BLM, ЛГБТ-шествията, Antifa измитат традиционната цивилизация

"Взгляд": Русия е последната Европа
Обновена: 1 авг 2021 20:37 | 1 авг 2021 20:30, Александър Попов
306
BLM, ЛГБТ-шествията, Antifa измитат традиционната цивилизация
Снимка: БГНЕС

Историята за смъртта на Римската империя днес се припомня все по-често. Което е разбираемо: времето на упадъка на Рим има твърде много общо с днешния и все по-очевиден приближаващ се упадък на Европа.

Същата липса на духовно ядро, същото господство на източните култове, магьосници и чародеи, същият приток на варвари, наводняване на улиците на европейските столици и превръщането им в сметища, същият разпад на морала, семействата и традициите, същата демографска криза. Нека си припомним, че упадъкът на Рим не на последно място се дължи на факта, че просто нямаше кой да попълни легионите му - движещата сила на римската цивилизация, пише руският публицист Владимир Можегов на страниците на вестник "Взгляд", цитиран от "Фокус".

Днес нещата са още по-пагубни. Белите народи - основата на световната цивилизация - напълно са спрели да раждат. Всички миграционни бариери са премахнати. Социолозите уверено прогнозират, че до 2040 г. САЩ вече няма да бъдат предимно бяла страна. Малко по-късно същото ще се случи с Германия, Франция и Европа като цяло.

Ако има глобални различия с кризата в Рим, то те, уви, не са в полза на сегашната цивилизация.

През IV век умореният Рим е претъпкан от млади германски племена, пълни с младежка страстна сила. Именно те, след като са били покръстени, са съставили гръбнака на средновековната цивилизация на Запада. Днес? Кой трябва да обнови цивилизацията? Древните араби-мюсюлмани или още по-древните китайци?

Ето защо „драмата на историята е изиграна“, отбелязва историкът Сергей Соловьов преди повече от сто години, като уточнява, че "нейният епилог може, както в драмите на Ибсен, да се проточи за още пет действия". Синът на историка, Владимир Соловьов, пя за есхатологичния „панмонголизъм“, пълзящ по света като сянка: „Панмонголизъм, макар името да е диво, но ми харесва на ухото ...“. И тези редове на Соловьов като епиграф към пророческите му „скити“ са поставени от Блок. И изглежда обаче, че не е далеч времето, когато улиците на европейските градове ще бъдат изпълнени с дива орда от варвари.

Да, всъщност всичко това вече се случва: бунтовете на BLM, Antifa, ЛГБТ-шествията измитат традиционната цивилизация и култура не по -лошо от ордите „хуни“. И от дълбините на Азия очите на древните китайци безстрастно гледат как пясъците на Азия обхващат Европа: такова е лицето на нашия свят, или по -скоро лицето на неговия неизбежен край. Краят на историята обаче е нещо трудно за разбиране и предвиждане. През 1990 г. всички, следвайки Фукуяма, изглежда казваха - да, краят; тридесет години по -късно те започнаха да разбират, че краят е близо, но не толкова еуфоричен. И какво ще се окаже след още трийсет? Вярно ли е, че изобщо не са останали млади хора?

А руснаците? Да, да, разбира се, те не са по-млади от германците-готи. Те създадоха своята държавност и пишеха първите си големи книги едновременно с младата християнска Европа. Но след това „желязната завеса“ на татарското нашествие падна и Русия наистина се върна в Европа само пет века по -късно, с тропота на брадви в корабостроителниците на Адмиралтейството на Петър Велики. Те се върнаха в Европа вече дълбоко болна, вече трескаво ограничавайки своя християнски проект, вече безнадеждно заразена с вируса на демокрациите и революциите. И руските войски от 1812 г. небрежно пренесоха европейската инфекция на ботушите си вкъщи. Но въпреки това, все пак ... Фактът, че младите и диви (по европейските стандарти) славянски народи вероятно ще успеят да обновят Европа, Хегел вече предпазливо намекна. Шпенглер (бащата на "Запада на Европа") говори за това публично (прочетете неговия "прусизъм и социализъм").

Да, и през цялото това време Русия не се отнасяше към Европа с безусловен ентусиазъм. Да, имаше тясна, но много шумна прослойка от полуобразована полуинтелигенция, с гласа на еднакво проницателни брошури, призоваващи: „така че и ние като в Европа“ (тази прослойка съществува и днес). Но истинската руска духовна аристокрация, в лицето на Пушкин или Чаадаев, гледаше на нещата по съвсем различен начин. Тя погледна към Европа донякъде отстрани и донякъде надменно, считайки себе си за пълноправна да съди за всичкото си добро и зло, и да съди по най -високата мярка ... „Ние сме истински европейски съдебен закон“, каза Пушкин.

Чаадаев, от друга страна, мечтаеше за бъдеща Русия и нейната мисия: да събуди стара Европа, да я очисти и да я спаси от революционен разпад. Творбите на Гогол и Достоевски са пълни със същия патос. Последното, говорейки за „скъпите за нас камъни на Европа“, означаваше едно: време е да спасим Европа от вулгарната й „демокрация“ и варварската „революция“, тоест тоталното унищожаване на духовността и културата. И самата Европа усети този руски поглед, четейки го от произведенията на Гогол и Достоевски. Точно затова младият Томас Ман нарече руската литература „свята“. Валтер Шубарт изпя истинска ода за Русия, с похвали, може би прекалено ласкави за ушите им, но понякога необходима - за да премахне мъглата на самокритиката.

Накратко, идеята за освобождаване на Европа винаги е била един от централните кодове на руската култура. И може би е време да го помни? В началото на 2020 г., до голяма степен определяща година,“Изборският клуб“, руският добре познат консервативен мозъчен тръст, ръководен от писателя Александър Проханов, пусна произведение със самообяснителното заглавие „Руски ковчег“, в което предложи определящи формули на нова руска идеология.

Тези формули обаче са много прости и разбираеми под името: „цивилизацията на потопа“, в която се е превърнал съвременният Запад и която унищожава цялата европейска култура и самия човек (превръщайки го в трансхуманистично „нещо“), това е необходимо да се противопостави на "цивилизацията на ковчега", която ще запази християнската европейска традиция. И не само тя, но като цяло всички традиционни култури, които са запазили концепцията за свещеното, за вечното, за смисъла на човешкото съществуване.

А също и за младостта на Русия. Забележителният руски композитор и философ Владимир Мартинов, автор на книгата „Краят на времето на композиторите“ - най -добрият пример за традиционната руска философия на новото време, представя нашата цивилизация като епоха на постепенно „изсушаване“ или „замръзване“ извън “съществуването, разделяйки го на няколко фази, от много горещото (което той нарича„ иконосфера “) до най -студеното, днешното („ информосфера “), времето на окончателното отчуждаване на човека от Битието. Например, той свързва църковния разкол от 12 век с факта, че докато Западът вече е навлязъл във „фазата на културата“, Византия все още е в „иконосферната фаза“, докато Русия остава в „иконосферата“ до 18 -ти век.

Така бързо, след два века, след като е преминала през фазите на култура и цивилизация, руската нация наистина остава нация, която все още е твърде млада по европейските стандарти. Колелото на историята се претърколи над нея и дори доста й счупи костите, но не замъгли дълбините й. За разлика от цивилизацията на Запада, Русия все още си спомня своето начало и следователно наистина остава единствената, която е в състояние да построи „ковчег“ (авторът има предвид Ноевия ковчег-бел.ред.).

Така че очевидно спасението на Европа, което е един от основните кодове на руската цивилизация, ще продължи по този начин: тя просто ще „вземе на борда“ онези европейци, които не искат да станат парче месо за „свирепите хуни“ или виртуален файл в трансхуманистичната матрица.

И Русия ще стане нова Европа, нов Рим. Въпреки това, дори и сега тя е това - последната Европа, която все още остава на света.


306
Още по темата: РусияЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
4
 
15
 
! Отговори
ogog преди 2 месеца
така интресесно започна и така безинтересно приключи
185
13
 
19
 
! Отговори
До Пророк преди 2 месеца
Бих ти натиснал устенцата в сладострастно описаното от теб! Само каква sмрад ври в жалката ти душица! Ти си за психиатрично лечение!........ За сведение - Русия има най-големите запаси на чиста питейна вода В СВЕТА. След 30 години ще я продава на "цивилизованите"!
184
35
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Русия белите хора нямат права, те ми говорят какво щяло да бъде. Ами то черен или арабин в Европа е по-добре от бял в Русия.
183
4
 
9
 
! Отговори
До обективния псих преди 2 месеца
До Обективен__Хкремент, тези "същества" са украшението на човешката раса! Отиди и виж! Няма да можеш да затвориш от учудване поsssраната си уста! Да, те ще спасят човечеството, не само бялата раса!
182
8
 
12
 
! Отговори
Да изселим преди 2 месеца
Сидерови от България!!!
181
32
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия никога не е била бяла и демократична държава и не може да спасява бялата цивилизация, защото не принадлежи на нея. Русия винаги е била само едно - сатрапия и " тюрма народов(затвор за народите)". Този народ в историята си няма един ден живот без диктатура, пардон - има по един ден хаос, между две диктатури!
180
25
 
20
 
! Отговори
Пак ли? преди 2 месеца
Пак ли ще ни освобождават? Ей големи освободители... айде по-полека. Те се сетиха да се борят с фашизма само две години след началото на втората световна... а до тогава маршируваха в Брест Литовск и снабдяваха фашистите с потрол и суровини. Айде по-полека. Най-нереформираната империя е Русия в момента. В момента продават някакъв национал социализъм и божествена монархия ... или древния рим. Въобще това не е нова теза... аз мислех, че искат да са Константинопол... малко по на изток.
179
18
 
28
 
! Отговори
Grom преди 2 месеца
Бог да ни е на помощ, ако само тия са останали пазители на европейското.Но по-скоро прави впечатление друго - забелязвам същия като българския синдром на изключителност. Явно е заразна болест някаква...Все едно чета как България била енергийно място, божествено място, българите били пазители на древни тайни и знания и т.н. простотии.Излезеш навън - реалността те среща със стадо свине, коя от коя свиня по-проста и начална.
178
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Либералите защитават еднаквия брой бели и черни в университетите.Кога и у нас броят на ромите в МИО Право, Архитектура и Информатика ще стане равен на броя българи?
177
12
 
46
 
! Отговори
Хм преди 2 месеца
Путин отдавна предложи съюз на всички бели държави, но високомерният Запад, завладян от Сорос отказа. Сега нещата вървят много на зле за Белите, но осъзнаване още няма. Ако продължава така, Източна Европа ще се превърне в убежище на бялата раса. Последно убежище...
176
13
 
6
 
! Отговори
Обективен__ преди 2 месеца
Тези "същества" са срам и позор за човешката раса!
175
21
 
28
 
! Отговори
Путин преди 2 месеца
Видяхте къде е разликата между Русия и Запада и ФАЩ в частност.Русия се бори за спасението на Европа, което е един от основните кодове на руската цивилизация,а ЕС и ФАЩ-ето ви фактите в днешно време-пландемия и налагане на новото робство.Защо ли винаги спасението е идвало от Изток?
174
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Западът е в криза, но руската *** не е решението. Друг модел трябва да се търси.
173
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Жените в Европа и Америка не знаят какво искат и имат нереални представи за живота, всяка втора е зле поддържана дебелана, която очаква да се омъжи за "принц", в същото време азиатките слушат мъжете и затова държавите им стават все по успешни.
172
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Инфантилизмът и феминизмът са най опасните болести на съвремието, те ще сринат европейци и американци и ще ги направят роби на по малко изнежените азиатци и африканци.
171
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бялата Златка и той кандидатствал за зелена карта.
170
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
да живее Православието, всичко останало си идва на мястото .
169
17
 
13
 
! Отговори
Ами кой? преди 2 месеца
Кой ще освободи Русия от средновековието и национализма?!? Между другото руснаците са на първо място по звлени карти за САЩ тази година наплив от Новия Рим? Ами това са си Руските блянове за релевантност и цел/мисия. Че Европа и САЩ трябва да спрат преите е така всичко останало е по-добре там!!! И самите руснаци не предлагат алтернатива освен някаква квази националистическа монархия
168
19
 
19
 
! Отговори
ЧЪРЧИЛ преди 2 месеца
Преди няколко дни излезе информация, че 30 милиона руснаци искат да емигрират от третият Рим. Правете си изводи.
167
3
 
36
 
! Отговори
До долния преди 2 месеца
Нямам нищо против теб. Стига да не ми натрапваш твоя начин на живот. Нали така. Особено на децата ми. А пък това какво правиш в твоята спалня си е твоя работа и не ни интересува. Не го прави на улицата и пред децата ми. И не ги агитирай. Те имат нормално мислене.