Заев не иска лидерска среща в Северна Македония за България

"Имаме договор, продължаваме да градим отношенията си"
87
Заев не иска лидерска среща в Северна Македония за България
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че не вижда необходимост от лидерска среща за споровете с България, каквато предложи вчера лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, предаде ТВ 21.

"Не виждам необходимост от лидерска среща. Особено с човек, който няма позиция по нито един важен национален или стратегически въпрос", каза премиерът. Македонският език, македонската идентичност и специфика са международно потвърдени и признати от целия свят, каза Заев.

"С нашия съсед България имаме Договор за сътрдничество и добросъседство, който впрочем е подписан и на македонски език. Очакваме в духа на този Договор да продължим да градим отношенията си. Темите, произлизащи от Договора, изразяваме воля да решаваме чрез работата на комисиите, които имат компетенциите за това. Мицкоски не е за договор по която и да е тема, той търси начин как само да навреди на държавата, особено на процесите, които не водят към ЕС", каза Заев за ТВ 21.

Бившият премиер Любчо Георгиевски се очаква да пристигне тези дни в България, за да помогне за решаване на споровете между двете страни, съобщи самият той за ТВ Алсат М. Цел на посещението му е да разясни позицията на Скопие по двустранни въпроси и да помогне за това България да оцени правилно сегашното поведение на държавните ръководители на Северна Македония.

"Ако гледаме позициите на нашия премиер, на президента, Гоце Делчев е общ революционер на Македония и на България. Сега България не приема и това. Тук виждам суета у българските членове на комисията. Като че не искат да разберат, че допреди три години никой в Македония не смееше да каже, че Делчев е общ герой на България и на Македония. И аз не го казвах, защото щяха да ме разкъсат, казвал съм, че трябва да преразгледаме нащата позиция. Смятам, че дълго време мечта на българската политика беше македонски политици да кажат, че Делчев е общ герой. И сега, когато това е казано, те като че ли не разбират какво означава за един македонски политик да каже такова нещо", каза Георгиевски вчера за предаването 360 градуса. (БТА)

 


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
10
 
! Отговори
Икономист преди 1 месец
До ало_o_o ..!
Виждам, че има доста "македонци" тук и то с добър правопис на Български:) Сещам се за една, чужда за тях поговорка (Българска): Храни куче, да те лае! :) За лингвистите нека отбележа, че езикът е най-неподвластен на политиката (дори и "македомският", приет с декрет). Замислете се: падежи има във всички "славянски" езици, без Български и? Пълен и непълен член няма в никой "славянски" език, без Български и? Можете да продължите и сами:)
55
8
 
4
 
! Отговори
Незабавно преди 1 месец
Незабавно да се предприемат всички Държавни лостове за откриване във всички Областни градове на България на Македонския културно-информационен център за да можем ние българите да опознаем Македония, нейният език, култура, нейното минало, нейният принос в световната култура.
Нека всеки един от който се смята за интелигентен човек да усвои македонския език и да може да вникне в македонската цивилизация.
С нетърпение очакваме откриването им !
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой не им обръща внимание.
Пратиили двама трола да плюят по България.
Ние на такива плювни сме се нагледали вече 70 години и не мож не уплаши.
И никакви изтрезвители. Няма да даваме пари за македонски по-логи да изтезняват.
Да си ги прибира Заев пияни.
53
4
 
15
 
! Отговори
Баварец вадя от гарж преди 1 месец
Праснете им едно изтрезвително вето да се освестят. До 1945 година бях българи до един.
52
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брей, алооо, добре че го каза да ти спретнем един речник по зад-ни-ка.
51
6
 
3
 
! Отговори
ало_o_o ..! преди 1 месец
С нетърпение очаквам издаването от БАН на македонски - български - македонски речник !
Искам речник, а не ялови дрънканици.
50
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До мнение
преди време имаше една съвместна инициатива на тракийския университет в одрин и пловдивския "паисий хелендарски"за откриване и в двата университета на катедри по македонски език...
49
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да уважаваме истинскте езици и култури на съседите,
а не измислената от Сталин и Тито и от Коминтерна фалшива нация "македонци"
Промиха им мозъците, че били македонци, ИЗБИВАХА МАКЕДОНКИТЕ БЪЛГАРИ, пращаха ги в концлагери, който отказва да се пише македонец.
насъскваха ги да мразят предците си - в комунизма освен със злоба и омрази нищо друго не върви.
И всичко тво да помогне на сръбския шовинизъм да разширява държавата си.
НЕМА ДА ВИ СЕ ПОЛУЧИ!
48
3
 
10
 
! Отговори
Вето преди 1 месец
Вето
47
13
 
3
 
! Отговори
Да, .... преди 1 месец
Не мога да разбера тези които по цял ден се пенявят, дрънкат глупости от типа, че всички мислители ... от региона на Южна Европа са българи ..!
--- такова нещо няма, просто няма ...
--- аз се чувствам един достоен македонец ...!
... много ме притеснява това понятие "Северна Македония" и то ми звучи като Северна България ... и Южна България ...
46
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

ДОРИ,АКО,ДОРИ,АКО САМО ТОВА ЧУВАМ...ВЕТО!АМИ НАЛОЖЕТЕ ГО КАКВО ЧАКАТЕ?ЗАЩОТО ЗНАЕТЕ,ЧЕ БЕЗ ВЕТО ЗЛЕ,НО С ВЕТО ОЩЕ ПО-ЗЛЕ.КАКВО СТЕ ДАЛИ НА МАКЕДОНИЯ-ХИЛЯДИ ЖЕРТВИ УБИТИ ОТ БЪЛГАРИТЕ И ВЪВ ВАРДАРСКА И В ЕГЕЙСКА И В ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ...ДОКАЗАТЕЛСТВА КОЛКОТО ЩЕТЕ...ЗАТОВА И ОНИЯ ОТ БЪЛГАРСКАТА КОМИСИЯ СИ ЗАМИНАХА ОТ СКОПИЕ КАТО ПОПАРЕНИ,ЗАЩОТО МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕ КАКВИ ГИ Е ВЪРШИЛ "БЪЛГАРСКИЯ ОСВОБОДИТЕЛ"НА МАКЕДОНИЯ.
45
6
 
3
 
! Отговори
мнение преди 1 месец
Смятам, че настана време в СУ Климент Охридски, ВТУ Св.Св. Кирил и Методи и други вузове в страната да се открие специалност македонски език и цивилизация.
Ние българите знаем, че трябва да уважаваме езиците и културите на съседните народи, независимо от политиката на властимащите.
Належащо е издаването на Българо/македонски/български език.
44
6
 
0
 
! Отговори
Икономист преди 1 месец
До Анонимен
... и преди 1908 няма България?! Няма и Съединение?! ПРОМИТИ МОЗЪЦИ!!!
43
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо не строите, Заев. Единственото, което "строите" е омраза и противопоставяне.
Дори да ни притиснат, дори да се наложи да признаем БМакедония да влезе в ЕС, нищо няма да се промени.
България НИКОГА НЯМА ДА ПРИЗНИЕ ЛЪЖИТЕ, върху които се крепи и "македонската нация" и "македонския език".
Няма друг народ, който де е жертвал хората си за свободата на Македония. Защото винаги сме ги смятали за българи, както и те самите се смятаха. Вие може да продадете миналото си, НИЕ - НИКОГА.
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЪРЦИТЕ "ПРЕИМЕНУВАХА" ДЪРЖАВАТА КАТО ДОБАВИХА СЕВЕРНА И СИ МИСЛЯТ,ЧЕ РЕШИХА ПРОБЛЕМА...НО НЕ МОГАТ ДА ПРЕИМЕНУВАТ МАКЕДОНЦИТЕ И ТЕ ГО ЗНАЯТ,ЗАТОВА И В ЖЕЛАНИЕТО СИ ДА ПРИТЕЖАВАТ МАКЕДОНЦИТЕ,ПОЛУЧИХА ТУРЦИЯ И ЕРДОГАН...ХА ДА ИМ Е ЧЕСТИТО АМА ТАМ ВЕЧЕ НЕМА ЛАБАВО МОЖЕ И ДА ОСЪМНАТ С ТУРСКИ ТАНКОВЕ ПОД АКРОПОЛА.
41
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Чалгарин дудаев
НЕКА ПЪРВО БЪЛГАРИТЕ ДА СТАНАТ ДОСТОЙНИ ЕВРОПЕЙЦИ И ТОГАВА ДА ПОМАГАТ НА КОГОТО И ДА БИЛО,А НЕ ДА КОПАЯТ ДЪНОТО НА ЕС...
40
6
 
4
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 1 месец
БЬЛГАРИЯ ДА ПОМОГНЕ НА АЛБАНИЯ. ТЕ СА ДОСТОЙНИ ЕВРОПЕЙЦИ.
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

ВИЖ КАКВО ТОВА,ЧЕ ЗАЕВ И КАЗВА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ,НЕ ОЗНАЧАВА,ЧЕ ИМЕТО Е СМЕНЕНО...ЗАЕВ ОСЪЗНА НАКЪДЕ ОТИВА И НЯМА ДА Е ОЩЕ ДЪЛГО НА ВЛАСТ.ПРИ ЕВЕНТУАЛНА СМЯНА,СЪДЪТ САМО С ЕДНА ЗАПОВЕД И ВРЪЩА ИМЕТО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ.ТОВА ЧЕ НА ДЕСЕТИНА ТАБЕЛИ ДОБАВИХА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ НЕ ЗНАЧИ НИЩО...И НЯКОИ ПАРТИИ В ГЪРЦИЯ НЕ ГО ПРИЗНАВАТ ПРЕСПАНСКИЯ ДОГОВОР И ВСЕ ОЩЕ ГИ НАРИЧАТ СКОПИЕ АНЕ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ КАКТО Е ДОГОВОРЕНО.
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен
ВИЖ КАКВО *** ЩЕ ВИКАШ НА БАЩА СИ!НИЕ В ПИРИНСКО НЯМАМЕ НУЖДА ОТ СКОПСКИ УЧИТЕЛИ,ЗА ДА РАЗБЕРЕМ ЛЪЖИТЕ ВИ...ЛЪЖИ,НА КОИТО ДОРИ БЪЛГАРИТЕ НЕ ВЯРВАТ!
37
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен
никой не си е сменил името...това че чисто технически на определени места в македония е добавена думата северна не означава нищо.а преди време пендаровски каза следното-ако ние отново върнем името македония,то за нас няма да има никакви последици дори за членството ни в нато.имаме министерски съвет на северна македония,но имаме народно събрание на македония...НЕ НА ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ Е ДОБАВЕНА СЕВЕРНА В МАКЕДОНИЯ.което означава,че проблемът с гърция не е приключен.