислямска държава“ или Ал Кайда. При това Революционната гвардия е фактически най-важната въоръжена сила в Иран, далеч по-значима от класическата армия.

Дрънкането на оръжия в региона има сериозни последици и за световната икономика. Уейн Гордън, експерт по въпросите на суровините към UBS, заяви наскоро: "Всички геополитически напрежения, които засега са непредвидими, могат да вдигнат цената на петрола до 100 долара за барел".  Тоест – с близо една трета повече, отколкото в началото на  седмицата.


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
злото е.сашко
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дано започне война, но едва ли. Това е тактика на световните "спасители" да разбият де що може държави които не им играят по свирката. Време е ТСВ! Региона е напълно подходящ за хвърляне на тонове железа.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Още на следващия ден ще му отидат корабите на дъното." - те точно така се канят да затворят протока.........
19
4
 
15
 
! Отговори
Дойче Дезинформеле преди 11 месеца
"Ормузкият проток: Дрънкане на оръжие или нова война?"

Не, просто безобидно мучене на гладни безпомощни говеда от Задморски Рогатистан.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русия печели от петрола.
17
4
 
12
 
! Отговори
Во Нгуен Зиап преди 11 месеца
Ние сваляхме Б52 с обикновени картечници.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен до 15 преди 11 месеца
Ами нямало е сащ, пише от средновековието насам, което ще рече вече наши дни, чети.
15
1
 
7
 
! Отговори
Аз преди 11 месеца
съм минавал няколко пъти и го знам като Хормуски проток, там има и такъв остров-Хормус, северно от протока. Така му викат и арабите и иранците
14
3
 
12
 
! Отговори
До 11 преди 11 месеца
В средновековието е нямало САЩ :)
13
3
 
32
 
! Отговори
срам и позор преди 11 месеца
Моряци са намерили на един от нападналите танкери останки от американски ракета AMG 114,която е на въоръжение на безпилотни апарати на САЩ!!!
12
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен до 11 преди 11 месеца
сащ е основния виновник, за всички военни конфликти след втората световна война на тази планета. От средновековието насам всичко беше истинско след като се намеси изскуствената държава сащ всичко стана менте, целия живот стана изскуствен.
11
51
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
САЩ е основна движеща сила на тази планета,всичко друго е гранде менте от средновековието
10
7
 
45
 
! Отговори
Индианеца Джо преди 11 месеца
И един жив американец да остане по света ще има войни!
9
2
 
30
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 11 месеца
До 6


Интересни са коментарите под видеото. Дори американците виждат приликата с Ирак.
8
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
това не им е ирак първо
и това не са русия и китай от онова време
а вчера и ииндия качи вносните мита на американски стоки
гърчове краварски пред китайския валяк
7
3
 
22
 
! Отговори
SS преди 11 месеца
САМО ДРЪНКАНЕ НА ОРЪЖИЕ.ДОРИ И ДА СЕ СТИГНЕ ДО ВОЕННА ЕСКАЛАЦИЯ ПРЕДПОЛАГАМ ЩЕ ИМА САМО ВЪЗДУШНИ УДЪРИ.ДО СУХОПЪТНА ОПЕРАЦИЯ НЯМА ДА СЕ СТИГНЕ.
6
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако знаете англ. и имате 10 мин., пишете в ютюб Trump Faking Tanker Evidence. Вижте го само как нагло лъже, притиснат за война от еврейските си господари и как американци го разобличават и правят на нищо.
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 5

Случайно да имаш 25 трилиона долара да помогнем на големия брат или затягай каиша или затягай бюзука или и двете.
4
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Война им се привижда само в главите на "журналистите".
3
34
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
САЩ носят мир и благодат и демокрация.