Мрачни прогнози: Украйна губи войната още тази година

Анализът е на бившия командващ на Съвместното командване на силите на Обединеното кралство Ричард Барънс
14 апр 2024 10:10, Петър Бойчев
457
Мрачни прогнози: Украйна губи войната още тази година
Снимка БГНЕС

Генерал сър Ричард Барънс е заявил пред BBC, че съществува "сериозен риск" Украйна да загуби войната през тази година.

Причината според него е, че "Украйна може да почувства, че не може да победи". "И когато се стигне до този момент, защо хората ще искат да се бият и да умират повече, само за да защитават незащитимото?"

Украйна все още не е достигнала този момент. Но силите ѝ изпитват критичен недостиг на боеприпаси, войници и противовъздушна отбрана. Нейната широко прокламирана контраофанзива миналата година не успя да измести руснаците от завзетите от тях територии и сега Москва се подготвя за лятна офанзива, допълва британската медия.

Как ще изглежда тя и какви са вероятните ѝ стратегически цели?

"Формата на руската офанзива, която предстои, е доста ясна", смята генерал Барънс.

"Виждаме как Русия се бие на фронтовата линия, използвайки предимство от пет към едно в артилерия, боеприпаси и излишък от хора, подсилен от използването на нови оръжия.", предава Фокус

Сред тях е бомбата ФАБ, адаптирана "тъпа бомба" от съветската епоха, снабдена с перки, GPS насочване и 1500 кг взривно вещество, която опустошава украинската отбрана.

"В някакъв момент това лято, заявява генерал Барънс, очакваме да видим голяма руска офанзива с намерението да се направи нещо повече от пробив напред с малки успехи, за да се опитаме да пробием украинските линии.

"И ако това се случи, ще рискуваме руските сили да пробият и след това да навлязат в райони на Украйна, където украинските въоръжени сили няма да могат да ги спрат."

Но къде?

Миналата година руснаците знаеха точно къде е възможно да атакуват Украйна - от посока Запорожие на юг към Азовско море. Те планираха и успешно притъпиха настъплението на Украйна.

"Сега ботушът е на другия крак", тъй като Русия съсредоточава войските си и кара Киев да гадае къде ще атакува следващия път.

"Едно от предизвикателствата пред украинците, смята д-р Джак Уотлинг, старши научен сътрудник по сухопътни войни в Кралския институт на обединените служби (Rusi), е, че руснаците могат да избират къде да насочат силите си.

"Това е много дълга фронтова линия и украинците трябва да могат да я защитават цялата."


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


457
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
311
13
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 1 месец
КОЯ УКРАЙНА ГУБИ И КОЯ ПЕЧЕЛИ БЕ КРЕ ТЕНО *** !!! ДВЕ ПЛЕМЕНА "БАНДЕРОВЦИ " ПРОПОЛЬСКИ -ФАШ ЕТА И ДВЕ ПЛЕМЕНА ПРОРУСКИ - " ТАРАС БУЛБА " --- "ДЕСЕН СЕКТОР " И ПОЛКОВЕТЕ "АЗОВ " И " АРАЛ " НА ЛВОВСКАТА КОЛЧАКОВШИНА --БЯХА УНЕЩОЖЕНИ --2000 ПЛЕННИЦИ !?!?
310
27
 
11
 
! Отговори
Русия терорист преди 1 месец
Свалят пътнически самолети с невинни цивилни жертви, убиват деца и цивилни почни половин милион в Украйна. Правят терористични акции в България,ЕС и САЩ, правят терористични актове по жизненоважна инфраструктура в Украйна за оцеляването на цивилни и невинни . Опиват се да взривят АЕЦ в Украйна за да да предизвикат радиационна катастрофа.
309
6
 
10
 
! Отговори
Чудна логика)) преди 1 месец
До 305 Значи и българите са терористи, щом Путин забрани изучаването на български език в окупираните територии. Ти си международнополитически гений!!! Защо не работиш във Външното ни министерство? Проблем с образованието, с банките, с Интерпол? Да нямаш черен печат в паспорта? Ми смени си ЕГН-то бре! Глей колегите ти какво правят!
308
28
 
14
 
! Отговори
Щерев преди 1 месец
трябва да изгоним всички с руски паспорти от България утре да не осъмнем с Руски Народни Републики на българска територия. Да си ходят на кални бани в гр Оркс и на фронта . Путтлеровия рай що не ги привлича а се измъчват в ЕС?
307
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази новина скоро ще е тригодишна.)))
306
10
 
23
 
! Отговори
Нема лошо преди 1 месец
Таман ша кротнат укрите и ще мирне света... Ама по бързо требва да вдигат бялото знаме...
305
6
 
13
 
! Отговори
Тоталитарист преди 1 месец
До ДемократРуснаците нямат нищо против украинците да измрат за свободата си, на освободената от тях територия ще заселят руснаци и вече го правят.
304
12
 
19
 
! Отговори
Украйна=терористи преди 1 месец
Няма да има прошка за фашистка Украйна, която напълно възприе нацизма като държавна идеология и го преподава в училищата на украинските деца!
303
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
300 и 301. Според теб, не, щом Путин не ни "освобождава"))))). Забавен си, зомби!)). Сигурно си душата на възрожденската компания във всяка квартална кръчма.)))
302
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изборът по тези географски ширини е само един: американско или руско робство. Ние избрахме първото и сме най-бедни на света.
301
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До "Припомни ми кога Русия нападна Беларус": Никога! Явно не можеш да четеш и да възприемаш прочетеното.
300
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До такъв е руски мир: А ние свободни европейци ли сме?
299
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До демократ: А ние свободни ли сме?
298
8
 
12
 
! Отговори
Путларах асбар преди 1 месец
руския поп гундяев каза че който умира за Путин ще иде в руския рай и ще го *** 40 надарени чеченци за вечни времена.. Аз се чудя защо българските русофили се натискат..ха ха ха ха ха
297
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега разбрах защо Германия е в тежък фалит, според копейките. Нафрашкала се е с руснаци. .
296
14
 
11
 
! Отговори
Демократ преди 1 месец
До 292. Не, не можеше. Защото украинците не искат като в Беларус. Но зомбиран съветски мозък като теб явно не може да разбере, че има хора, които са готови да умрат за свободата си, вместо да живеят под кремълски ботуш. А сибирските ушаннки защо са там да умират, вместо да оставят на мира украинците?
295
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 292 Припомни ми кога Русия нападна Беларус, че не си спомням. Щото преди нападението на Путин Украйна си беше като Беларус. Със живи здрави хора.
294
14
 
11
 
! Отговори
такъв е руски мир преди 1 месец
ама много са лоши тези украинци .не искат хубавото руско робство а искат да се мъчат като свободни европейци.
293
14
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
До 285. Никой не е казал, че Украйна ще победи русия. Съотношението на силите е огромно, в това никой не се съмнява. Украинците искат нещо много по-просто - да освободят окупираните територии от гнусните агресори. Нищо повече.
292
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом го казва бивш главнокомандващ, не може да му се вярва. Той няма достъп до актуална информация. Пък и казва, че не е сигурен. Само си приказва