Децата пред екрана 25 часа седмично... А трябва час дневно!

Статистиката: Всяко четвърто българче с наднормено тегло
Обновена: 11 окт 2018 15:45 | 11 окт 2018 15:15,
9
Децата пред екрана 25 часа седмично... А трябва час дневно!
Снимка: архив Reuters

Децата до 10 години не бива да прекарват повече от час дневно пред монитора. Това обаче не винаги е така, стана ясно от доц. Жени Стайкова от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Въперки това българските деца на възраст 6-9 години са пред някакъв екран 25-26 часа на седмица, а децата в Холандия и Белгия - 14 часа, посочи доц. Светослав Ханджиев от сдружението, цитирайки данни от проучване в 7 европейски държави.

Всяко четвърто българче в училищна възраст е с наднормено тегло, каза още Ханджиев, но добави, че има тенденция за намаляване на свръхтеглото сред момичетата.

Сред момчетата обаче се увеличават случаите на свръхтегло. Лошите хранителни навици, формирани преди навършването на 7 години и заседналият начин на живот са сред рисковите фактори за наднормено телго, развитие на диабет и сърдечно-съдови заболявания.

България е на последно място в ЕС по консумация на прясно мляко, но на второ място по консумация на плодове, посочи още Ханджиев, цитиран от БТА.

Продължителността на нощния сън на децата до около 10-годишна възраст трябва да бъде близо десет часа и половина, подчерта доц. Стайкова. Сън в рамките на 8-9 часа нощем е достатъчен за учениците в 9-11 клас.

Световната здравна асоциация признава затлъстяването като заболяване, което води до над 195 усложнения. Най-честите са захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, остеоатрит, сънна апнея, ракови заболявания и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
иван програматор преди 5 години
Това е много добре нека се учат децата нали все пак ние за това се бориме и работим децата като са пред компютара няма да правят глупости даже са малко тез часове аз по цял ден съм пред екрана
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошото не са 25-те часа, а на каква възраст са потребителите- слес 6-тия месец родителите спират всякакво общуване и мобилния телефон е новия родителИ второ КАКВО КОНСУМИРАТ пред екрана- "канди краш" и 2-3 серии за бавно развиващи.
6
1
 
2
 
! Отговори
Дада ама не. преди 5 години
Със час дневно IT специалист не се става! Трябват поне 4-5 часа на ден. Ама не във фейса или цъкане на игрички ами учене на програмни езици, четене на сорс и писане на код. Експерименти всеки ден. Този който може да се справи със това предизвикателство бъдещето му е осигурено! Софтуерното инженерство е една от малкото професии със която един млад човек в Бг може да излезе от блатото без да емигрира в чужбина.Иначе бачкаш до изгърбване и се пенсиорираш със 150 евро. (Ако оцелееш)
5
2
 
0
 
! Отговори
трайте бе преди 5 години
.
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие ще кажете колко време да гледат! Нека децата гледат толкова , колкото им е необходимо!Писна ми от забрани и поучения в тази страна. Ако зависеше от българите , никога нямаше да има интернет и социални мрежи, с този комунистически манталитет .Онзи ден чета, че родителите продължавали да бият децата си за щяло и нещяло.... като са *** и не знаят как да общуват с тях, използват шамари и наказания. България е в пещерния век все още, като начин на мислене
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"България е на последно място в ЕС по консумация на прясно мляко"Защото България е с най-скъпото прясно мляко в цял ЕС.
2
0
 
9
 
! Отговори
Рестрепо преди 5 години
До Анонимен80-те % лyмпeни изобщо не сте чували, че съществуват и други телевизии освен нова и бтв. А представата ви за интернет се изчерпва с фейсбук и няколко долнопробни сайта, които посещавате.
1
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един час какво да гледат? Фермата на Биг Брадър, Шоуто на Славриков или Господари на сеира?

Спонсорирани публикации