Скандал: Световни банки перат мръсни пари на олигарси и наркокартели

Над 2500 документа показват, че банките са знаели за престъпните схеми, но не са реагирали
21 сеп 2020 20:00, Нели Христова
94
Скандал: Световни банки перат мръсни пари на олигарси и наркокартели
Снимка: БГНЕС

Най-голямата британска банка HSBC е позволила на измамници да прехвърлят милиони долари в целия свят, дори след като разбрала за престъпната схема, съобщават от BBC. Това става ясно от изтичане на близо 2000 доклада за подозрителна дейност, които са били изпращани от различни финансови институции. Всъщност, не само HSBC е замесена в скандала, а множество от най-големите банки в света, които са позволили престъпници да прехвърлят мръсни пари по цялото земно кълбо.

Документите също така показват и как руски олигарси използват банките за да избегнат санкции, които имат за цел парите им да не стигнат до Запада.

Файловете на FinCEN представляват повече от 2500 документа, повечето от които са файлове, изпратени от банките до американските власти между 2000 и 2017 г. Те изразяват съмнения в това, което клиентите им правят с парите си. Тези документи са едни от най-строго пазените тайни на международната банкова система. Банките ги използват, за да докладват за подозрително поведение, но те не са доказателство за неправомерни действия или престъпления.

Първо файловете изтичат в Buzzfeed News, а след това са споделени с група, която обединява разследващи журналисти от цял свят. Тя ги разпространи сред 108 новинарски организации в 88 държави. Стотици журналисти преглеждат плътната техническа документация, разкривайки някои от дейностите, за които банките биха предпочели обществеността да не знае.

Ето какво откриват те:

  • Британската банка HSBC е позвола на измамниците да прехвърлят над 80 млн. долара крадени пари, дори и след като е научила за престъпната схема.
  • JP Morgan позвола на компания да придвижи над 1 млрд. долара през лондонска сметка, без да знае кой я притежава. По-късно банката открива, че компанията може да е собственост на мафиот от списъка с 10-те най-издирвани хора на ФБР.
  • Доказателство, че един от най-близките сътрудници на руския президент Владимир Путин е използвал банката Barclays в Лондон, за да избегне санкции, които са били предназначени да го спрат да използва финансови услуги на Запад. Той е прехвърлил близо 60 млн. паунда между 2012 и 2016 година. Тази практика е започнала, след като братята му са били санкционирани. Част от парите са били използвани за закупуване на произведения на изкуството. Аркати Ротенберг познава президента на Русия още от детството си.
  • Съпругът на жена, която е дарила 1,7 милиона британски лири на управляващата Консервативна партия в Обединеното кралство, е бил тайно финансиран от руски олигарх с тесни връзки с президента Путин.
  • Обединеното кралство се нарича "юрисдикция с по-висок риск" и е сравнено с Кипър от подразделението за разузнаване на FinCEN. Това се дължи на броя на регистрираните във Великобритания компании, които се появяват в SAR. Над 3000 компании във Великобритания са посочени във файловете FinCEN - повече от която и да е друга държава.
  • Централната банка на Обединените арабски емирства не реагира на предупреждения за местна фирма, която помага на Иран да избегне санкциите.
  • Deutsche Bank прехвърля мръсните пари на групировки за пране на пари и организирана престъпност, терористи и наркотрафиканти.
  • Standard Chartered прехвърля пари в брой за Арабска банка повече от десетилетие, след като сметките на клиенти й в йорданската банка бяха използвани за финансиране на тероризма.

Документите на FinCEN са по-различни от други скандали като Paradise Papers и Panama Papers, които потресоха цял свят, защото не идват от два или три източника, а от десетки банки.

От международния консорциум изтъкват, че банките са боравили с подозрителни транзакции на доказани престъпници от цял свят и олигарси като украинеца Игор Коломойски и анголката Исабела Дос Сантос. Сред споменатите имена е и това на Ружа Игнатова - издирваната българката, която  предполагаемо е придобила 4 милиарда долара на инвеститори от цял свят чрез схемата за фалшива криптовалута OneCoin. 137 милиона долара, свързани с OneCoin са минали през нюйоркската банка „Мелън“.

Без да бъдат проверявани от големите банки, мръсните пари разрушават мечти и животи от Украйна до Съединените щати, от Тунис до Туркменистан, изтъкват от консорциума социалния аспект на проблема.

Те изтъкват редица потенциално подозрителни дейности, включващи компании и физически лица, а също така повдигат въпроса защо банките не са реагирали, след като са забелязали тази подозрителна дейност?

 


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Една четвърт от жителите на Ню Йорк не са плащали наеми от март насам.
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия отказа поканата за участие на срещата на Г-7 в САЩ, която беше отложена за септември заради корона вируса.
60
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
САЩ е най-големият брутен производител в света на петрол, би трябвало енергията да им е без пари, но в същото време 50 милиона американци гладуват а безработицата им мина 40%.
59
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Европа е само придатък на голяма евразия, която се владее от Русия. Там е бъдещето на света, там са световните ресурси.
58
1
 
2
 
! Отговори
Сега вече разбрахме преди 2 месеца
коя е най-богатата българка - 10 пъти по-богата от най-богатия българин.
57
1
 
7
 
! Отговори
Мухаха преди 2 месеца
До Анонимен
Президентът Доналд Тръмп вече призна, че е по-лесно да се покани Русия в Г-7, отколкото постоянно да се звъни на Путин, за да се изясни позицията на Москва.

Президентът Доналд Тръмп е обещал официално ЛУКСОЗЕН АПАРТАМЕНТ на Путин в започващата да се строи Тръмп Тауър в Москва, като жест на приятелство.
п.с. Проекта беше започнат и изоставен , но сега след обещанието за апартамент на Путин отново е задействан. Тръмп да не поиска и руско гражданство след изботрите? хахаха
56
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
29 Русия е мафиотска диктатура, командвана с указите на Путин. Олигарсите му, държат в ръцете си, руската икономика.Докато на запад има все пак регулаторни органи, демокрация, които неща, в Русия не познават.
55
1
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 месеца
ДО 50 -И МЕН МЕ Е ЖАЛ ЗА ВАС-- И ЗАТОВА ЩЕ СИ ГО ПРЕМЕСТЯ В ДРУГИЯТ КРАЧОЛ!
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А оръжията за масово унищожение на Саддам за които всички медии пишеха и в сената в САЩ държавния секретар размахваше "доказателства" конспирация ли бяха, или ги имаше наистина?
53
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Германия преди дни умира 13 годишно момиче, задушило се в училищния автобус, пътувайки 40 мин. с маска. От днес в Германия носенето на маски в училище е преустановено! В Китай още преди месеци съобщиха за смърт на две дечица, пак поради задушаване — играли са с маска в час по физкултура. Редовно италиански, френски и прочее сайтове оповестяват за колабирали от липса на достатъчно кислород деца.
52
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има едни такива хора, англосаксонци. Те повече от 1000 г (още преди Вилхелм Завоевателя) живеят от това, че постоянно грабят някого. Избиват индианците, отнемайки им земята в замяна на мъниста, продават им одеяла, заразени с шарка, пристрастяват половин Китай на опиум, устройват изкуствен глад в Бенгал и в Ирландия. Чудесни, добри хора. Нима биха искали да правят някому нещо недобро? Те просто искат да ни донесат мъничко свобода и демокрация. А в замяна само да ни приберат петрола, газа, златото, диамантите и всичко останало.
51
0
 
11
 
! Отговори
Кон с Пиратор преди 2 месеца
Нема са плашите. Ще обявят информацията за конспирация ... ще пуснат следващите няколко дни куп други разни "шокиращи новини" за да отвлекат вниманието на уважаемия читател ,че да забрави по-бързо и после ще извадят някакво мъгливо опровержение .... и готооово . До месец никой няма да си спомня за тази статия .

Само за тест. Някой да си спомня за "Панамските файлове" ? Скандала който разтърси целия свят... или поне така твърдяха медиите . А някакви последствия ... наказания ... санкции ... ?
50
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Ф.С.В.

ЖАЛ МИ Е ЗА ВАС!!!
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На 21.05.2019 г. Урсула фон дер Лайен е приета в Управителния съвет на Световен икономически форум (WEF), най-богатото частно НПО (Женева) което се финансираот капитал да прокарва техните интереси чрез вземането на решения за справяне със световни проблеми като глобалното затопляне, заплаха от пандемия и др. режисирани заплахи. Само два месеца след това Урсула бе избрана за председател на Европейската комисия, която пък е органът с най-големи правомощия в ЕС. Дали случайно няма връзка между тези две назначения?
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А и освен това, че не плащат данъци курворациите отчитат както обичат да казват дабъл диджит гроут, а на теб 2% което е под инфлацията (която в София е по-висока). Да не говорим он топ как дискриминират на основа възраст, ама всичко мълчи за това само изтискват младите "таланти", а после в кофата и на кучетата!
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Президентът Доналд Тръмп вече призна, че е по-лесно да се покани Русия в Г-7, отколкото постоянно да се звъни на Путин, за да се изясни позицията на Москва.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
40, колко плащат за постове извън темата? 50 копейки?
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Виновна е СКП, защото световните банки се управляват от децата на партийците от СКП.
44
2
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 месеца
ЗА КАКВО ДА ЛЪЖА? Че Банките в Бг ПРОИЗВЕЖДАТ КЛОШАРИ, ЕМИГРАНТИ, УБИЙЦИ КРАДЦИ И САМОУБИЙЦИ ЛИ? ТА ТЕ ВРЕДЯТ В ПЪТИ ПОВЕЧЕ-ОТ КОЛКОТО ПОМАГАТ НА ОБЩЕСТВОТО! ВИНОВНИ ЗА ТОВА СА ВСИЧКИ ПРАВИТЕСЛТВА 32 ГОДИНИ НАСАМ - ТЕ ДАДОХА ОГРОМНИ ПРАВОМОЩИЯ НА БАНКИТЕ! ДУМАТА "БАНКА"-В БГ Е НЕЩО МНОГО ЛОШО-ГАДНО И ИЗМАМНО! В НОРМАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ БАНКАТА Е НЕЩОТО КОЕТО СБЪДВА МЕЧТИТЕ НА ХОРАТА- МЛАД МЪЖ ИСКА КЪЩА АВАНСОВО И КОЛА ЗА ДА МОЖЕ ДА ИМА ДЕЦА И ХУБАВ ЖИВОТ-БАНКАТА МУ ДАВА КРЕДИТ-А ТУК Е ТОЧНО ОБРАТНОТО!
43
1
 
5
 
! Отговори
До бай ганююю преди 2 месеца
Новината е, че на руската перачница и се затварят кепенците. Банките, все пак са частни и срещу големи такси са се изплъзвали да не спазват санкциите срещу руските олигарси. Явно, на политическо ниво на запад, са решени вече да им вземат мръсните пари. Това може да доведе до спиране на кранчето и за разни политически проекти (в БГ включително).