Откриха галактика без тъмна материя, съществуването й - необяснимо

Вече са открити дузини галактики в тъмната материя
6 дек 2021 16:45, Петя Славова
37
Откриха галактика без тъмна материя, съществуването й - необяснимо
Снимка: БГНЕС

Европейски и американски астрономи откриха малка галактика в съзвездието Риби AGC 114905, която е напълно лишена от тъмна материя. Нейното съществуване не може да бъде обяснено с настоящите космологични теории, съобщи пресслужбата на Британското кралско астрономическо дружество (RAS).

"Теориите, които допускат съществуването на тъмна материя, по принцип не могат да обяснят съществуването на тази галактика, без да използват крайно нереалистични параметри. На свой ред техните алтернативи, включително модифицираната Нютонова динамика, не могат да опишат правилно естеството на движението на газа в AGC 114905", казва изследователят от Университета в Гронинген (Нидерландия) Пол Пиня, чиито думи цитира пресслужбата на RAS.

През последните години астрономите са открили около две дузини галактики, в които тъмната материя или напълно отсъства, или присъства в неочаквано малки количества. Заради изключително ниската плътност на материята изследователите започнаха да ги наричат "свръхразсеяни галактики" (UDG). Големият брой такива открития накара астрономите да изучават активно UDG и да търсят обяснения за тяхното съществуване.

Пиня и колегите му откриват друг такъв обект, докато наблюдават съзвездието Риби с помощта на наземния радиотелескоп VLA. Използвайки мощта му, астрономите проследили скоростта, с която се движи газът в централните области и покрайнините на близките галактики, което им позволило да преценят колко точно тъмна материя има в тях.

Необяснима галактика

Тези измервания неочаквано показали, че тъмната материя почти напълно отсъства в една от най-близките ни галактики - AGC 114905. Намиращ се на около 247 милиона светлинни години от Земята, това е сферичен обект с неправилна форма. Оказва се, че звездната му маса е около 400 пъти по-малка от тази на Млечния път, но тя заема същото пространство като нашата галактика.

Учените са прекарали около 40 часа в наблюдение на въртенето на газовите купове в тази галактика и не са открили никакви доказателства, че тя може да е загубила запасите си от тъмна материя поради сблъсъци с други обекти. На свой ред теоретичните изчисления изключват възможността AGC 114905 да е останала без тъмна материя поради особеностите в разпределението на материята в частта от Вселената, където се е формирала.

Освен това учените са установили, че съществуването на тази галактика не може да бъде обяснено дори с алтернативни космологични модели. По-специално, теорията на модифицираната Нютонова динамика (MOND) не може да възпроизведе начина, по който се движат газовите облаци в тази галактика. Според учените всичко това показва, че настоящите космологични теории може да са погрешни или непълни.

Пиня и колегите му се надяват, че последващите наблюдения на AGC 114905 и други UDG ще дадат точен отговор на този въпрос и ще помогнат на теоретиците да формулират нови модели, които точно да възпроизведат формирането на единични галактики, напълно лишени от тъмна материя.


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Асен. Когато неолибералите се заделят в тази нова малка галактика и в нея ще започне да се появява тъмна материя.
32
0
 
4
 
! Отговори
Nnnn преди 1 месец
Знанията на учените са като на бебе
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да им предложим оферта за експорт? И без туй нашата нещо не можем да я интегрираме...
30
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
И другия:....- "Има стотици готови концепции,които сме приели ,но които може и да са измамни.И разбира се в повечето случаи,исторически погледнато,тези възгледи са неверни.Следователно, ако се поучимот историята, по-голяматачаст от нашите готови възгледи за света просто не са верни "...Та всеки си избира...
29
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
Ще си позволя / САМО "за спорта" !/ да цитирам два източника...Първия е една хилядолетна Книга,за която повечето от вас не искат ида чуят :- "Въ началото Богъ създаде небето и земята ".....Кратко и ясно...За този,който не иска да ровичка,това е достатъчно...Но има и други..За тях - в следващия цитат..
28
3
 
7
 
! Отговори
Леля Минка преди 1 месец
Я вчера докат праих манджата, Мичето колежката ми звънна на вайбъра да ми каже, че има мандарини на промоция, я се разсеях и забравих да сложа сол. Та и Господ кат е правил тая галактика, де е блял и е забравил да тури тъмна материя. Човещинка. Кво да правиш.
27
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доскоро всички телескопи мълчаха,а млечният път беше изчезнал...голям брой звезди също и изведнъж галактика без тъмна материя.Шикалки.Като цялата " наука".
26
0
 
4
 
! Отговори
... преди 1 месец
...и се логна псевдоинтелектуалецът в полунощ, повтори безсмисления си коментар от по-рано, постави си сам плюсче (и минусче на оня ***, дето посмя да се опита да го учи неща), па си легна доволен. :)Храна за размисъл - ако галактиките са съставени от съзвездия, защо в модерната астрономия има признати 88 съзвездия, а пък предполагаемият брой на галактиките е около 125 милиарда?Лека нощ! ;)
25
3
 
3
 
! Отговори
11 преди 1 месец
До До 11 ---- Кат си напъна мозъчето, виждам, че светлината, която идва от съзвездията пътува милиони години, докато стигне до нас. Това означава, че това, което се вижда вече не е там - може и да го няма. Това не променя факта, че галактиките са съставени от съзвездия, а не обратното. Не може да има галактика в съзвездие, както твърдят тия мисири. Кво са прайш на умен не мога да разбера.
24
1
 
3
 
! Отговори
До 11 преди 1 месец
Всички съзвездия, които виждаме на нощното небе, са съставени от обекти, намиращи се в Млечния път. Когато прочетеш "галактика в съзвездието ХХХ" разбирай, че като погледнеш в посока тези близки звезди, споменатата галактика се намира зад тях (много, много зад тях), а не помежду им. Би могъл и сам да достигнеш до този извод, ако си беше напънал малко мозъчето, вместо директно да започнеш да критикуваш. Поздрави и на останалите гении, дето са ти сложили плюсчета на коментара.
23
3
 
2
 
! Отговори
Бааги, преди 1 месец
тия откриха коронавируса....
22
6
 
7
 
! Отговори
11 преди 1 месец
"малка галактика в съзвездието" - Бааахх мааму, досега *** учеха, че съзвездията съставят галактика, а не галактики съзвездия. Бааххти ииидиотите.
21
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези галактики са дома на БОГ и неговият СИН. Нямате толкова мозък за да го разберете. Бог не вие дал мозък за да вникнете в творенията му. Да не би да си мислите че той нее знаел на какво сте способни. Мнго добре е знаел какво е сътворил и вие осакатил мозъците умишлено. Едва 10 процента от мозъка го използвате другите 90 са изтрити.
20
0
 
0
 
! Отговори
Амеди Догану преди 1 месец
Мога да им създам Движение за опазване на тъмната материя!
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
УчЕните секи момент ше открият съществуването на необяснимото явление наричано Бог. Ужаз. Ми как ше го обяснят?
18
1
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 15 преди 1 месец
До анонимен 15 - абе ти глупaв ли си ?! Как да не могат да видят телескопите ?? Разбира се, че виждат много по-надалеч .... Я по-добре ми отговори на въпроса за другарите и БСП ?
17
0
 
2
 
! Отговори
Може ли ? преди 1 месец
Абе, може ли един *** въпрос ? Аз съм физик и темата на статията - ясно - ама друго искам да питам. В БСП - като се срещат хората - наистина ли се обръщат един към друг с "Другарю Паргов", "Другарко Дерменджиева" ??? Искам да кажа - честно - така ли си говорят един с друг ??
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много тъмно неща е това Тъмната материя. Пълна тъмнилка дори и за създателите и. Нещо като посебниот македонски язик.
15
5
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ХАЙДЕ БЕЗ ГЛУПОСТИ! НАШИТЕ ТЕЛЕСКОПИ НЕ МОГАТ ДА ВИДЯТ ДО КРАЯ НА ТАЗИ ГАЛАКГИКА ! ПЛЕЩЯТ ГЛУПОСТИ , ЗАЩОТО ТЯНА КАК ДА ГИ ОБОРЯТ! ВИЖДАТ ЕДНО ПЕТНО МНОГО ЗНАЯТ КАКВО Е!
14
2
 
11
 
! Отговори
Айнщайн преди 1 месец
Надали публикациите за Вселената и физиката са интересни и разбираеми за тъпоумния БГ урунгел ..беееее )))