След развода с ЕС: Великобритания връща старите си мерни единици

Рисковете от обърквания и грешки с фунтовете и унциите никак не са малко
18 сеп 2021 18:55, Красимир Ангелов
120
След развода с ЕС: Великобритания връща старите си мерни единици
Снимка: БГНЕС

Колко тежи една унция? А един фунт? Британското правителство обяви, че връща имперските мерни единици. Много млади хора на Острова обаче изобщо не ги познават, пише в своя материал DW.

"Връщане на контрола"

Според поддръжниците на Брекзит, метричната система е нещо, наложено на Лондон от Брюксел. Нещо повече - те говорят дори за "метрично мъченичество". Европейските правила задължаваха търговците на Острова, дори когато изписват цените в унции и фунтове, задължително да добавят и стойността в килограми. И след като Великобритания официално се раздели с Европейския съюз, старите мерни единици трябва да бъдат възстановени, решиха управляващите.

Привържениците на "връщането на контрола" се радват и на още една промяна. Печатът с кралската корона отново ще може да бъде поставян на халбите за бира. Векове наред символът бе приеман като гаранция за качество, но през 2007-а година трябваше да отстъпи мястото си на европейския сертификат CE.

Лесно може да се стигне до объркване и грешки

Решението напомня за времената преди Брекзит, когато регулациите, наложени от Брюксел, бяха посрещани с възмущение. Така през 2001-а година един търговец бе глобен, защото не бе посочил в килограми цената на бананите, които продавал. Тогава Борис Джонсън, главен редактор на консервативното списание "Спектейтър", написа: "Защо принуждаваме британците да използват мерните единици на Наполеон, когато имперската система оцелява и процъфтява в Америка, най-успешната икономика в света?".

Според критиците на решението то само ще обърка хората. "Нашите рафтове са празни, но дори да бяха пълни, ще се наложи да си купуваме неща чрез система, която никой не познава и която от 70-те години насам са зарязали дори училищата", възмущава се един читател на "Таймс".

И докато милите, футовете и пинтите бяха нещо нормално във Великобритания, дори по време на членството на страната в ЕС, унциите напълно са изчезнали от ежедневието. Младите хора изобщо не знаят на какво отговаря тази единица. Експертите предупреждават, че предстоят много грешки при пресмятането.

Британското правителство отменя още европейски регламенти

Освен емоционалния дебат за мерните единици, други промени биха могли да имат далеч по-сериозни последици за отношенията между ЕС и Великобритания. Правилата на ЕС относно финансовите услуги, защитата на данните и генно модифицираните организми, наред с други неща, също трябва да бъдат премахнати.

"Възнамеряваме в крайна сметка да променим, заменим или отменим всички приети закони на ЕС, които не са подходящи за Обединеното кралство", заяви Дейвид Фрост - министърът, отговарящ за Брекзит. Наблюдатели предупреждават, че това може допълнително да изостри конфронтацията с Брюксел.


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
4
 
9
 
! Отговори
Франко преди 1 месец
До 110: Може да тропнеш по масата и да напишеш същия коментар в още 2-3 сайта! Със сигурност така ще се получат нещата, а междувременно бачкай за 1000 лв, кисни по кафетата и търси СлаЖи да те оправи.
111
9
 
6
 
! Отговори
Културиста преди 1 месец
Хахаха скъсаните *** с по 700 лв заплата крикуват държава и общество с един най-високия жизнен стандарт в света. Вижте си н***ср***ната държава и "специалистите" , които ви управляват, а вие ревностно изранвате и ги правите милионери, заедно с техните отрочета-наркоманчета.
110
7
 
32
 
! Отговори
Пловдив преди 1 месец
Мен изобщо не ме интересуват тия във Великобритания.Аз съм българин и живея БГ.Мен ме интересува кога ще получавам западноевропейска заплата,а родителите ми западноевропейска пенсия?
109
13
 
12
 
! Отговори
Gogo преди 1 месец
Много дразкачи тук.Като идвахте в Англия да изкарвате пари и да помагате на майки и бащи по друг начин мислехте.Останете си при Борисов (тиквата) и Доган (геодезиста) където окрадоха животите и хляба на Българите.Турците изкупиха всичко в пловдив това ще стане и в София.
108
2
 
10
 
! Отговори
IT-спец преди 1 месец
това ще увеличи вероятността за самолетни катастрофи, имаше преди години такъв случай мисля че в Канада при преминаване от едни мерни единици в други бяха сложили по-малко гориво от колкото трябва и те така, имаше го на поредицата на Nat Geo
107
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Англичаните искаха да се поздравяват с Мери Крисмас без да ги обвиняват във всякакви грехове, а тия ги занимават с ярдове и футове. Досега било пишело и сантиметрите и унциите, сега вече щяло да пише само унциите. Да не мислите че ще си сменим хубавата метрична система като с английския, аре чао бе
106
12
 
18
 
! Отговори
Бунтата преди 1 месец
Дреме ми на киприя каранусалец,че в Англия им върнали унжий,нунций и там каквито са им килата!!!!Важно за мен и българския народ е Бойко Борисов и хунтата да върнат откраднатите пари от бедния народ и да бъдат вкарани в затвора.Е това е важно,не какви били килата в англия
105
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютно нищо вярно!1во всеки, който е живял там знае,че на всички стоки си пише и техните стари единици за мярка,като млякото например е в pints!2ро младите знаят какво е унция та дори и half quarter и съм сигурен,че дори и някой българин живял там знае. Знаещите ще схванат как се копува half quarter for £30 ;)
104
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тея съвсем изкукаха. Освен паундът(лира) да върнат също и Гвинеята и шилнгът. Така радостта им ще е пълна.
103
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 54------ възможно е, но краварите станаха такива, каквито са сега, защото откраднаха технологиите и инженерите на нацистите! също така краварите отлично развиха и икономическия шпионаж! последно се пробваха да "купят" патента за производство на ваксина, ама не им мина номера!
102
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До пффф....пич, ти говориш за сащ, а приказката е за китай! не ги бъркай!
101
2
 
14
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Щом ги влече да мерят в оки и аршини...
100
2
 
13
 
! Отговори
Ванката преди 1 месец
Снимката кърти... Само кралици, пият си биричка под знаме с цветовете на дъгата.
99
3
 
20
 
! Отговори
До 80 преди 1 месец
Муахаха...няма по тъпо нещо от шнурчето в банята или тоалетната...първата ми работа бе да ги заменя веднага с безживен външен ключ...в която и квартира да отидеш шнурчето мръсно и черно от мръсотиии...
98
4
 
9
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
До 80Чети бе...двата чучура са отживелица....почти навсякъде след ремонт се подменят....до 60-70 са нямали смесители зашото водата е идвала от резевоар на тавана защото е нямало достатъчно налягане....и понякога в тези резервоари се трупат ***...топлата идва от резевоара а студената от централното захранване...все пак не искаш да пиеш вода от там където може да има мъртъв плъх вътре...няма нищо общо с миенето...
97
2
 
32
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
И да връщат и да не връщат....никой няма да ги ползва......километър, метър, см килограм не случайно са кратни на 10 за да бъдат пресмятанията по лесни...техните мерни единици са мазало.... паунди или им викат и либри (lbs), инчове ярдове футове, камъни (stones) ....тотална анархия....просто никой от младите няма да ги позлва.
96
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Лъчони голем експерт===== Дано, но дори сега наплива е в обратната посока.
95
10
 
26
 
! Отговори
Лъчони голем експерт преди 1 месец
Дано фалират тези нагли опелета!Гастарбайтери в ЕС да бъдат скоро.
94
5
 
32
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Тия англичани са ненормални. Скоро може да си върнат и старите парични единици - шилингите!
93
5
 
5
 
! Отговори
Какво толкова преди 1 месец
Сложно има,сядаш и ги оправяш за една вечер!Стига да можеш де!