Синдикат: МОН да отмени външното оценяване в 4 и 5 клас

Това са безсмислени изпити, водят до претоварване и стрес
5 юни 2017 20:27, Анисия Иванова
8
Синдикат: МОН да отмени външното оценяване в 4 и 5 клас
Снимка: МОН

Синдикат "Образование" за поредна година предлага на МОН да отмени външното оценяване в 4 и 5 клас, които водят само до пренатоварване на образователната система и натрупване на стрес у учениците, които полагат тези безсмислени изпити.

Ние предлагаме да се предостави възможност на всяко училище, в диалог с обществените съвети, настоятелства и синдикалните организации да решат нуждата от такъв изпит. За това настоява Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" в писмо до медиите.

По техни данни представителните синдикални организации в системата на образованието обхващат 95% от работещите в нея и Синдикатът настоява за по-голяма чуваемост на предложенията им при изграждане на образователната политика.

Синдикатът предлага в конкурсите за директор на образователна институция, по подобие на отлично работещите европейски политики за подбор и контрол на директори, да се включат и синдикални представители.

Присъствието на синдикални представители е крайно наложително и в атестационните комисии, структурирани на основание Наредба №12 за статута и професионалното развитие на педагогическите кадри.

Представителите на синдикатите трябва да намерят своето място и на микро ниво и трябва задължително да присъстват в училищните настоятелства и обществените съвети.

За съжаление на представителните синдикати, техните представители бяха изключени от комисиите за иновативните училища, затова Синдикат "Образование" предлага тяхното включване.

Преди години синдикалните представители бяха задължителна част от общинските комисии за разпределение на средствата от ЕРС. От няколко години насам те са заличени от състава на тези комисии. Затова ние сега предлагаме отново да станат част от този процес, което ще гарантира обективност, прозрачност и целесъобразност при разходването на финансовите средства.

В редица страни с добре работещи образователни модели съществува принцип продуктите на социалния диалог да бъдат задължителни при формирането на национална политика. Такива страни са Полша, Англия, Холандия и др. Ако България последва този пример и договореностите при националното социално партниране станат задължителни, по-доброто българско образование ще бъде гарантирано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
2, преди 6 години
До БПФ"Има нужда от тези изпити - защото някои "ученици" от хъхрещ произход стигат до 4-5 клас без да знаят и азбуката."Не виждам как полагането на едни смешни тестови изпити със заграждане на готови отговори ще направи децата по-грамотни. Без друго те не повтарят до пети клас въобще. Този ти мотив издиша.
5
0
 
3
 
! Отговори
ДА ГО ОТМЕНИ! преди 6 години
НО ПРИЧИНАТА НЕ Е В ТОВА, ЧЕ ПРЕДИЗВИКВА СТРЕС, А ЧЕ Е АБСОЛЮТНО БЕЗПРЕДМЕТНО В ТОЗИ СВОЙ ФОРМАТ. НИЩО ОБЕКТИВНО НЕ ИЗМЕРВА - ТЕСТЧЕТА С ГЛУПАВИ ВЪПРОСИ И ЗАТВОРЕНИ ОТГОВОРИ, КАТО КВЕСТОРИ И ПРОВЕРЯВАЩИ СА УЧИТЕЛИ ОТ САМОТО УЧИЛИЩЕ, КОЕТО СЕ БОРИ ЗА ПЪРВЕНСТВО ПОД СЛЪНЦЕТО.АКО ЩЕ ИМА ИЗПИТИ, НЕКА ПОНЕ ПАЗЕНЕТО И ПРОВЕРКАТА ДА Е ОТ НЕЗАВИСИМИ ХОРА. ИНАЧЕ Е НАПЪЛНО БЕЗСМИСЛЕНО.И ВЪПРОСИТЕ ДА НЕ СА ЗАТВОРЕНИ. И ДА ИМА ВСЕ ПАК НЯКАКВА ПО-ГОЛЯМА СЛОЖНОСТ ПОНЕ НА 1/4 ОТ ЗАДАЧИТЕ. СМЯХ! ЖАЛЪК СМЯХ.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БПФТе пак стигат,защото законът забранява да остават.Директно си кацат в 5 клас.Матурите имат смисъл,ако чрез тях се взима степен.Не си издържниш матурата,не преминаваш нагоре.Сега служат единствено за набиване на канчето на учителите.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И каква полза от това оценяване в 4 и 5 клас?
2
6
 
3
 
! Отговори
66 преди 6 години
Този "синдикат" скоро ще предложи неговите председатели да назначават директорите,а учителите изобщо да не влизат в час,защото е много трудно с тези деца!Има право на достъп до информация и да си гледа своята работа,а не да си присвоява властови функции,без отговорности!
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някога матури се държаха 11 и 12 клас или 3 и 4 курс сега какво става мон прави матури всяка година да не са мр ъднали с матури няма да се оправи образованието а с учене и с обеснение