Мирна конференция за Либия събира световните лидери в Берлин

Форумът предизвика много противоречия
19 яну 2020 09:30,
33
Мирна конференция за Либия събира световните лидери в Берлин
Снимка: БГНЕС

Представители на над десет държави, включително и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, държавният секретар на САЩ Майк Помпео и руският президент Владимир Путин се очаква да участват тази неделя в конференция в Берлин, целяща да се постигне мир в Либия, информират световните агенции, пише bTV.

Още по темата

За участие във форума, чийто домакин е германският канцлер Ангела Меркел, са поканени също премиерът на международно признатото либийско правителство Файез Сарадж и командирът на т.нар. Либийска национална армия Халифа Хафтар.

По-рано тази седмица в Москва се състоя конференция с цел сключването на споразумение за прекратяване на огъня в Либия. Маршал Хафтар я напусна, без да подпише.

Форумът в Берлин предизвика много противоречия заради поканите за участие. Тунис обяви, че няма да участва в международната конференция за съседна Либия, планира за днес в Берлин, защото страната получила късно покана от домакина Германия, предаде Франс прес. Гърция също изрази своето недоволство, че не е поканена миналата седмица.

В интервю за панарабския вестник "Аш Шарк ал Аусат", публикувано тази събота, специалният пратеник на ООН за Либия призова за изтегляне на всички чуждестранни бойци от северноафриканска страна. По думите на Гасан Саламе в германската столица ще се положат усилия за прекратяване на незаконния трафик на оръжие за Либия.

Вътрешен документ на ООН сочи, че цел на конференцията е постигането на дългосрочно трайно примирие в Либия и прилагането на оръжейното ембарго.

Либия изпадна в хаос от 2001 г., след като бе свален от власт дългогодишният диктатор Муамар Кадафи. Сега в страната има две паралелни правителства: признатото от ООН на Сарадж в Триполи и второ в източния град Тобрук, което е лоялно на Халифа Хафтар.

Европейските държави искат стабилизиране на Либия, която заради вътрешния хаос стана главният транзитен пункт за мигранти от Африка към Европа през Средиземно море, припомня ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
rarnic преди 1 година
what is a mmonkeypox? did you hear about it? RAR
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мирната конференция е руска геополитика и не трябва да има руски мир в Либия. Трябва да има американска и европейска война и бежанците да бягат към Европа.
21
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А г-н Борисов не е поканен. Какви решения ще вземат без най-видния политик и дипломат в света?ы
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз питам долу коментиращите българи как така подкрепят един терорист псевдо маршал Хафтар на когото армията му се състои от наемници Руснаци,суданци,египтяни,Ами ако и в България се роди един като Хафтар и тръгне от Кърджали към София
19
2
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Я!..Не мернах името на "Световния Миротворец"-Банкянския хулиган и бияч!!!..Ако наистина не са го поканили,значи напъна им ще бъде без резултат!..Зер "1" га нема..Ако обаче га викнат да им носи питиетата,очаквайте огромен и бляскав успех на начинанието...
18
2
 
3
 
! Отговори
До20 преди 4 години
Абе хората да не са сляпи, с тоя износ на псевдо демокрация и цветни революции САЩ разсипа ха държави райски кътчета преди, нашите доктори ходеха там да работят и помнят, но най много пострада Европа, напълни се с мигри и опасен ислям плюс тези от бившите колонии, няма вече спасение, уви
17
3
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
КОНФЕРЕНЦИЯТА НЕ Е ЗА МИР А ЗА ПОДЕЛЯНЕ НА ЛИБИЯ МЕЖДУ УЧАСТНИЧКИТЕ В КОНФЕРЕНЦИЯТА!!!ЕДНО КЪМ ЕДНО ЩЕ Е С БЕРЛИНСКИЯ МИРЕН ДОГОВОР!!! ЕДИН ЩЕ СИ ЧОПНЕ ИЗТОЧНА ЛИБИЯ А ДРУГ ЩЕ ПРИБЕРЕ КНЯЖЕСТВО(СУЛТАНАТ) ЛИБИЯ!!ЛИБИЯ НАЙ-МАЛКО НА 2 ПАРЧЕТА СЛЕД ПРЕГОВОРИТЕ :) ЕДНО ПАРЧЕ ЗА ФАЩ, ЕДНО ПАРЧЕ ЗА ФЕДЕРАЦИЯТА А МОЖЕ И ИРАН И ТУРЦИЯ СЪЩО ДА СИ ПОИСКАТ ПАРЧЕ!!!
16
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9Кадафи не е пазел Европа от бежанци, а я рекетираше с бежанци, докато му видяха сметката.Сега Путин и Ердоган искат да управляват каналджийството на бежанци от Африка за Европа със същата цел - рекет.
15
9
 
4
 
! Отговори
Риторичен ? преди 4 години
Абе какво дири рускотурската империя в Либия !?....да управлява бежанския поток от Африка за Европа ли ???
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Берлин са поканени Лигата на Африканските държави, Лигата на Арабските държави, европейски лидери, сред които Емануел и даже Борко.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Където има хищници, там ще има и жертва, която ще бъде разкъсана и изядена. Нефтът на Либия трябва да бъде заграбен, а либийският народ върнат стогодини назад. Да живее демокрацията
12
3
 
14
 
! Отговори
реконтраадмирал преди 4 години
НАТО бомбардира Либия и я върна в каменния век, а сега искат да я възстановяват? За да я бомбардират отново ли?!
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като световните хищници съсипаха Либия, сега правят нов Берлински конгрес; На нас, българите, всичко това май ни е до болка познато?
10
5
 
7
 
! Отговори
Джибриль преди 4 години
Тия германци се изживяват като някакъв фактор какъв смях.
9
5
 
14
 
! Отговори
Защо бе преди 4 години
Кадафи пазеше Европа от Африканските бежанци а НАТО нападна Либия и я съсипа!!!и видяхте какво стана с Европа, катастрофа.
8
2
 
14
 
! Отговори
Цирк преди 4 години
Странно е че повечето от очасничките в тази "мирна"конференция нападнаха,съсипаха и разграбиха Либия преди години?!
7
3
 
6
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Тази конфренция ням да донесе добро за Либия. Тя не за нейното обдиненние и спиран на насилието. Тя е за разделянето на Либия на 2 части. Така наречените Велики сили, са видяли, че компрадорското правителство в Триполи скоро ще падне и серазтичаха като на пожар. Генерал Халифа е патриотът, който желае да обедени Либия.
6
3
 
4
 
! Отговори
И.Б. преди 4 години
Помните ли, че по време на режима на Кадафи български медицински сестри бяха обвинени неправомерно в заразяване на новородени със СПИН? Дали главнокомандващият въоръжениет сили се казва Сарадж, Хафтар или Кадафи - всеки иска да забогатее от продажбата на нефт. Че гражданската война поражда емигранти, не ги интересува, нали я има Европа да ги приюти.
5
1
 
4
 
! Отговори
2001 ли? преди 4 години
Ако взаимното клане в Либия беше започнало десет години по-рано, а не през 2011 г., досега нямаше да е останало кого да помиряват. Защо не опитате за разнообразие да предложите поне един текст без никакви грешки?
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вътрешен документ на ООН сочи, че цел на конференцията е постигането на дългосрочно трайно примирие в Либия и прилагането на оръжейното ембарго. И кой ще контролира прилагането и спазването на оръжейното ембарго? ООН ли? Не е ли ясно от сега, че Пиндостан ще продава оръжие на враждуващите, а ООН ще се прави на неразбрал и невидял?