Дянков не дава бюджетни пари за частни училища

Борисов заръчва на Игнатов да убеждава парламента
31 мар 2012 09:26, Петя Шекерлетова
101
Дянков не дава бюджетни пари за частни училища
Симеон Дянков против идеята на Игнатов. Снимка: архив, БТА

Финансовото министерство е против  отпускането на бюджетни пари към частните училища, идея, лансирана от Сергей Игнатов. Тя е залегнала в  проектозакона за предучилищното и училищното  образование

Много министерства са имали забележки, а финансово ведомство е искало отделянето на средства за деца от частни детски градини и частни училища да се отложи за 2016/2017 г. Това става ясно от публикуваната стенограма от последното правителствено образование.

„Има коментари в съгласувателната процедура, че това е било държавна помощ. Аз задавам въпроса защо не е държавна помощ в другите страни членки на Европейския съюз. Мога да ги изброя всички и да кажа кой и как го финансира. Ние казваме, че не финансираме частното училище, но това е принципът парите следват ученика и наше конституционно задължение е да осигурим до 16-годишна възраст достъпа до училище. След като ние частично финансираме българските училища в чужбина, мисля че имаме задължения и към децата на територията на нашата страна.

Естествено е, че това ще повиши достъпа до образование и ще повиши цялата конкурентна среда”, защитава идеята си образователният министър.

„Коректно министърът представи конституционното задължение на държавата да обучава до 16 години, но при положение, че ние все още не сме покрили като финансови необходимости на 100% т. нар. базов стандарт достъпа на всички до държавните училища да се говори, че осигуряваме допълнителен достъп, отделяйки от ограничения ресурс, за да даваме на частни училища, е прибързано и крие доста рискове както по отношение на средното образование, така и по отношение на частните детски градини, където общините ще се наложи в момента да търсят ресурс, за да финансират частните детски градини. Безспорно не започва от утре, но е предвидено в законопроекта”, включва се в дискусията зам.-финансовият министър Владислав Горанов.

„Принципът парите следват ученика е добър. Той е либерален подход, изведен в повечето държави, но той трябва да бъде постигнат тогава, когато базовият стандарт и системата на средното образование, осигурено от държавата, е напълно изградена и всички проблеми в нея са решени”, категоричен е той.

Горанов посочва, че в западните практики, където са въведени и утвърдени тези модели, там когато държавата финансира, до голяма степен таксите, които се заплащат от родителите, са минимални. „Докато при нас такса от 7-8 хиляди лева, която се плаща, например, на година или на срок в едно частно училище, не знам по какъв начин ще бъде намалена с 1000 или 2000 лева, които държавата плаща за този ученик.

Това трябва да бъде гарантирано, за да има наистина равен достъп и да може един ученик да отиде както в държавно, така и в частно училище. В противен случай трансферът от публичната система на средно образование, която е недофинансирана към частната трудно може да се мотивира само с предизборни ангажименти”, казва Горанов.

Компромисен вариант предлага министър Нона Караджова, която предлага да се подпомага там, където не достигат места за детски градини и родителите са принуди да ги записват в частни.

 „Градовете са няколко, София е единият”, вметва Борисов и добавя, че и в двете предложения има логика.
„Тъй като и в двете неща има логика, има логика и в това, че в края накраищата данъкоплатците дали детето им е в частна или държавна, те дават своя данък. Логично е в единия случай или в другия да гледаме равно на тях, но това мисля, че може да стане в следващ период”, казва Борисов.

След това предлага на министъра на образованието да направи среща със сдружението на общините и да оттегли проектозакона. Игнатов обаче казва, че с общините няма проблеми и предлага промяната да влезе в сила от 2016 г., когато "наистина България ще бъде по-богата, а тези 10 милиона лева няма да бъдат решаващи". Премиерът приключва дискусията с думите: "Оставям на теб да ги убедиш в парламента".

 

 

 

 

 


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
1
 
! Отговори
АБВ преди 8 години
Този път браво на стиснатия министър! Парите и без това са малко за общинските училища. И не са 1600 лв., а много по-малко,защото някои общини задържат част от средствата. А който иска детето му да учи в частно училище,да си плаща. Като отидете на частен лекар,да не би да е без пари защото сте здравно осигурени?
92
0
 
1
 
! Отговори
Гардън преди 8 години
До Калата. Надали е възможно с делегираните пари да се финансират партийни каси. Не четеш ли колко училища вече са на червено и не могат да си плащат гориво и др.? Освен това си имат счетоводства и директорите не са длъжни да разбират всичко за управление на финансите. Друг е въпросът за качеството на образованието. Там имам сериозни резерви.Въпреки добрата база, се преподава допотопно.
91
0
 
0
 
! Отговори
Гардън преди 8 години
Да, парите следват ученика, така е за училищата.За детските градини е различно.Там издръжката е много по-голяма и се поема от общините в по-голямата си част.Те разполагат с два делегирани бюджета- от общината и от държавата. Колкото до лекаря, ако работи с НЗК, не си длъжен да плащаш, а само доплащаш това което НЗК не покрива.Същата е и идеята за дофинансиране на частната образователна система.Това е моето мнение.
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1200лв не е издръжка за детските градини, а за заплати. Издържката я плащат общините. Тук грешиш. Парите следват ученика казват напоследък. От 1200 до 2500 в спортните училища е издръжката на един ученик на год. Тази сума включва всичко заплати, ток, вода и каквото се сетиш още и така с нея се разпореждат директорите еднолично, но това е др. тема.А що се отнася до частниците ако идеш на лекар на частно дори да си плащаш осигуровки никой не те дотира за това, нали? А според теб излиза, че трябва
89
0
 
1
 
! Отговори
Гардън преди 8 години
Държавата не издържа частниците, но е длъжна да дотира важните сектори. Например така е със земеделските производители, където взимат и от европейски фондове. Туризмът пък е с най-малката ставка -9% ДДС.Отвори и виж колко сектори са с освободена ставка. 1200лв не е издръжка за детските градини, а за заплати. Издържката я плащат общините.При тоя недостиг на места всеки ще иска дофинансиране за намаляване на таксите.
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е Гардън, кое му е логичното? Ако Държавата започне да издържа частниците каквито и да са те къде ще му излезе края? Защо тогава да има частна собственост след като държавата ще я дотира? Щом някой е преценил, че ще си даде детето в такова училище,в което издръжката е над 5-6000 лв/г а не в държавно значи, че има специални изисквания към Училището. Държавните Училища на този етап не предлагат тези "екстри" и съответно получават по 1200 лв на дете, а не по горе посочената сума.
87
1
 
0
 
! Отговори
гардън преди 8 години
Това, което не се коментира, явно от незнание, е фактът, че частните училища и детски градини притежават лиценз и са част от образователната система в България.Те са подчинени на същите правила и закони както и общинските и държавните. Издръжката на общинските градини се осигурява от общините,на държавните - от държавата, на частните- от техните собственици. НО! държавата разпределя и делегиран бюджет за общинските. Тези пари отиват за заплати и е логично да има такива и за частните.
86
1
 
4
 
! Отговори
УЧИТЕЛ преди 8 години
БРАВО НА ДЯНКОВ! ТОВА ДА СЕ ДАВАТ БЮДЖЕТНИ ПАРИ НА ЧАСТНИТЕ УЧИЛИЩА, Е ВЪРХОВНА ГЛУПОСТ И КОЙ ЗНАЕ КАКВО СЕ КРИЕ ЗАД НЕЯ.
85
2
 
2
 
! Отговори
калата преди 8 години
Ей хора всичко е добре решението за парите е правилно, но големия проблем се подминава с лека ръка. Делегираните бюджети в държавните училища се управляват от хора, които никога не са учили как се прави това. Следствие на което имаме източване на същите по всевъзможни начини и навярно финансиране на черни партийни каси. Така стана преди време с НЗОК, митници сега образование. Не случайно парите точно в този сектор са повече. Замислете се!
84
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ymnite xora izbiagaxa ,ychilishta za tapaci ne tribvat.
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В САЩ е пълно и с частни болници, които не получават пари от държавата. Изобщо, май не избра подходяща държава за пример. Не забравяй, че там от раждането на детето започва събирането на пари за колеж и университет. Ако това е целта, да се изравним с щатската система, май сме сбъркали посоката! Игнатов играе лобистки за частните училища, това е достъп до огромен ресурс, който лесно може да бъде откраднат. Но посоката към развитие на конкуренция е вярна. Учителите мислят също така.
82
0
 
5
 
! Отговори
настрадин преди 8 години
още един анонимен 'хитрец на дребно". в САЩ е пълно счастни училища, но никой не е поставил въпроса да дава пари от данъкплатеца за тях . Познайте защо ?
81
0
 
2
 
! Отговори
до 89 преди 8 години
Анонимен, говориш г.лу.п.о.ст.и. Вие съвсем ни направихте на овце, бре. А учителите в държавните училища дали са доволни. Не знам ГЕРБ какво правят, но т.ъп.и.я си остава т.ъп, дори да вземе контрола върху образованието. Пример: Сергей Игнатов.
80
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В края на краищата целта не е да делим образованието на частно и държавно, а на качествено и некачествено. Нека атестат за това да бъдат постиженията на възпитаниците на едните и другите училища. И нека всеки от вас си сложи ръка на сърцето и каже доволен ли е от това, което в момента предлагат държавните училища. Нека всеки да прецени как може да се повиши качеството на образованието. За подобна преценка се искат обаче няколко години, а ГЕРБ иска бързи резултати. И това им е грешката.
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В тази връзка парите в НЗОК не ги "дава" Бойко, както често обича сам да изтъква. Тези пари сме ги дали всички ние, точно за тази цел. Затова, ако се разболея, искам да имам право да избирам къде да се лекувам, след като на всички места касата плаща. Ако почнат да ми събират и осигуровка "Образование", ще поискам същото, естествено, след като преценя възможностите на различните училища.
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има известна разлика в "даването" на пари за частни училища и частни болници. Частните болници получават пари само от събраните здравни осигуровки, това са пари, които по закон се събират целево и могат да се изразходват само за здравни нужди. Друг е въпросът, че сегашното правителство национализира 1,5 милиарда лева здравни осигуровки. Образованието се финансира от събраните данъци, от всички пера, внасящи в бюджета. Затова идеята на министъра е очебийно лобистка.
77
0
 
3
 
! Отговори
преди 8 години
И чорбаджиите навремето не са правили като Игнатов давали са за образование а не са гледали да си уредят личния алъш-вериш
76
0
 
5
 
! Отговори
Losho преди 8 години
Игнатов защитава корпоративни интереси а не държавни ! браво на българите от форумите всички го виждат а ББ се прави че не разбира
75
0
 
5
 
! Отговори
полу-Емигрант преди 8 години
съгласен съм с бай-Иване и друг Иван :
Да разпределяш ПАРИ на данъкоплатеца директно в определен частен бизнес си е чиста „СХЕМА- за ...” и това показва че управляващите Признават че НЕЗНАЯТ и НЕМОГАТ да направят реформа " Така че братя българи да се надяваме че Бойко Боросиров и Герб ще започнат да мислят и за по-далечното бъдеще и не се излагат повече ....
74
2
 
2
 
! Отговори
krasi преди 8 години
Защо дава тогава пари на частни клиники? Къде дяволите са по-дяволи?