Дуалната система може да е реалност, уверена е Клисарова

МОН финансира стажа на ученици от Морската гимназия
Обновена: 27 апр 2014 16:03 | 27 апр 2014 15:34, Камелия Цветанова
19
Дуалната система може да е реалност, уверена е Клисарова
Анелия Клисарова. Снимка: Булфото, архив

Министерството на образованието осигурява средства за стажа на 24 ученици от Морската гимназия във Варна на борда на баркентината "Калиакра". Децата ще плават по време на международната регата "Тол Шипс", която започва на 30 април в крайморския град.

Професионалното образование е приоритет и стажът на тези ученици доказва, че дуалната система може и ще бъде реалност, каза днес министър проф. Анелия Клисарова, която се срещна с екипажа на кораба, децата и техните ръководители, предаде БТА.

Тя уточни, че средствата за издръжката на младежите - 50 хиляди лева, са от бюджета на министерството. По думите й стажантите са подпомогнати финансово и от Параходство "Български морски флот".

За две от децата разходите поема варненският депутат Борислав Гуцанов.

Стажантите са в 11 клас. Сред тях има само едно момиче.

Денислава Кирилова обаче вече е доказан моряк, печелила е държавния шампионат по морски многобой и е шпикер на мъжки отбор.

След разговора си с децата, на които подари икона на Св.Николай Чудотворец, министър Клисарова коментира и нуждата от адаптиране на учебниците, с които работят неделните български училища в чужбина. Според нея промените се налагат, тъй като повечето от децата са билингви и е необходимо материалът да бъде съобразен с този факт.

Според проф.Клисарова процесът по адаптиране на учебниците ще приключи за година-година и
половина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
ГГ преди 9 години
И какво ще научат на тоя ветроход не е ясно. На времето в ТКК направо ни зачисляваха като дублиращи мотористи или рулеви и работехме наравно с екипажите на търговските кораби. След това в Морското училище имаше и кораб с дублирано машинно, който си извършваше регулярна дейност и се учихме на него. Това сега са пълни тъпотии и РА акции.
14
0
 
1
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Тази женица, да ме прощава, ама трябва да е дребна душица със огромно АЗ ! Какви "дуални системи", какви "билингви" какво Ви става бе милички ? Преди век сме имали за министър на Просвещението Константин Иречек. Той е чех. Ами да иде за дватри месеца командировка гжа Клисарова в Чехия, да изучи тяхната система на образование и да я приложи" едно към едно" Язък им за всичките дипломи, ако не може да приложи нещо добро/ нищо, че е чуждо/ щом не може да измисли нищичко свястно !
13
0
 
5
 
! Отговори
Castor преди 9 години
Имало е много министри на образованието, които за нищо не стават ама... тая и за *** за зеле не става!!! Всеки ден говори глупости. Няма си хабер за какво става дума!
12
0
 
4
 
! Отговори
румен221 преди 9 години
Дуалната система" на ГЕРБ Ще произвежда ЧИРАЦИ - индустриални роби и ***- С пълна сила искат да правят децата ни ПОЛУГРАМОТНИ 15 годишни ИНДУСТРИАЛНИ РОБИ И ***...- Добре, да приемем, че 50% от децата от 3 випуска учат по тази система. Това прави 3 х 30 000 = 90 000 работни места, при това отговарящи на високи изисквания за обучение- Техникумите, които СВРЪХ-ЛИБЕРАЛНИТЕ ДИВАЦИ закриха, правеха истински средни технически специалисти..., които "пробиха" в целия свят!Просто е (но не е за прости хора) - ВЪЗСТАНОВЕТЕ ТЕХНИКУМИТЕ...!!!.
11
0
 
3
 
! Отговори
Професионалист преди 9 години
Образованието ще напредне с умен и квалифициран персонал, със съвест във възпитаването на децата и също така със запазване на чистотата в душата
10
0
 
4
 
! Отговори
STANIK преди 9 години
Една регата какво предлага....освен много алкохол и нещо ....друго.Браво Пияндурке
9
0
 
7
 
! Отговори
дуалист преди 9 години
Това е разходка, не е стаж. Твърде скъпа разходка.А как ще защитим детския труд, на 15-годишните? Така, както защитихме труда на родителите?
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо грозните хора не се подлагат на глад и клизми?! Защо?!!!
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като ще се харчат пари поне им осигурете на хлапетата истински стаж. Това на "Калиакра" си е разходка с ветроходна лодка. Много е хубаво ама за гевезелък.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименВиж сега пич, образованието изобщо не е толкова скъпо, колкото го изкарваш. Да кажем да завършиш университет за повечето специалности и 15-20 хил. за такси за обучение ще стигнат. Щом таткото е богат какъв е проблема да внесе 20 хил. за обучението на детето си? Ако се въведе такава система, че изобщо не е ясно кой ще оценява какдидатите за това или онова, ще се елиминира фактора корупция напълно, защото просто няма да имаш идея кому трябва да платиш.
5
0
 
6
 
! Отговори
a преди 9 години
Винаги се чудя колко квалифициран трябва да си за да ти се подиграват с 400 лв заплата месчно?
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 2Това,което предлагаш не е лошо,наистина че няма смисъл да се наливат държавни пари и да произвеждаме полу грамотни абитюренти,ама тогава верни на Андрешковския си характер,вместо частни уроци,ще започне бутане на пари под масата,за да може някое тъпо,но богаташко дете да получи заветната висока оценка,гарантираща му безплатно или по-евтино обучение! Жалко но духът е изпуснат от бутилката и обратното броене за скапаната ни държавица е факт! Въпрос на време е кога ще се самоунищожи
3
0
 
7
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
1. Премахнете субсидията на калпак, а субсидирайте по дадена специалност2. Не харчете пари да обучавате тройкари, ако успеха да един студент е под 4.50 той да няма право на държавна субсидия за обучението си3. Университетите да са независими от МОН и БАН4. Факултетите да са независими един от друг5. Да се въведат общи критерии за всяка специалност на държавно ниво, които се отнасят за всички университети6. Държавата да се финансира специалности, от които няма текуща нужда.
2
2
 
3
 
! Отговори
пиар агент преди 9 години
Вчера и днес опорните точки особено в този сайт са плюене по ГЕРБ до дупка. Същевременно хвалби за БСП-ДС и *** на неудобни коментари. Мили ми тролчета никакви опорни точки на мутреса Моника няма да помогнат. Вашия Сергей нали милееше за България, защо иска да ходи в Брюксел-ЗА ДА СЕ СПАСИ ОТ РЕЗИЛА. Само не ми е ясно как има още хора , които му вярват. Единствения Държавник е Б.Борисов, само той постъпва честно с хората. Харесва ли ви или не това е истината и много скоро ще я разберете.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
руската симстема, която незнайно защо се използва все още у нас. Предлагам да приемем западната, която задължава образованието до 14г да заменим университетите с колежи с 10 пъти по-малко места от сега, ако сега са абитурентите са 60 хил. за година максимум 10% от тях могат да продължат образованието си на държавна сметка, а останалите да си плащат. Абсурдно е да се харчат милиарди, за да се обучават тройкари. След като се завърши колежа може да се продължи с университет за 2 години.