Има ли рискове? Швеция се отказва от парите в брой

Живеем в свят на мигновено източване на банкови сметки
2 мар 2023 22:30, Анисия Иванова
108
Има ли рискове? Швеция се отказва от парите в брой
Снимка: Pixabay

Бьорн Улваеус, една четвърт от шведската попгрупа ABBA, се превърна в стожер на свят без пари в брой, след като синът му беше ограбен. Той смята, че отказът от монетите и банкнотите ще попречи на престъпниците и данъчните измамници, като същевременно ще подпомогне бизнеса и държавния бюджет.

"Швеция би била идеалната страна, в която да няма пари в брой", казва той пред Bloomberg през 2014 г. "Мисля, че това трябва да е бъдещето."

Почти десетилетие по-късно желанието му почти се сбъдва. Малка част от шведите заявяват в проучване, че са използвали пари в брой през предходните 30 дни, докато цели 95% от хората на възраст между 15 и 65 години са изтеглили приложението за мобилни плащания Swish, собственост на кредитори, сред които Danske Bank A/S и Swedbank AB. Почукването по телефона и размахването на карта доминират при пазаруването, даренията за бездомните и църковните събирания. Паричните трансакции намаляват до 8% от бизнес плащанията в края на 2022 г. от 18% пет години по-рано, изчислява Йонас Хедман от Копенхагенското бизнес училище. При толкова ниски обеми на практика е нерентабилно да се работи с пари в брой.

Швеция е екстремен случай: Това е малка, технологично развита икономика. Но посоката на движение е една и съща навсякъде, ускорена от пандемията, при която QR кодовете замениха менютата в ресторантите, а разходите онлайн нараснаха - дори в Швеция, където ограниченията не бяха толкова строги. Като се има предвид, че централните банки навсякъде обмислят да създадат свои собствени цифрови валути, за да компенсират рисковете от липсата на пари в брой, има поуки за всички нас.

Улваеус от АББА има право в няколко неща. Престъпленията, свързани с пари в брой като грабежите, са намалели, както и укриването на данъци. Дейността на черния пазар също е намаляла. Точно както Швеция вкара повече пари в брой в регулираната икономика, предлагайки данъчни облекчения, така и помощите от времето на пандемията, предоставяни от правителствата, изглежда са имали същия ефект. Това може би е една от причините, поради които в Европа се наблюдава бум на заетостта въпреки намаляването на растежа.

Изглежда, че потребителите и предприятията също харесват новото положение на нещата - особено стартиращите предприятия, които получават облекчения. Стана по-лесно да се харчи повече, може би твърде много, тъй като купувачите от поколението Z стават жертва на заеми от типа "купи сега - плати по-късно". Все пак, за облекчение на регулаторните органи, нестабилните криптовалути не успяват да се наложат в Швеция - засега.

Появиха се обаче рискове. Един от тях е цифровото изключване. Бездомните хора могат да приемат карти, но пенсионерите и бежанците могат да бъдат изолирани от света на безкешовите пари. Това върви ръка за ръка с проблема "компютърът казва не". Когато днешните цифрови системи за разплащане се провалят, те наистина се провалят - както откриха потребителите на Swish миналата година, когато цялата мрежа се срина. По време на неотдавнашно пътуване до Брюксел посетих бар, който се гордееше със своята безконтактна, безкешова система, изискваща от клиентите да поръчват напитки през смартфоните си. Но когато се появи техническа неизправност, нямаше никакъв резервен вариант.

Уязвимостта е друг проблем. Може да се чувстваме по-сигурни с по-малко банкноти в джобовете си късно вечер, но престъпността също премина към цифрови технологии и създаде нови видове измами. Данните за транзакциите все повече са в ръцете на големи технологични конгломерати като Meta Platforms Inc, която изплаши световните регулатори, когато се опита да пусне собствена валута. А в свят, в който хакерите са спонсорирани от правителствата и кибератаките могат да засегнат критична инфраструктура, плащанията представляват геополитически риск. "Ако Путин нахлуе в Готланд (най-големия остров в Швеция), това ще му е достатъчно, за да изключи платежната система", предупреди един от активистите на кампанията за пари в брой през 2018 г., пише Bloomberg TV Bulgaria.

Един от отговорите може да бъде борбата за защита на парите в брой, а не за тяхната замяна, както убедително твърди авторът Брет Скот в книгата "Облачни пари". Но това не е панацея: Походът ни към безналични плащания няма да спре изведнъж. Частните компании го искат твърде много, а потребителите не могат да направят много по въпроса - "удобството е нещо, срещу което е адски трудно да се създаде закон", казва Хедман от Копенхагенското бизнес училище.

Дори и да можехме да го спрем, трябваше ли да го правим? Английската централна банка предупреждава, че живеем в свят на потенциално мигновено източване на банкови сметки.

Ето защо един от потенциалните отговори е цифрова валута, издавана от централната банка. Подобен ход не бива да се предприема с лека ръка: Тя може да увеличи проследимостта и сложността и да създаде нови рискове, ако се конкурира с търговските банки, както твърди колегата Маркъс Ашуърт.

Но да се казва, че изобщо не трябва да се прави нищо, е твърде крайно. Една безкомпромисна "тясна" сметка в централната банка би могла да бъде добър резервен вариант, когато настъпи следващата криза в крипто стила на частно емитираните пари, както и незабавните плащания на обезщетения. Това върви ръка за ръка с по-устойчива инфраструктура: Йоахим Самуелсон от шведската технологична компания Crunchfish AB казва, че разработва цифрови пари с по-подобни на парите в брой свойства, като например офлайн функционалност. Според стратега на Deutsche Bank AG Марион Лабур една регулирана, трансгранична и междувалутна монета би могла да осигури по-бързи транзакции.

Най-голямата поука от Швеция е да не се допуска нищо подобно да се случи без дебат. Централните банкери се нуждаят от подкрепата на политиците и обществеността в условията на най-голямото инфлационно предизвикателство от години насам. През 70-те години на миналия век АББА пееше за смешните пари; сега никой не се смее.


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
9
 
! Отговори
Ленард преди 8 месеца
От родината на Грета не може да се очаква нищо смислено.
85
0
 
7
 
! Отговори
Сашко преди 8 месеца
С подобни *** аргументи извадиха от обръщение и една от най-удобните за разплащане банкноти от 500 евро, но докато има банкноти от 1000 швейцарски франка - евробюрокращината да _ - _ -!
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
През 1991 бях командировка във Франция и човека, който отговаряше за нас ни показа какви пари носи - само няколко монети за паркингавтомати. От тогава минаха 32 години ...
83
1
 
5
 
! Отговори
Тазо Бедрев преди 8 месеца
полека лека ни връщат на клона ... еволюция
82
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не ядеш насекоми - значи не подкрепящ мерките против глобалното затопляне и световния глад - затова запор!
81
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Те тия там толкова са изпушили, че изобщо никой не трябва да ги дава за пример. Само като чух че в градините учат децата за гейчета жирафчета които си осиновили маймунка, и децата ги наричат ТО вместо тя и той и депутатка която заявява че чифтосването между баща и деца и майка и деца би трябвало да е позволено с образователна цел и изобщо ги отписах от картата
80
7
 
18
 
! Отговори
SS преди 8 месеца
Светът е пред трета световна война ! А след нея няма да има нужда от пари ! А от чиста храна ! А ЕС ще се разпадне дори и без война !
79
10
 
28
 
! Отговори
SS преди 8 месеца
Махнат ли кеш парите ,това означава тотално икономическо поробване ! Който контролира парите ви той ще контролира и живота ви ! Затова тотална съпротива ! Не ходете да гласувате,не дръжте парите си в банка,обърнете спестяванията си в благородни метали, крипто , купете си земя от която може да се прехранвате, и ,ако натиска от страна на компрадорското правителство което и да е то продължи излизаме на улицата и трошим всичко !
78
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Повече от нормално. Вече и в магазините на село има ПОС терминал. А банките спрат ли, няма да можете и с пари в брой нищо да си купите. Нормалните хора плащаме с телефоните или часовниците си, ако щете и с пластината. Дори компаньонките вече имат Револют. И от НАП има облекчение даже. Те са инструмент на сивия сектор. Моментално ще изсветлее тук, ако се забранят. СРЗ била уж 2200лв.. Много повече е, ама всичко живо уж на минимална, ама останалото под масата.
77
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 88 - Тос па ... Апокалипсиса ще чета ...
76
5
 
26
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 8 месеца
АКО ТИ ОТКРАДНАТ ПОРТФЕЙЛА ГУБИШ НЯКОЛКО ЛЕВА ,А АКО ТИ ОТКРАДНАТ КАРТАТА ИЛИ ТЕЛЕФОНА ГУБИШ ВСКИЧКИТЕ СИ СПЕСТЯВАНИЯ И ЗАПЛАТИ - НЕ Е МНОГО РАЗУМНО
75
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Роби ...
74
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какъв риск да има. Ако не се инжектираш когато и с каквото ти кажат, ще ти спрат парите. Ако говориш против правителството, ще ти спрат парите. Ако използваш "език на омразата", тоест имаш нещо против педофили - ще ти спрат парите. Ако не си използваш парите, а си ги събираш за нещо - не може, имат "срок на годност". Ако искаш да ядеш месо, сирене - не може, имаш норма, "въглеродни кредити". Хора, разберете, това е ад, какъвто историята не познава... Да добавим и насекомите, които ще ядем..
73
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чета коментарите и разбирам, че никой не чете Апокалипсиса и Библията. Там всичко ви е написано - чип и тотален контрол. Който приеме чипа и се поклони на Антихриста, отива в Ада. Антихристът ще господства на Земята 42 месеца - жална им майка на живущите в тези времена. Покаяние трябва и вяра в Христа!.
72
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Блазе на Русия, Беларус и Китай. Отърваха се от Запада. Не мога да повярвам - диктаторски страни, а са в много отношения по-свободни от монополния фашистки Запад.
71
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия на колене!
70
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Швеция - страната на феминизма, мултикултурализма, северния ислямски халифат, джеендерастите и либераастите. Ай не ни ги давайте тия за пример.
69
2
 
14
 
! Отговори
До пачки преди 8 месеца
А под чие управление е мафията? Моля ви, свалете си розовите очила.
68
2
 
14
 
! Отговори
До Ивестиция преди 8 месеца
Каква инвестиция? В мъртва и отровена земя, на която има ограничен Златен Милиард, който ще живее на острови за милиарди. За какво мислите създаваха изкуствени самодостатъчни острови и хеликоптерни площадки в имения за милиарди, както и частни армии. Ако сте милиардер има щанс да се спасите, и сте част от статуквото, т.н. Елит, нали знаете откъде идва тази дума Ел - елит. Всичко при тях е символизъм, колко думи от преди хиляди години са вкарали в ежедневието, без да осъзнаваме.
67
4
 
9
 
! Отговори
Пачки преди 8 месеца
Обикновено с големи суми в брой работи мафията, а също и бг бизнесмени, бг политици и бг строителни фирми.