Ще има ли патрули между Лондон и Париж в Ламанша?

27 души се удавиха вчера при преобръщане на лодка
9
Ще има ли патрули между Лондон и Париж в Ламанша?
Снимка: БГНЕС

Британското правителство заяви, че е предложило на Франция съвместни полицейски екипи да патрулират по френското крайбрежие на Ламанша след смъртта на 27 мигранти при корабокрушение, предаде Франс прес.

По-рано говорител на британския премиер Борис Джонсън каза, че той се е договорил с френския президент Еманюел Макрон в телефонен разговор снощи спешно да увеличат общите усилия за предотвратяване на опасните опити на мигранти да прекосят Ламанша, за да стигнат до Великобритания.

Според Том Пърсглоув, британския държавен секретар по миграционните въпроси, министър-председателят е повторил в тази връзка предложение, отхвърлено по-рано от Париж по съображения, свързани с френския суверенитет - да се организират френско-британски патрули по френското крайбрежие, които да възпрепятстват мигрантите да поемат на път през пролива.

"Наистина се надявам французите наново да обмислят това предложение", заяви той пред Би Би Си.

Още по темата
Двайсет и седем души се удавиха вчера в Ламанша след преобръщането на лодката, с която смятали да се доберат до британския бряг. По данни на френското вътрешно министерство двама души са били спасени.

Ден след трагедията британският таблоид "Сън" публикува на първа страница снимка на патрул от френската полиция, който според изданието оставил мигранти да отплават с надуваема лодка, без да предприеме каквото и да било.

"Не е ли време да се бием с общи усилия срещу трафикантите?" запита френският депутат Брюно Бонел от партията "Република, напред!" на президента Еманюел Макрон.

От 30 000 души, опитали се да прекосят Ламанша, 60 на сто са били арестувани, което е недостатъчно, заяви той пред телевизия "Скай нюз". Но "това се случва нощем на малки плажове. Нека бъдем реалисти, полицията не може да присъства навсякъде", добави политикът.

Макрон заяви в разговора с Джонсън, че "очаква британците да сътрудничат изцяло, въздържайки се от това да използват една драматична ситуация като инструмент за постигане на политически цели", посочи днес Елисейският дворец.

"Президентът на Републиката настоя, че е необходимо да се действа с достойнство, уважение и в дух на ефикасно сътрудничество, засягащо живота на хора", се казва в съобщението от Париж. Днес въпросът ще бъде обсъден от френския и британския министър на вътрешните работи, допълва канцеларията на Макрон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: ФранцияВеликобритания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
1066 преди 2 години
Англия - първата френска колония. 3 века васали на Франция и френския крал. Половината средновековни английски крале - с френска кръв. Като Ричард Лъвското Сърце. Франция е най-великата страна. По-красив език, по-красива култура.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия контета се събудиха ,англичаните се пазят от мигранти ,или ЕС да си прибират
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво ще направят, като хванат(спасят) мигрантите ? От около 27хил, прекосили Ламанша досега за тази година, няма нито един депортиран. Имат много добри защитници.
6
0
 
5
 
! Отговори
асд преди 2 години
санкций - древноримски философ живял през II век пр. н.е. :)
5
0
 
6
 
! Отговори
до 2 и 3 преди 2 години
Вие за 'членуване на имената' не сте ли чували бе? Или сте пушели зад трафопоста на този урок? А и да се забележи - освен нескопосаните граматически забележки - нещо по същество към написаното? Или няма в 'опорките' ви?
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Да бе! - Защото Турция всъщност преставлява нещо за икономиката на ЕС и е стратегически партньор, докато Беларус е ... буферна зона под руско влияние, която ако спре да съществува утре, ще е все тая.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 2 - И преди да започне с детинщините - ДА! И в речника е написано Беларус!
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Да бе! - 1 Казва се Беларус, а не Белрусия.
1
2
 
8
 
! Отговори
Да бе! преди 2 години
Нали всички 'мигранти' идват през Белорусия - и затова и налагат и санкций! Това тук явно е 'фалшива новина' спонсорирана от Путин... Междувпрочем - защо ЕС даде 6 Милиарда на Турция да спира мигранти, а на Белорусия и 'дава' санкций??? А де?