Фирми губят над 200 000 лв. на ден заради цената на тока

Странно е ТЕЦ "Марица Изток 2" да не работи на пълен капацитет
5 авг 2021 17:30, Ерол Емилов
67

Цените на електроенергията на Българската независима енергийна борса са средно 258 лв. за мегаватчас за днешния ден. Разглеждайки търговията по часове, се очаква цените днес във времевия диапазон от 12 до 16 часа да скочат до 362 лв. за мегаватчас. На този етап вече има работодатели, които са изключили голяма част от мощностите си. В леярския бранш повечето предприятия разливат вече разтопен метал във форми, за да се довършат поръчки. Ковашките цехове са напълно спрели. Някои от най-големите металургични предприятия в страна също са спрели дейността си. Това заяви Румен Радев, заместник-председател на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Намаляването на мощности от порядъка на 60 мегавата до 6-7 мегавата само и само да се завършат някои дейности, това само по себе си е сприане“, коментира той.

Румен Радев разви две хипотези, като първата е в случай, че предприятията продължат работа на тези цени. Според него, ако в сряда не са били спрели голяма част от своите мощности, е щяло да бъдат с приблизително 150 мегаватчаса на загуба. По този начин продукцията реално е неконкурентоспособна. Така се акумулира алтернативна загуба.

„Някои колеги са изчислили над 200 000 лв. загуба в рамките на един ден“, обясни заместник-председателят на АИКБ. 

Още по темата
Ако обаче предприятията намалят своите мощности, ще успеят да задържат някакво разумно ниво на себестойност на продукта си. Традиционно този тип производства като металургическите имат висока сметка за ток. Намаляването на мощностите е мярка, която цели да се реализира продукта. Но това пак прави нещата сложни, заради отношенията с контрагентите, както и неустойките, които вероятно ще трябва да се платят, заради забавяне на продукта.

Румен Радев е на мнение, че ограничаването на износа на електроенергия не е реално възможна стъпка, която да се предприеме. „Могат да се направят някои много смекчени ограничения, като аргумента за тях да бъде технически затруднения за трансграничен капацитет. Не нормално при такива цени на електроенергията на пазара, компания като ТЕЦ“ Марица-Изток 2 „да не натоварва на максимум своите производствени капацитети. Това е по простата причина, че всичко, което те биха произвели, ще успеят да реализират с много добра печалба“, заяви той.

В актуалното ценово решение КЕВР, която отчита адекватно и цените на квотите за въглероден оксид - 51 евро за тон, при тези параметри остойностяването на ТЕЦ Марица-Изток 2 се равнява за 222 лв. за мегаватчас.

Повече по темата гледайте в Bloomberg TV Bulgaria
 


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо ТЕЦ Марица Изток 2 не работи с пълен капацитет. Тя дава най-евтиният ток. Доведоха българската енергетика до катастрофа, а сега ще доведат до катастрофа и индустрията
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бизнесмените да се наредят и да духат на перките си. Ще произведат ток. Кафява енергия, да греят пред слънчевите си панели. На работа, бизнесмени......................... БеляНЕ
40
1
 
1
 
! Отговори
Да, да, ама не преди 2 месеца
До А беНе е грешка! Нарочно го пиша Маклейн! Харесва ми Брус Уилис още от времето като имаше коса в детективския сериал! А за умирането на икономиката си прав!
39
8
 
3
 
! Отговори
Stiling преди 2 месеца
Всичко което става в момента и следва оттук на сетне е резултат от изкуственото подтискане на цените на тока за битови абонати последните 10 години. Цената се държеше ниска под себестойност за да не пискате и да вдигате бунтове. Защото вие искате да ВИ Е ЕВТИНО без да се интересувате от разходите за производство и дистрибуция. НЕК е във фактически фалит и сега поради високите цени бизнеса ще избяга от България. Сами си го правите щото гледате само себеси. ЛОШ МАТЕРИАЛ.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има си правителство и министър към когото да се задават тези въпроси... Защо държавния тец не се натоварва...?
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нямало предлагане. Предлагане има, но не им харесва цената. Искат някой от държавата да им предложи евтин ток..................Виновните са сега в парламента. Да правят протести пред тях.
36
0
 
8
 
! Отговори
Да, да, ама не преди 2 месеца
До ГрипенчоЧешките реактори дето си бяха от 1990г. на Белене ги шитнаха "царя" и Милко Ковачев за мерси! Вярно на руснаците ги дадоха! А Станишев и Овчаров подкараха проекта наново и през 2006г. подписаха нов договор с Атомстройекспорт! После Джон Маклейн дойде с още двама сенатори, "напляска" Орешарски и потънаха Белене и Южен поток! И през 2016 им платихме на руснаците към 600 000 000 евра защото ни осъдиха! Та така!
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това ако не е пак някой финт на Бойко - те пъ на.
34
3
 
6
 
! Отговори
Грипенчо преди 2 месеца
До Мда Оригиналните реактори за Белене, които БСП/Станишев подариха на Русия през 2005, вече 10 години работят до Москва. А Станишев си взе къща на Женевското езеро.
33
7
 
3
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
Така е когато управляват миризивите зелени чорапи!
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Държавата трябва да си гледа интереса и печалбата. Никакъв евтин ток на псевдобизнесмените..................Те са свикнали да крадат от държавата, държавата да трупа загубите, а те да трупат печалбите.....................Цената е борсова, цената трябва да е пазарна и висока за ментетата бизнесмени.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мария Капон каза БеляНЕ !!!!!!!!!! Сега са в парламента. Протестирайте пред Мария Капон.................Протестирайте пред Да, България, пред Слафчо Чалгарски и неговите антибелене менте експерти...................Протестирайте пред Мартинчо Димитров.
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вятърните централи на бизнеса не дават ли ток? Те построиха вятръничави централи, сега искат евтин ток от ТЕЦ и АЕЦ. Продавайте евтин ток от вятърните и слънчевите централи. Помогнете на колегите си бизнесмени.
29
0
 
4
 
! Отговори
А бе преди 2 месеца
До Да, да, ама неНе е баш Джон Маклейн(Умирай трудно),а Джон Маккейн.Макар че се очертава едно умиране на БГ-икономиката заради зарязването на Белене.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 25 - Системата не е свободна.
27
1
 
1
 
! Отговори
от 21 преди 2 месеца
Какво не ви хареса в моя коментар? Обяснете ми? Един ВЕЦ в морето, сновите технологии е 20 пъти по-евтин на mw/h, и отдава 45-6% от максималната си мощност в денонощието.
26
4
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
ОПЛАЧЕТЕ СЕ НА РАДЕФ !!!!АААААА????
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Токът в Германия е евтин. Купете си от Германия ток............ Искахте пазарна икономика, свързване на европейските енергийни системи, за да можете да бъдете свободни, със свободни цени на тока..................... Да живее пазарната икономика!..............Долу непазарният бизнес от бизнес картелите!
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Да, да, ама не - Ами да не бяха клякали.
23
1
 
3
 
! Отговори
Мда преди 2 месеца
Досега Белене щеше да бъде построено и да се изплаща ускорено,дори само от квотите ...