Заветното студентско общежитие: Мизерия, опашки и хлебарки

Студентите имат различни проблеми, но битовите си остават най-досадни
11 сеп 2018 10:45, Боряна Павлова
61

6293 гледания   |  Още видео

Остават малко повече от две седмици до началото на академичната година. В пълен контраст с емоциите около приема и началото на висшето образование, немалко студенти се оплакват от условията за живот в общежитията, критериите, по които се одобряват студентите, както и дългото чакане на опашки, за да се плати месечният наем.

По думите на Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети, студентите в страната имат най-различни проблеми, но в последно време има доста оплаквания от състоянието на сградния фонд на университетите.

"Различните университети разполагат с различен сграден фонд и условия за настаняване. Стремим се да предизвикаме ремонти на местата, където има лоши условия, но това понякога не става. Искаме министерството да отпусне средства за ремонт на общежитията. Ще са нужни милиони, особено за някои сгради, които са в доста лошо състояние", обясни пред Bulgaria ON AIR Вангелова.

Според председателя на Студентски съвет на СУ Георги Гълъбов на този етап се ремонтират 3 блока и остават само няколко входа, които трябва да бъдат обновени.

"В СУ вече се работи по система за електронно плащане на наемите за общежитие. Вече ще има и ПОС терминали на всяка една каса. В процес на разработка е система за настаняване по желание на студентите", подчерта още Гълъбов.

Пламен Пенев - член на Студентския съвет на УНСС, също разясни, че благодарение на добрата връзка между ръководството на университета и студентите вече са ремонтирани 10 от общо 13 блока.

"Смея да кажа, че общежитията са на доста прилично ниво. Хората, които имат успех над 5,50, се настаняват в по-добри общежития", добави Пенев.


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
2
 
! Отговори
истината преди 7 месеца
И за какво са им общежития, нали стават студенти само за да заминат на бригада в САЩ - това е заветната цел.
55
1
 
2
 
! Отговори
Ганчо преди 7 месеца
Слушам и не вярвам. Това дето го говорят тези девойки и младежи е направено на други места много отдавна. Недостатъка на пост терминалното плащане - няма как да върнеш парите, когато студента се откаже от общежитие. Пари за общежитие даваше само правителството на Царя. По 3000000лв на университет. Недостатъка беше, че конкурсите ги правеше МОН. За тези пари могат да се направят поне 2 блока добре. Те правеха един. Сега няма пари за общежития. Те са отписани от държава и правителство.
54
2
 
8
 
! Отговори
икономист преди 7 месеца
За 30 лева на месец какви условия искате, хотел Риц ли? Който не му харесва да ползва частни квартири.
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
бе то вече и цялото ни виШо образование и студентите са за разпускане. Полза никаква - всеки може да си вземе от някъде диплома за нещо , има цели 53 ВУЗ-а . Тъй че тия да не се оплакват ми да одят да работят някъде. Може направи министри да станат - то и за там дипломи не се иска
52
0
 
8
 
! Отговори
Ганчо преди 7 месеца
ТУ - настанява всички свой студенти, както и много други. Състоянието на една стая зависи от студентите които живеят в нея. Всички първокурсници очакват условия като в Шератон Колеги за наем 30лв. не очаквайте кой знай какво. Хебарките си ги отглеждат студентите които обичат да им е мръсно. Дървениците се доставят от студентите идващи от САЩ. Въшки, бълхи се появяват там където се спазва правилото - къпи се един път седмично. Един обикновен освежителен ремонт - 300-400лв.
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма мизерни общежития, има мизерни студенти. Дават им покрив и четири стени, те сами да се погрижат за местообитанието си. Могат да го направят супир с кофа боя или да го превърнат в ***. Първото е малко вероятно, в деня на изнасяне ще видим второто със сигурност.
50
0
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 7 месеца
Двама студенти си говорят в стаята на студентско общежитие:
-Гошо, какво ще кажеш да си вземем едно прасе?
-Не е ли много мръсно, бе?
-Ще свикне. Ние как свикнахме ...
49
1
 
2
 
! Отговори
от банкя преди 7 месеца
АЗ ПЪК СЕ ГОРДЕЯ, ЧЕ ЗАВЪРШИХ „ТУ-МЮМЮНХЕН“ С ЗЛАТЕН МЕДАЛ ЗА УСПЕХ ПО „НОВАТА ДАЛАВЕРА НА ГЕРББ“
48
1
 
13
 
! Отговори
Опит преди 7 месеца
Skunka

За хлебарките си има капани, не са скъпи. Освен това хлебарките идват само там където се държи мръсно и има остатъци от храна. Ако поддържате чисто няма да има хлебарки.

Провисналите пружини пък се оправят за 5мин със една ролка кабел или въже за простир.
Нанизва се на зигзаг през пружината и се изпъва. Елементарно е!

Ако сами не си помогнете, ще си живеете в мизерия!
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има 2 варианта:
1. Висок успех
2. Връзки

На късмет не се надявайте. Не че не е възможно, но не особено.
46
0
 
2
 
! Отговори
Night Flight преди 7 месеца
Каква реклама на Night Flight
45
5
 
6
 
! Отговори
Skunka преди 7 месеца
Който е живял в общежитие- той знае!
Няма по-голяма мизерия. Дори и да поддържаш в безупречен вид стаята си, хлебарките идват от другаде. Ще кажете, че е вина на другите живущи, само че разликата е, че някои от стаите не са рвмонтирани от соца. Леглата са с пружина, която е изтърбушена, дават ти стара дървена врата да я слпжиш отдолу. Целият интериор е кошмар. И 5 лв не бих плащал за това...
44
1
 
32
 
! Отговори
Опит преди 7 месеца
Общежитията са мизерни защото повечето от студентите са си мизерници и селяни!

Аз навремето като бях студент в София, също заварих такава мизерна стая, все едно там са били клошари. Миришеше на обор.

Но аз такова нещо не мога да търпя. Още на първия ден почистих до основи, купих една кофа латекс, една кофа бързо съхнеща замаска, и 25 квадрата мокет. Наех си квартира за 10 дена докато направя ремонта. Всичко ми излезе към 350 лева, но стаята стана като нова.
43
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Едни студенти живяха под наем в апартамент на мой познат 3 години и се изнесоха тихомълком, ако можете да си представите къща на клошар го умножете по две, а как човек с такива лични навици или липсата на каквито и да е може да бъде добър студент.
Общежитията са разбити, защото ги разбиват т.н "студенти", които учат в местната кръчма до сутринта.
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо мине немине седмица и се появява нова групичка хора, която иска нещо да им се полага по право и да е безплатно, т.е. другите да плащат за техните желания.
41
4
 
10
 
! Отговори
Виржиния преди 7 месеца
И аз не разбирам от какво се оплакват, аз също съм живяла на общежитие преди години във Видин за 40 лв./месец, в което имаше хлебарки и нямаше топла вода, а след години живях в супер общежитие в Англия, но срещу 846 лева/месец...някакси трябва да има баланс и компромис...
40
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Давам апартамент под наем, но не на студенти с голи задници, безброй претенции, никаква култура, възпитание и хигиена, злобни, че и отмъстителни, щото видите ли щял съм да забогатея на техен гръб.
39
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не разбирам от какво се оплакват, досега са живяли техни колеги там. Какво пречи да вземат кофа боя, едно мече и да минат стените и тавана, ако те не могат, мама и тате знаят как се варосва, все ще измислят нещо. Интересно ми е те в какво положение ще оставят стаите.
38
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като не им харесва да излязат на свободен наем или да се върнат по родните си краища. Аман от чалтари, всяка година нова партида, а и с претенции на всичко отгоре.
37
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абсурдистанска му работа ! - от къде на къде Аз със моите данъци ще осигурявам Безплатно жилище в София на *** ? , А пък те и не доволни . И образованието им го плащам Аз ,пък ако някой става за нещо емигрира .