България може и да изключи Huawei от изграждането на 5G мрежи

Страната ни вероятно ще се присъедини към Чехия
31 яну 2020 10:43, Ния Христова
29
България може и да изключи Huawei от изграждането на 5G мрежи

Миналата година през декември Чехия забрани на операторите в страната да използват софтуер или хардуер, производство на китайските гиганти Huawei и ZTE. Възможно е България да приеме едно подобно решение. Темата коментира експертът Ясен Гуев в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Проблемът, за който САЩ говорят, е реален", коментира Гуев. Той смята, че това е политическо решение, тъй като Китай е конкурент, който може да злоупотреби с достъпа до мрежата за събиране на данни и манипулиране.

"Проблемът е, че в Китай държавата може да поиска най-различни типове услуги от китайските компании и те няма как да откажат".

Според Гуев конкуренти на Huawei може да се търсят в лицето на Nokia, Ericsson и евентуално Samsung. Това са компании с огромен опит. Той отбеляза, че премахването на китайския гигант ще намали конкуренцията, което от своя страна води до риск от увеличение на цените.

"Huawei не може да бъде изключена напълно", добави Гуев. Той поясни, че от САЩ нямат възможност да изградат 5G изцяло без китайската компания.

"САЩ никога не са използвали китайски компании като доставчици. В Европа огромна част от телекомите обаче ги използват, защото те са добри и предлагат добри цени".

Според Гуев решението у нас ще е в ръцете на Държавна агенция за национална сигурност и националния координатор по киберсигурност Явор Колев.

"Ще трябва да има национални решения", подчерта Гуев. Исканията от Брюксел по въпроса значат, че е необходим повече инженерен капацитет от страна на държавата.

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

 


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия Huawei скоро ще завършат 5G мрежата, в Европа също изгражад с темпове тази мрежа а само наведените слуги на САЩ мислят !
23
1
 
2
 
! Отговори
Iordan Ivanov geolog преди 1 година
НАглата диверсия с GREY DEATH ACtivators засегнала вече Китай се подържа от дигитално холограмни оръжия за масово проникващо поразяване. НА филми от днеска се виждат черни чуми/black death mass murderess koito пристигат със самолети от Китай..Активирани са с Black death activators вградени в смартфони..За експерти виждат се като много бързо движещи се черни сенки високи над 190 сантиметра..
22
3
 
4
 
! Отговори
JJIvanov geolog преди 1 година
ЗАбранява се изграждането на 5G ,6G и други по мощни анти земни и анти КЛИМАТИЧНИ МРЕЖИ.ПРИ анализи е констатирано подържане на исключително жестоки оръжия увреждащи Земята ,климат аи земното ни ядро..Цитираните смартфони имат вградени анти змени и анти климатични и мощни анти човешки спец раз техники вкл холограмни,дигитални и видео терористични оръжия нарочно вградени.
21
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи държавите, в които ще се използват китайски технологии за 5G мрежата ще дръпнат с година, две или три пред САЩ, България и който там още се е минал да не използва най-добрата технология. Самото съществуване на тази мрежа в една държава е огромно предимство за тази държава.
20
17
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Много обичам, когато руските тролове вият за протекционизъм и защита на Европа от САЩ, но са готови да се наду пят на Китай. Ами естествено, че това е стратегическа област и не може да се допускат такива като Китай, Просия или от сорта шитхоли.
19
12
 
5
 
! Отговори
СПЕЦИАЛИСТ преди 1 година
5G мрежата е изключително вредна за всички живи организми. Тя е като микровълнова печка и буквално,, ПЪРЖИ"човешкия мозък! Всичко живо което е близо до нея измира, най вече птиците! Тази мрежа ще бъде експериментирана в няколко,, бананови"държави за да,, просперират"а истината е за да се изследва нейното влияние върху човека! Разбира се ще има защитни пледоарии от наши лидери в ползата от 5G мрежата, защото ще бъдат стимулирани от финикийски знаци, така че я очаквайте и не Се чудете за рак и дру
18
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо не ни трябва 5 джи,вредно е за здравето на хората. И от къде на къде ще спирате софтуер и хардуер на един от най-добрите производители на пазара Хюауей?
17
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
поредният "експерт", щедро възнаграден да се прави на шут
16
2
 
29
 
! Отговори
Немеца преди 1 година
Не разбирам от тази тематика. Разбирам единствено, че всички европейски държави с изключение на Чехия ще си изграждат системите с китайците. Ние пак, понеже сме най-умни и очевидно васали на САЩ, ще търсим някой друг с не дотам ясна технология пък и по-скъпичка цена. Евала... Страотну
15
1
 
12
 
! Отговори
19, това го знам преди 1 година
Вкъщи си имаме старши мрежови администратор и млад, но напорист системен администратор, който вече гони старшия по заплата. В местните поделения на чужди фирми, разбира се. А държавата ни, яхната от смайващо невежи и слабоумни хорица, се опитва с трици маймуни да лови. Като знам колко плащат на служителите от IT във Външно, не знам да се смея ли, да плача ли. Затова и информационната ни сигурност в която и да е администрация е като врата в полето.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Брей може би, ако някой в България се наеме да направи и свестни системи, които независимо от мрежата ще са защитени ... ама какво говоря - предлагаха 1500 лева месечна заплата за ОТГОВОРНИК ЗА КИБЕР ЗАЩИТА. Не че нещо, ама има компании дето ще дават по толкова на седмица + 5 цифрени бонуси на година, при това в България. В САЩ топ специалистите правят по 1500 лева на ден. Без пари не става.
13
3
 
32
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
ХА-ХА!Глупости ! Фашингтон е казал,София -се подчинили и подмазала!
12
2
 
11
 
! Отговори
Брей преди 1 година
Много свободна и честна станала пазарната конкуренция напоследък. Особено откакто на вече бившия хегемон малко му омекнаха крачетата и започна да я замества с "предложения, които не можете да откажете" както в "Кръстникът". Щото ако се предпазим от злоупотребите на китайското разузнаване, с данните ни няма да злоупотребяват американското или някое от европейските. Само за моите началници в Сенегал съм сигурен, че не проявяват интерес. Събират само клюки от обслужващата територия Тиквостан.
11
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До бай ПешоРазликата в САЩ е, че там трябва да е публично, наредено от съда. В Китай е:- Ало, Чан Дзян Мян!- От Меч Оу Пух! Ти ли си уе! Мерси за 12те фабрики и международната технологична компания!- Да бее, немал зор! Ся слушай Чанчо! Имаме една държава за подслушване ...И толкова.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо? Това са частни интереси, не на някакви държавни дружества!!!
9
9
 
31
 
! Отговори
бай Пешо преди 1 година
"Проблемът е, че в Китай държавата може да поиска най-различни типове услуги от китайските компании и те няма как да откажат"Ако това е проблемът, то го има и в сащ даже още по-голям. Аз лично бих се доверил на Хуавей и Китай, отколкото на САЩ.
8
3
 
34
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
Ингилизите се опънаха на САЩ и допуснаха китайците, но ние ще забраним.Така де, напоследък купуваме само американски неща и то от най-скъпите, а не най-изгодните за нас.Усеща се, че има нов посланик (генерал губернатор) и се разпорежда с твърда ръка, а баце вика - йес сър!
7
3
 
31
 
! Отговори
МОЖЕ, МОЖЕ преди 1 година
може даже и без 5G, може и без ИНТЕРНЕТ. За какво са ни нас *** комунистически технологии. Трябва само правилните, американски. ГАЗ, НЕФТ, АЙФОНИ и дуги правилни неща. Само дето много скъпо ги дават пущините. Всичкото злато вече ни взеха и няма с какво да им платим. Пък и 5G не са ги направили още в САЩ, за разлика от КИТАЙ
6
1
 
18
 
! Отговори
КОЛОНИЯТА РБ преди 1 година
може и двата вола да подари на БЕЛИЯ ДОМ
5
12
 
4
 
! Отговори
Чиновник преди 1 година
Спокойно бе, ще изключим всякакви мобилни мрежи и ще преминем към рублата, вместо към еврото. Тогава простолюдието ще сте доволни.