Такситата настояват: Над 2 лева първоначална тарифа!

Сега колите возят на 70 ст. първоначална такса
50
Такситата настояват: Над 2 лева първоначална тарифа!
Снимка: БГНЕС

Над 2 лева първоначална такса за превоз иска синдикатът на таксиметровите шофьори. Шофьорите са готови за протестни действия във връзка със законовите промени, инкриминиращи незаконния превоз на пътници.

В момента масовата първоначална такса в София е 70 стотинки, минималната цена за километър превоз е 77 стотинки за дневна тарифа и 87 за нощна. Ако исканията на синдиката са приемат, първоначалната цена би скочила до 2.31 лева през деня и 2.64 лева през нощта.

Още по темата

Това би намалило драстично отказите за къси курсове, които сега са нерентабилни за водачите, заяви пред БНР Красимир Цветков, председател на националния синдикат. Той цитира данни, според които 62-70% от всички оплаквания от таксиметровите компании сега са заради отказите на таксиметровите шофьори да изпълняват курсове на къси разстояния.

При значително намаляване на отказите ще нарасне качественият показател, подчерта Цветков.

Правени са проучвания и анкети, които показват, че границата около 2.00 лева за първоначална цена е приемлива за клиентите, уточни той.

Още от края на 2019-а тече обединяване на позиции в бранша по темата нерегламентирани превози, припомни Красимир Цветков. По думите му този тип превози много сериозно са "притеснили пазара" и до момента не могат да бъдат спрени въпреки становищата на редица институции.

Протестните действия ще протекат под няколко форми – освен автошествия, се планира и постоянен безсрочен протест пред сградата на Министерството на транспорта. "Ние имаме палатки. Може би на "Гурко" ще ни е удобно, да поживеем малко на къмпинг", коментира Цветков.

Таксиметровият синдикат очаква развитието от общественото обсъждане на Наредба 34, което ще продължи до 28 ноември. Наредбата трябва да влезе в действие от 1 януари.

Друг текст в наредбата, който притеснява превозвачите, е свързан с годините за първоначална регистрация на таксиметров автомобил. С влезли в сила промени от лятото е отпаднал текст, ограничавал годините за първоначална регистрация на автомобила. "Законодателят прецени, че този текст от закона причинява притискане на пазара", поясни Красимир Цветков.

Наредба 34 обаче отново връща осемте години, което пряко обслужва интереса на конкретни фирми, които продават таксиметрови автомобили на лизинг с висока степен на оскъпяване, изтъкна Цветков.


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Единствено ще се повиши заетостта на алтернативни услуги като Спарк.
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо си въобразяват че ще имат къси курсове когато първоначалната такса стане 2 лева? Просто тия които ползват дълги курсове ще плащат повече с 2 лева, а късите курсове които сега отказват няма да бъдат заявявани.
43
0
 
12
 
! Отговори
65 преди 2 месеца
Е тогава все празни карайте.
42
1
 
5
 
! Отговори
Работодател преди 2 месеца
Не се притеснявайте, бакшиши, ето есен е, има много листа по тротоарите за метене, а и зима идва, сняг ще трябва да се рине, няма да останете без работа!
41
0
 
14
 
! Отговори
У преди 2 месеца
Вижте го единият на снимката горе с анцунга Адибасс, а другия с ръце в джобовете си чеше орехите! Благодарение на такива нагли и лъжливи мързели, тази работа стана срамна и никой свестен човек на иска да е таксиджия. Има места където се учи яко даже за поведение, хигиена, улици наизуст, езици.. Нашите са ужас просто.
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има и свестни, но много от таксиджиите са някакви оркоподобни австралопитеци, които или се чудят как да ми вземат 20 стотинки повече, или ме ангажират с някакви незначителни теми с цел да си начешат езиците и избият комплексите. Не ми пука за вас.
39
1
 
3
 
! Отговори
Николай преди 2 месеца
До Пешо
Те и без това укриват данъци като работят с кухи фирми.
Има фирми "превозвачи", които им подменят касовите апарати през няколко месеца срещу фиксирана такса без значение от маркирания оборот. Те какво ги правят тези апарати не знам.
38
6
 
2
 
! Отговори
Ммм преди 2 месеца
Мощно се изпърдявам в таксито, даже се насирам и омазвам седалката, вратите и тавана.Е така де поне да си направя гангбанг садомазо шоуто. И накрая му казваш, че е от ковида. Айде, че отивам да хващам едно такси.
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не ги ползвайте и готово. След месец ще карат и без начална.
36
1
 
4
 
! Отговори
Чужденец преди 2 месеца
Никой не им пречина на тия да сложат начална такса и 10 лева ако искат. Ама не искат конкуренция да има, а така не може по закон.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
СА НИ НАЯДОХА
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ама сега някой спира ли ги да карат на тарифа от 2 лева
33
4
 
6
 
! Отговори
Пътник в градския преди 2 месеца
Нека го направят, и сега гледам че са почти празни. Висят на стоянките като паяци, хептен ще ядат пЕчурката с високи цени, затворена държава. Няма ще си вземе такси да иде до аптеката или до Лидл....Де такива баби бе бакшиши, да ви ставам колега и аз....
32
1
 
16
 
! Отговори
Sas преди 2 месеца
И аз искам убер ама няма. За сметка на това има миризливи и мръсни таксита
31
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Аз таскита не ползвам, тъй че ми е все тая.
30
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вдигнете на 100 лева началната тарифа. Още от летище София,ме е гнус да се разправям с мургавелковци,на които 10кмним се виждат малко. Ей сега, като фалирате,ще видите 100 лева само на картинка. Няма да има луканка тая Коледа
29
0
 
26
 
! Отговори
Ели преди 2 месеца
В мирризливо такси се качвам само при някаква супер крайна нужда. Яко зле са тия
28
1
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 2 месеца
Бакшишите искат да загубят и последните си клиенти. По-добре да искат по-ниски данъци от корумпираната държава. Или данъчна ваканция.
27
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Направете им таксата 50 лева.

Съгласни сме.
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Минималната заплата и пенсиите не трябвало да се повишат дори с 1 процента, но началната тарифа на такситата може с 300 %?!?!?!
Колко други стоки поскъпнаха с 15, 20 че дори 50%, но доходите не трябва да растат.
Трябва да ставате все по бедни, ако ловува вече не Ви е умъртвил.
Гарантирано от ГРОБ!