Учени искат да правят AI, ще изследват мозъка на... геймъри

Ще наблюдават какви решения взимат, къде движат очите си
14 фев 2020 22:14,
9
Учени искат да правят AI, ще изследват мозъка на... геймъри
Снимка Pixabay

Учени искат да изследват мозъчните импулси и движенията на очите на геймърите и с получената информация да създадат изкуствен интелект за военни цели, пише New York Post.

Американската Агенция за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната е инвестирала повече от 300 хил. долара за това проучване на екип от Института за изкуствен интелект в университета в Бъфало, пише "Фокус".

Учените смятат, че за подобряването на процеса на учене на изкуствения интелект може да се използва именно човешкия мозък, наред с другите подходи, които включват наблюдение на поведението на мравките например.

Те смятат да изготвят проучване сред 25 геймъри, което ще включва стратегически и игри в реално време, като популярните заглавия "StarCraft”, "Stellaris” и "Company of Heroes”.

"Идеята е в крайна сметка да създадем 250 летящи робота, които да работят в сложни ситуации. Например може да загубят видимост, заради дим по време на авария. Роботите трябва да могат ефективно да комуникират и да се адаптират към такива предизвикателства", казва Соума Чоудури, асистент професор по механическо и въздушно инженерство, част от екипа.

Докато геймърите играят, учените ще наблюдават какви решения вземат, ще следят движението на очите им и ще засичат мозъчната им активност. Информацията след това ще бъде използвана в създаването на сложни алгоритми, които ще помагат на системите с изкуствен интелект да действат "по-умно".

"Не искаме системата за изкуствен интелект просто да мимикира човешкото държание. Искаме тя да получи по-дълбоки разбирания за мотивите за човешките действия. Това ще доведе до по-напреднала система за изкуствен интелект", заяви Чоудури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Хубен преди 4 години
Геймър-старшина няма! За тая цел се изисква наличие на поне 1 грам мозък!
7
3
 
1
 
! Отговори
Грешка преди 4 години
Геймърският мозък е най-недоразвит. Точно такъв ИИ им трябва на сатнистите от ФАЩ. Ще бъде ***, необразован и лишен от въображение джендърогеймъроромей без морални задръжки. В България има такива. Имаше един заклал човек с брадва защото го ядосал. Може да им го пратим да го изследват. Ега си мръсниците.
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Те смятат да изготвят проучване сред 25 геймъри, което ще включва стратегически и игри в реално време, като популярните заглавия "StarCraft, "Stellaris и "Company of Heroes."Ъхъ. Смятат те. То вече има самообучаващ се AI, който играе на доста повече игри. Особено интересен е на StarCraft 2, има игри и срещу световния шампион, направо го размаза.ИИ-то се казва AlphaStar и е разработка на DeepMind. Текущо е "осакатен" до мислене с 15 хода в секунда, за да може човека играч да има шанс :)
5
4
 
2
 
! Отговори
Българина преди 4 години
Да изследват мозъка на Бойко и да разберат как човека продължава да живее само с едн мозъчна клетка.
4
2
 
1
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Биткойн-а също!
3
3
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Всяко играене на компютърна игра обучава сатанинския изкуствен интелект!
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оо та те още преди 15 год направиха това с играта Каунтър Страйк.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не бих се хванал да правя военни разработки..