По-лесно е да се съкратят хора, отколкото да получиш 60% помощ!

Това алармират от Стопанска камара във Варна
30 мар 2020 15:36,
33
По-лесно е да се съкратят хора, отколкото да получиш 60% помощ!
Снимка: БГНЕС

Очаква се криза, която да е съизмерима с тази от 2008-2009-та година. Това коментира  изпълнителният директор на Стопанска камара във Варна Огнян Спасов, съобщава Радио “Фокус” – Варна.

Още по темата

Спасов посочи, че в следващата една година несъмнено ще има рецесия и спад на търговията, както и спад на производството. По думите му, банките първи са реагирали на ситуацията, защото са спрели кредитирането на строителството, примерно. “Това е показателно, че инвестициите ще паднат”, посочи Огнян Спасов.

Според специалиста в момента е прекалено рано да се говори за фалити на фирми във Варна, но пък за сметка на това са започнали съкращения на хора.

Владислав Горанов: Готвим актуализация на бюджета и заем от 1 милиард

Огнян Спасов посочи, че на места съкращенията достигат 20-30 до 50% от личния състав на фирмите. Особено засегнати са фирмите, които работят с износ за Италия. Експертът посочи, че те не могат да си изпълняват договорите, защото съответната страна е спряла плащанията.

“В общи линии промишлеността във Варна не е много голяма, но пък някои от по-големите заводи продължават да си работят и да изнасят продукцията си, въпреки затрудненията, които имат. Не знам какво е положението с Циментовия завод, но пък знам, че “Солвей” си работи нормално и продължава да изнася продукция. В града, машиностроенето горе-долу продължава да работи нормално, макар и в намален състав. Кораборемонтните заводи имат отказ от поръчки, което е лошо. Плюс това с корабите идват и екипажи, които пък са поставени под карантина. По отношение на обслужващия персонал в хотелите и ресторантите– там мога да кажа, че е най-трудно”, разясни изпълнителният директор на Стопанската камара в морската столица.

Що се касае до предприетите мерки от страна на държава Огнян Спасов заяви, че скептичен по отношение на прилагането им.

Формализмът е огромен, документооборота и той, поради което на фирмите им е по-лесно да съкратят хора, отколкото да кандидатстват за получаване на 60% от заплатите на персонала им. Вярно е, че правителството взима мерки, но процедурата трябва да се облекчи, за да могат фирмите да кандидатстват лесно за получаване на субсидията”, каза в заключение Огнян Спасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Важен е подхода на държавата към народа-не сумата на посочената помощ.
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Чичо Голяма работа! Не ми казвай че за теб сто евро са голяма работа. Не стигат и за един месец пълна мизерия. Това не решава проблеми просто затваря усти. Сърбия се дръгне както винаги че е голяма работа, но не е. На никой не му пука за нея.
26
0
 
2
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
В съседна Сърбия,която не е членка на ЕС ще раздават по 100 евро на всеки пълнолетен гражданин на Сърбия.
25
0
 
2
 
! Отговори
V преди 4 години
Криза ама къде? Предишната беше на запад щото прекалиха с кредитирането. В Китай например много след кризата на запад имотите взеха да растат неудържимо .Освен това света става все по конкурентен .
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 19 - какво отново гледате програмистите? Защо само завиждате, ако си мислите, че е толкова лесно програмирането, станете и вие програмисти! Болни мозъци.....
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 22и като няма с какво да им платиш, какво правиш? Германия ще помага на бизнеса си с 750 милиарда евро. В България, министерството било говорило с банки да отпускат кредити... ами то банките така или иначе с това си вадят хляба - с кредити. Ако на някой му трябва кредит може и сам да си го вземе без намесата на държавата. С други думи, държавата нищо не е направила
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е ама разбира се! Винаги се върви по най - малкото съпротивление! Не ни интересува оцеляването на хората които са работили за нас и създавали просперитета ни, сега е важно да запазим себе си и личните си придобивки. Най - лесно е да уволняваш. Но е гадно и нечестно. дано държавата им изплати каквото може. честност при частен работодател - когато цъфнат налъмите.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Oneкато обявиш фалит, може да отиде да си търси 4-те заплати от арменския поп
20
0
 
8
 
! Отговори
Марсианец преди 4 години
Целта е да се помогне, но като ги знам работодателите най много да съкратят персонала си отколкото да им помогнат.Друг е въпроса че ние българите, докато не пипнем и видим ползите, не вярваме на никой.
19
3
 
0
 
! Отговори
програмистите преди 4 години
програмистите са си добре - работят си от вкъщи , на високи заплати са и не ги съкращават. ние да му мислим.
18
0
 
8
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
До OneТова за 4 брутни заплати в кой кодекс го прочете:)) В тези кризисни времена най-лесно за работодателя е да съкрати служителя и да не му изплати нищо! Дори и натрупан отпуск няма да изплати. Служителя да ходи да си търси после правата в съда, ще минат години!!
17
0
 
15
 
! Отговори
Защо се чудите...!!! преди 4 години
Погледнете дИржавната АДминиСТРАЦИя. Пълна с некадърници бълваща безсмислени документи наредби !
16
3
 
1
 
! Отговори
така като гледам преди 4 години
До LilithЦелта на тази мярка е да се помогне на работодателите, които искат да задържат персонала си по време на кризата! Ти работодател ли си?
15
9
 
1
 
! Отговори
One преди 4 години
Когато съкратиш някой на постоянен трудов договор, трябва д аму изплатиш 4 брутни заплати. Кое е по-лесно викате. Прости салтаци.
14
1
 
11
 
! Отговори
кара.канчева преди 4 години
затворен завод , седиш си в къщи , а глупав работодател тегли заеми да те осигурява и да ти плаща заплата ???!!!И на Ленин не би му хрумнало !!!
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е във валутен борд, състоянието Е Цугцванг-няма Полезен ход,в тая ситуация!
12
1
 
9
 
! Отговори
Lilith преди 4 години
До така като гледамДлъжна ми е държавата. Осигурявам се за куп неща, които не ползвам. Няма право, в тежък за мен момент, да ме нарече маргинал, и да ми каже да се оправям. Не и ако иска след това да продължа да и плащам.
11
1
 
11
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
И при 60:40 и 90:10 НИКОЙ НЯМА ДА ПОЛУЧИ И ..1 лв !!! ПРАВИ СЕ ЗАЩОТО :ХАЗНАТА Е ПРАЗНА !!!!
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако това се тълкува данъчно като "държавна помощ", а то е точно такова, работодателя трябва да внесе и 10% върху тези 60%, което е извън трудовите правоотношения, но си е паричен разход за дружеството!!!!
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички да се записват на борсата. След това ще искате двоина заплата от новия - стар работодател.