В пандемията: Над 20% ръст при акцизите от алкохол

Това е най-значимото увеличение за последните пет години
12
В пандемията: Над 20% ръст при акцизите от алкохол
Снимка: БГНЕС

Ръст от 22,2% има при приходите от акциз при алкохола в периода май-октомври, съобщиха от Агенция "Митници".

Увеличението се дължи предимно на освободените за потребление количества. Митническите служители са задържали над 45 000 литра етилов алкохол и алкохолни напитки при 182 случая. Над 80 на сто от общо задържаните количества са били установени във вътрешността на страната.

Това е най-значимият ръст за последните пет години. Постъпленията в този сегмент са най-високи за съпоставимите периоди от 2016 до 2020 г. включително. Приходите от акциз в цялата група "Алкохол и алкохолни напитки" показват ръст от 14 на сто спрямо май - октомври миналата година и достигат до 175.6 млн. лева.

Освободените за потребление количества алкохолни напитки, за които е бил заплатен акциз в периода май - октомври 2021 г., са близо 118 000 HTL, което е с над 20 на сто повече от освободеното за потребление количество през съответния период на 2020 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
ДЯдо Коледа преди 2 години
ALO AMAN OT бандити на власт в София..Предупреждаваме от години че е нужно увеличение на ЛЕЧЕБНИТЕ ДЕЗИНФЕКЦИОННИ НАПИТКИ НАД 40 Градусови.. НАд 65 % от населението Не получава доходи за нормален живот в България. Терористите на власт крадат десетки милиарди годишно през бюджета през подставени фирми и
8
0
 
0
 
! Отговори
Vs преди 2 години
60/40, 80/20, ваксините, разходите за болните, помощите? Да не мислите,че ще ви излезе безплатно? Неее, безплатно не можеш да се изп.каш, трябва да дадеш левче! Нали знаете кой плаща цената за тия магарии последните две години? Най - бедните и крайните потребители!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Нормален Грешиш. Акцизът НЕ зависи от цената. Акцизът е твърда сума на литър. Освен това алкохолът е едно от малкото неща, което не са се вдигнали. Моето обяснение е, че на доста българи заплатите са се вдигнали и консумира купешки алкохол. Забелязвам промоционалния алкохол от големите вериги се изкупува за часове. Става въпрос за уиски, водка, бърбън.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дамаджаните броени ли са?!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз преборих ковида с един кашон Smirrnoff литровка, един стек доматен сок и един пакет черен пипер. Едно хапче не съм изпил. Сега съм заредил същия ареснал за Omikroin и го чакам по Коледа!
4
1
 
8
 
! Отговори
Нормален преди 2 години
Има логика - цената на алкохола се вдигна, а акцизът е процент от сумата. Нормално е да се е увеличил.Същото е и с горивата - Държавата събира огромни суми от акциз и ДДС, друг е въпросът къде отиват парите...
3
0
 
14
 
! Отговори
Доктор Сън преди 2 години
Я кажете за потреблението на пиячка колко се е вдигнало :) Една позната бачка в Нон Стоп и каза, че от началото на пандемията не смогват да зареждат алкохол, такова нещо никога не била виждала.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искахме промяна, имаме промяна.
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми да, хората изпушиха от пропаганда и търсят утеха :) Наздраве!